El ple de la Diputació aprova per unanimitat el Pla Reactiva enfront de la Covid-19 dotat amb més de 9 milions d'euros

El ple de la Diputació aprova per unanimitat el Pla Reactiva enfront de la Covid-19 dotat amb més de 9 milions d'euros
23/06/2020 -

Els quatre grups representats en la Diputació (PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans) han aprovat la declaració institucional del PLA REACTIVA CASTELLÓ per a la superació de la crisi sanitària, econòmica i social originada per la Covid-19. Es tracta d’un conjunt de mesures valorades en més de 9 milions d’euros que s’agrupen en quatre grans línies d’actuació: la creació d’un fons de 3 milions d’euros per a ajudes als ajuntaments, la implementació d’un pla de defensa del sector turístic valorat en 2.850.000 euros, un nou anticipi de tresoreria als ajuntaments de 3 milions d’euros i mesures sectorials referents a les àrees de Benestar Social, Cultura, Esports, Presidència, Consorci Provincial de Bombers, assessorament a municipis, CEDES, Promoció Internacional i Teixit Científic i Innovador.

El president de la Diputació, José Martí, considera «una gran notícia l’acord aconseguit en la institució» que, segons ha dit, «és el que esperava la ciutadania en un moment tan complicat com l’actual» i ha agraït «la responsabilitat i la generositat de tots els partits representats en aquest ple, que han sabut deixar a un costat les seues lògiques diferències en nom de l’interés general». En aquest sentit, ha recordat que «el que ara tocava era estar al costat dels ajuntaments i dotar-los de major liquiditat perquè puguen oferir el millor servei possible a la ciutadania, així com adoptar mesures d’ajuda a les persones que pitjor l’estan passant i per a la reactivació de l’economia».

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha declarat que «aquest és el resultat d’un treball que ha fet el govern de la Diputació, on ens hem sabut obrir com a institució a tota la corporació i a la societat civil mitjançant les taules de diàleg». Per a Garcia, «es tracta de tot un exemple de gestió i de coordinació gràcies al qual els ajuntaments obtindran recursos per a encarar l’emergència sanitària, ajustant-se a la realitat de les nostres comarques». Igualment ha dit que «la Diputació serem l’escut social i el motor econòmic verd en la nova normalitat».

FONS COVID

Un dels punts de l’ordre del dia ha sigut l’aprovació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions als ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors de la província que tinguen per objecte fer front a situacions extraordinàries derivades de la crisi de la Covid-19, que figura en el mateix PLA REACTIVA. Les quantitats que rebran els diferents municipis corresponents a aquest Fons Covid dotat amb 3 milions d’euros oscil·laran entre 4.600 euros i 241.000 euros. Són recursos per a fer front a les despeses extraordinàries generades per l’emergència sanitària i per a l’adaptació a la nova realitat.

PENYETA ROJA

El ple ha acordat la supressió de la prestació del servei de recepció de xiquetes i xiquets d’entre 0 i 12 anys en el Centre de Penyeta Roja. Sobre aquest tema, el diputat de l’equip de govern i portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha manifestat que «la decisió de hui s’adopta per a resoldre el problema que suposava el fet que la Diputació estiguera exercint unes funcions per a les quals no té competències legals i en unes instal·lacions amb greus dificultats estructurals que mancaven de la pertinent autorizació administrativa». Una situació que, ha recordat, «es va mantindre durant més de 20 anys amb governs del Partit Popular en la Diputació i en la Generalitat Valenciana». Pérez ha assenyalat que «cap xiquet ha quedat desprotegit, malgrat les lamentables manifestacions que sobre aquest assumpte han realitzat diferents portaveus del Partit Popular». El diputat també ha lamentat que algun d’aqueixos portaveus haja arribat a criticar que els menors compartisquen espai físic amb menors immigrants, «per la qual cosa té de proximitat amb els missatges ultres i d’odi». Sobre el personal del centre ha assenyalat que «s’està treballant en un pla d’ordenació del personal perquè ningú es quede arrere i aconseguir la reconversió i la recol·locació dels funcionaris de carrera i dels interins».

Per part seua, el president de la Diputació, José Martí, ha recordat que «el que estem fent és solucionar allò que em va indicar l’anterior president, Javier Moliner, durant el traspàs de poders, quan em va alertar que el principal problema de la institució era el de Penyeta Roja, al qual que calia donar una urgent solució».

MOSQUITS

En el transcurs de la sessió s’ha procedit a l’aprovació d’una moció del Partit Popular sobre la plaga de mosquits i una esmena del Partit Socialista per a «instar a totes les institucions amb competència en la matèria i que puguen aportar solucions, ajuntaments, Diputació i Generalitat, al fet que de manera conjunta, lleial i coordinada treballen per a aconseguir una solució efectiva i duradora al problema».

Sobre aquest assumpte, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, ha manifestat que «des de la Diputació estem intensificant els treballs contra la plaga en tota la província, tant de vigilància en zones urbanes, com d’implementació de tractaments en les àrees no urbanes, una tasca que es realitza en permanent contacte i coordinació amb els ajuntaments». També ha incidit en què «els criteris amb els quals s’actua són sempre de caràcter tècnic» i ha mostrat la seua sorpresa per «els atacs demagògics i partidistes a les actuacions derivades del Pla Provincial Contra els Mosquits, que va ser dissenyat i licitat per l’anterior equip de govern del Partit Popular». La diputada ha demanat «lleialtat, responsabilitat i sumar forces per a abordar la solució d’aquest problema» i que «no s’intente confondre amb la sol·licitud constant de vols perquè la ciutadania ha de saber que el tractament terrestre és igual d’efectiu que l’aeri».

ALTRES DECLARACIONS INSTITUCIONALS

En la sessió plenària de hui també s’ha aprovat una declaració institucional per a l’adhesió de la Diputació a la xarxa d’entitats locals per a desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i una altra amb motiu de la celebració del dia de l’Orgull LGTBI el dia 28 de juny. Aquest últim text recull entre els acords el compromís amb el principi de la universalitat dels drets humans i el rebuig a qualsevol apel·lació a valors ideològics, culturals, tradicionals o religiosos per a justificar qualsevol tipus de discriminació. Amb les 3 de hui, des que José Martí és president de la Diputació ja s’han aprovat 20 declaracions institucionals amb el consens de tots els grups.

ADAPTACIÓ A LA NOVA REALITAT

El president José Martí ha informat que el ple celebrat hui és l’últim que es realitza de manera telemàtica i que en la institució s’està treballant per a convertir de manera temporal el saló de recepcions en saló de plens, amb l’objectiu que les sessions puguen tornar-se a realitzar de manera presencial, respectant tots els protocols sanitaris i la necessària distància social. Per la mateixa raó, les comissions dels dimarts es realitzaran en el saló de plens.

Martí s’ha dirigit al conjunt de la ciutadania per a advertir que «per a evitar rebrots indesitjats, en el dia a dia resulta imprescindible actuar amb la màxima prudència i responsabilitat».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari