Els primers pressupostos participatius de la Generalitat tindran en compte la despoblació

Es destinaran 125 milions d’euros en propostes ciutadanes, de les quals el 70% es distribuiran en àrees comarcals de la Comunitat i el 30% a projectes d’àmbit autonòmic

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat tindran en compte la despoblació
21/04/2021 -

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022 compten amb 125 milions d’euros, que es distribuiran atenent criteris de població, pobresa i despoblació, d’acord amb la resolució que estableix els requisits, terminis i procediment sobre el procés de participació ciutadana per a la seua elaboració.

En aquest sentit, 87,5 milions d’euros, la qual cosa suposa el 70% dels recursos totals, es distribuiran en àrees comarcals de la Comunitat, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigiran a projectes d’àmbit autonòmic.

Per a la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, “els primers pressupostos participatius de la Generalitat no sols permetran que la ciutadania puga decidir quins projectes considera prioritaris. També busquen l’equilibri territorial i social. Per això un 30% dels fons es dedicaran a projectes per a tot el territori valencià i un 70% per a dur a terme en set àrees comarcals”.

“Són uns pressupostos territorialitzats que, a més, serviran per a lluitar contra la despoblació, perquè les zones més afectades per aquest fenomen disposaran de fons molt superiors al que els correspondria per població.

A més, hem introduït un factor de cohesió social perquè les àrees amb rendes més baixes també es vegen compensades”, ha explicat la consellera.

Pérez Garijo ha afirmat que amb aquesta distribució “volem que la ciutadania veja reflectida la seua realitat social i territorial i s’implique en la proposta i aprovació de projectes veritablement útils per al desenvolupament de la Comunitat Valenciana i les seues comarques”.

La consellera de Participació ha destacat que l’inici de la primera experiència de participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics “es produirà el pròxim 11 de maig a través del portal GVA Participa, data a partir de la qual ciutadans i ciutadanes podran presentar les seues propostes”.

Distribució territorial

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022 compten, com a projecte pilot, amb 125 milions d’euros destinats al finançament de propostes ciutadanes amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.

El pressupost podrà destinar-se a projectes d’abast autonòmic (de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt) o d’àrea comarcal (atenent criteris geogràfics, històrics i poblacionals), distribuït de la següent manera:

Les comarques costaneres del Nord (el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa) compten amb 9.348.500 euros; les comarques d’interior del Nord (els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Palància) sumen 5.418.400 euros; les comarques d’interior (Racó d’Ademús, els Serrans, la Plana d’Utiel-Requena, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora) podran desenvolupar iniciatives per 6.105.400 euros; les comarques de l’Horta (València ciutat, l’Horta Nord i l’Horta Sud) totalitzen 22.040.800 euros; les comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) assoleixen 10.167.300 euros; les comarques centrals (la Safor, la Costanera, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa) compten amb 13.763.500 euros; mentre que les comarques del Sud (l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l’Alacantí i el Baix Segura) aconsegueixen 20.656.100 euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari