La salut, cultura i benestar social marquen els pressupostos de la Diputació per a 2022

L’equip de govern espera aprovar amb el màxim consens ‘+Impuls Castelló’, uns comptes de 177,8 milions d’euros centrats en la ciutadania, el municipalisme, el creixement i la sostenibilitat

La salut, cultura i benestar social marquen els pressupostos de la Diputació per a 2022

La Diputació de Castelló ja compta amb una proposta més que detallada del seu pressupost per a 2022 amb l’objectiu d’aprovar-la, amb el màxim consens, en el ple del 21 de desembre. Uns comptes batejats com ‘+ Impuls Castelló’ que ascendeixen a 177,8 milions d’euros – seran més elevades amb la incorporació de romanents – i que estan organitzades en quatre eixos: + Municipalisme, + Creixement, + Sostenibilitat i + Ciutadania, que s’emporta la partida més gran per a l’any que ve.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, va presentar ahir els comptes en la Cooperativa Agrícola San José d’Almassora juntament amb el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, i el portaveu del Grup Compromís, Ignasi Garcia. Martí va destacar l‘augment de 9,5 milions d’euros respecte als actuals pressupostos, una xifra que suposa el 5,66% més, encara que aquesta no és definitiva per la posterior incorporació de romanents.

En aquest sentit, el líder de la institució provincial va valorar que són “uns pressupostos històrics, dissenyats per a continuar avançant per la senda de la recuperació econòmica i social de la província” i va explicar que són la continuació de ‘#ReactivemCastelló’, el pressupost de 2021 “que ha suposat una contribució decisiva a la recuperació” de la pandèmia del coronavirus juntament amb la vacunació, “fonamental”.

Progrés social i municipalisme, al capdavant

Així, els pressupostos de la Diputació de Castelló de 2022, plantegen el progrés social i el municipalisme com els principals pilars, juntament amb el creixement i la sostenibilitat. Es tracta dels pressupostos històrics a l’ésser els més alts de l’administració provincial, amb els quals la Diputació pretén ser un motor d’impuls de les comarques, ampliant les transferències als municipis com mai abans i consolidant les polítiques de reactivació de l’economia, va destacar ahir Martí.

La principal partida pressupostària va per a l’eix ‘+ Ciutadania’, amb 60 milions d’euros que tenen com a objectiu estar al costat de la ciutadania perquè progresse, tinga sempre estabilitat i construïsca un futur millor per a la província, segons presenta la mateixa institució. La joventut, l’àrea social, la salut, la seguretat, la cultura, l’esport, la memòria històrica i la innovació centren així les polítiques a desenvolupar l’any que ve.

En concret, amb ‘+ Impuls benestar’ les àrees socials de la Diputació augmentaran la seua partida “amb l’objectiu que ningú es quede arrere”; amb ‘+ Impuls Joventut’, es quintuplicaran fins als 250.000 euros les polítiques de joventut; amb ‘+Impuls Salut’, la Diputació invertirà 29 milions d’euros per a garantir l’atenció i el prestigi de l’Hospital Provincial; i ‘+ Impuls Seguretat’ destinarà 11 milions d’euros al pressupost del Consorci Provincial de Bombers, amb un 10% per a inversions.

Així mateix, ‘+Impuls Cultura’ concentrarà més recursos per a la dinamització cultural de Castelló; ‘+Impuls Esport’ destinarà 4,6 milions d’euros per a la promoció esportiva, consolidant la línia d’ajudes de 500.000 euros per als equips d’esport base; +’Impuls Memòria Històrica’ destinarà 130.000 euros a l’activació de polítiques; i ‘+Impuls Innovació’ posarà en marxa una nova plataforma d’administració electrònica per a agilitar tràmits i serveis al llarg de l’any que ve.

D’aquesta manera, un terç del pressupost previst es destinarà a l’eix ‘+Ciutadania’, al qual li segueix ‘+Municipalisme’. En aquest cas, 25 milions d’euros amb els quals la Diputació reafirma la seua aposta pels municipis per a afavorir el reequilibri territorial i amb l’objectiu que siguen les administracions locals les que impulsen la província en l’actual situació que continua llastrada per la pandèmia del coronavirus.

En aquest cas, forma part d’aquest eix #CastellóAvança, un gran pla biennal d’inversions de 30 milions d’euros que permetrà que els ajuntaments programen les seues inversions a dos anys vista, sense la pressió administrativa d’haver de culminar tot el procés en un únic exercici. És l’evolució de l’anterior Pla 135 d’Obres i Serveis i representa un esforç inversor de la Diputació sense precedents.

A més, al principi s’injectaran 10 milions d’euros a través de ‘+Impuls Cooperació’ perquè els ajuntaments puguen invertir en les necessitats del seu veïnat sense imposicions de cap mena, una xifra que s’elevarà a 15 milions d’euros a partir de la incorporació de romanents. I amb ‘+Impuls Serveis’, durant 2022 s’ampliarà la carta de serveis als municipis, amb especial accent en les assistències tècniques.

L’equip de govern, format pel PSOE i Compromís, espera així aprovar els seus comptes en el pròxim ple del 21 de desembre amb el màxim suport de l’oposició. Santiago Agustí, diputat d’Hisenda, ha assenyalat que “per tercera vegada s’aprovarà dins del termini i en la forma escaient, la qual cosa resulta més complicat en un govern de coalició, però que s’aconsegueix per l’elevat grau de confiança que existeix entre els dos socis de govern”.

Per part seua, Ignasi Garcia, de Compromís i diputat de Sostenibilitat, ha valorat que “són els pressupostos més ambiciosos de la història” i ha ressaltat especialment la importància que cobrarà el Pla Director de l’Aigua, amb el qual es garantirà l’accés a l’aigua de tots els municipis de Castelló, així com els plans d’ocupació, també gestionats pel seu partit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari