El Consell aposta per una recuperació social post COVID que atenga els col·lectius més afectats per la pandèmia

Oltra y Martínez Dalmau se han reunido para concretar los 5 millones que recibirán 169 ayuntamientos y mancomunidades para ayudas a la vivienda

El Consell aposta per una recuperació social post COVID que atenga els col·lectius més afectats per la pandèmia
26/05/2020 -

La posada en marxa d’un pla de recuperació social que dedique una especial atenció a aquells col·lectius que s’han vist més afectats per les conseqüències de la pandèmia sanitària ocasionada per la COVID-19, en partir d’una vulnerabilitat prèvia, serà un objectiu prioritari per al Consell.

Així ho han manifestat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el vicepresident segon i conseller Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que s’han reunit per a concretar alguns dels aspectes que desenvolupa el decret que regula les ajudes del Consell en matèria d’habitatge destinades a persones afectades per la COVID-19 que hauran de gestionar i adjudicar les entitats locals.

Tots dos han destacat que mesures com aquesta, que compta amb un pressupost de 5 milions d’euros per a ajudes a l’habitatge als col·lectius amb major vulnerabilitat, com són persones sense llar, dones víctimes de violència de gènere, persones majors o amb diversitat funcional, “formen part d’aquest pla perquè l’impacte social es puga esmorteir”.

L’objectiu, ha incidit la vicepresidenta, és que en la recuperació “es procure que per a aquells col·lectius per als quals ha sigut més dolorós l’impacte social d’aquesta pandèmia es posen en marxa polítiques que s’emmarquen dins del lema de rescatar persones, que caracteritza al Consell del Botànic”.

Tant Oltra com Dalmau han posat en valor el treball conjunt de totes dues conselleries, que ha permés l’aprovació d’un decret que té en compte criteris de vulnerabilitat social a l’hora de crear ajudes que poden arribar fins als 600 euros, i que estan destinades fonamentalment als col·lectius que més estan patint perquè partien d’una situació de vulnerabilitat prèvia.

El vicepresident segon ha destacat la importància d’aquest treball conjunt per a “la nova etapa de reconstrucció”, i ha defensat que tant els serveis socials com l’habitatge “són les dues primeres barreres de protecció enfront de la desigualtat social”.

“Des de la Conselleria d’Habitatge ens hem compromés des del primer dia a declarar el territori valencià lliure de desnonaments sense alternativa residencial, i en aquesta perspectiva continuem treballant per a oferir alternatives”, ha manifestat Dalmau, qui ha incidit en què, si alguna cosa ha posat de manifest el confinament, és que “tindre un sostre és indispensable”.

Així, ha assenyalat que el decret elaborat per totes dues conselleries és molt important “per a protegir a les persones i col·lectius més vulnerables i als qui s’han quedat fora d’altres ajudes front en les conseqüències econòmiques i socials de la COVID-19”.

Decret d’ajudes

El decret estableix la concessió directa d’ajudes per a habitatges amb l’objectiu de pal·liar l’impacte que està tenint entre les persones més vulnerables la situació excepcional d’emergència sanitària que està patint el país.

La vicepresidenta ha explicat que les entitats locals són els qui millor coneixen les necessitats dels seus veïns i veïnes i, per tant, és “imprescindible” la participació dels serveis socials d’atenció primària en la gestió i implantació de programes d’aquest tipus, ja que poden “diagnosticar i valorar l’atenció i satisfacció immediata de les necessitats que en matèria d’habitatge tenen les persones que es troben en una situació econòmica i social d’extrema gravetat”.

Es tracta d’ajudes de concessió directa de caràcter excepcional i singularitzat articulades amb l’objectiu de facilitar una solució residencial immediata a les persones víctimes de violència de gènere, persones que hagen patit desnonament del seu habitatge habitual, a les persones sense llar i a unes altres especialment vulnerables afectades directament o indirectament per la COVID-19.

Un total de 140 ajuntaments i 29 mancomunitats de la Comunitat Valenciana s’encarregaran de gestionar les ajudes de 5 milions d’euros i destinar-les per a ajudar a aquests col·lectius posant a la seua disposició un allotjament de titularitat pública de manera immediata, o concedint ajudes directes per al pagament de lloguer o preu de l’ocupació d’immobles on habitualment resideixen les persones beneficiàries.

Les ajudes per a lloguer podran aconseguir el 100% de la renda establida amb un límit de 600 euros al mes, que podrà ampliar-se fins als 900 euros en supòsits degudament justificats. A més, es concediran ajudes per a costos de manteniment, comunitat i subministraments bàsics fins a 200 euros mensuals.

Aquestes ajudes es concediran en un primer moment per un termini d’1 any, prorrogable anualment, fins a aconseguir el límit de 5 anys.

A més de les víctimes de violència de gènere, de desnonament o llançament de l’habitatge habitual i persones sense llar, els serveis socials d’atenció primària dels ajuntaments seran els encarregats de valorar i aconsellar la concessió d’aquestes ajudes també a persones especialment vulnerables com a persones amb problemes de salut mental, diversitat funcional, joves extutelats per la Generalitat, persones majors, migrants o sol·licitants d’asil entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari