Augmenten els casos de submissió química mitjançant “punxada” a Castelló

Existeix gran preocupació en festes i festivals per aquest nou mètode d’agressió sexual

Augmenten els casos de submissió química mitjançant “punxada” a Castelló
03/08/2022 -

Les agressions sexuals estan augmentant considerablement en aquests últims temps. Ara ha arribat un nou mètode de violència, la submissió química mitjançant la punxada amb agulles. A la Comunitat Valenciana ja està en marxa cinc investigacions, mentre se succeeixen els testimoniatges de diferents persones que diuen haver patit aquesta agressió.

L’últim cas conegut ha succeït en el festival Arenal de Borriana, perquè s’ha notificat que almenys tres xiques han patit una burxada en el festival, i totes han hagut de ser ateses a l’Hospital de la Plana durant els concerts del festival més important de la Comunitat Valenciana.

Aquest cas se suma al primer conegut a la província de Castelló, el case d’una xica que va ser sotmesa a aquesta agressió durant el Festival Internacional de Benicàssim (FIB) el passat 2 d’agost. Es tracta d’una jove de Dénia, que va notar una punxada al seu braç durant la celebració del festival, però que en anàlisis posteriors no va aparéixer cap mena de substància tòxica que pot deure’s a la ràpida dissolució en la sang de la substància utilitzada.

L’altre cas conegut ha succeït durant la celebració de les festes de la Vall d’Uixó, on almenys 6 xiques han hagut de ser ateses ho centre de salut durant la matinada del diumenge després de sentir que les havien punxades. Segons un comunicat de l’ajuntament de la localitat, totes les xiques van donar negatiu en el test de toxicologia. A aquests casos se li sumen els succeïts en altres parts de la comunitat com en el municipi valencià de Xàtiva.

Submissió química: en què consisteix?

La submissió química és un nou mètode d’agressió sexual que es realitza mitjançant la punxada d’alguna substància tòxica en el cos de les víctimes. Normalment, la substància introduïda sol ser GBH, popularment conegut com a Èxtasi Líquid, o Burundanga, substàncies de ràpida dissolució en la sang i que impedeixen la seua detecció pels equips mèdics quan s’acudeix.

Les persones afectades per aquest mètode noten en poc temps marejos i malestars, que poden acabar en pèrdua de la consciència, i que pot agreujar-se si abans s’ha begut alcohol o altres substàncies. Aquest desconeixement que pateix la víctima després de la punxada és aprofitada pels agressors sexuals per a abusar de la mateixa encara que, afortunadament, no es té constància que haja succeït cap abús sexual en la comunitat.

Protocol d’actuació

Davant ho augmente de casos, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està elaborant un protocol per a actuar de manera coordinada davant la submissió química. La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, va destacar ahir que “les Forces i Cossos de l’Estat ja estan treballant per a prevenir que es registren casos d’una suposada tècnica de submissió química en l’autonomia” encara que de moment “no s’ha registrat cap delicte d’aquest tipus de moment”.

En cas de sospitar ser víctima de submissió químic per punxada, les autoritats aconsellen telefonar al 112, denunciar i acudir com més prompte millor en un centre sanitari per a sotmetre’s sense demora a la corresponent anàlisi toxicològica. El personal mèdic valorarà si fa falta a més activar el protocol de profilaxi per exposició al virus de la immunodeficiència humana (VIH), causant de la sida, un uns altres, responsables de l’hepatitis.

A més, es demana a les víctimes anar sempre acompanyades i als amics de les mateixes no perdre mai de vista si es creu que ha sigut agredida mitjançant les punxades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari