Troballa històrica a Peníscola: la Guàrdia Civil destrueix una bomba de l'època napoleònica

Uns operaris van trobar la bomba de canó, de 76 quilos, quan realitzaven obres de restauració

Troballa històrica a Peníscola: la Guàrdia Civil destrueix una bomba de l'època napoleònica
22/03/2023 -

La Guàrdia Civil ha desactivat una bomba de l’època napoleònica al Castell de Peníscola. L’artefacte va ser descobert el passat 16 de març per operaris arqueòlegs que es trobaven realitzant obres d’estudi i restauració en la zona. Els tècnics van localitzar una bola de canó que, pel seu aspecte, van pensar que podria ser de l’època napoleònica.

La troballa va ser comunicada al Centre Operatiu de Serveis (COS) de la Comandància de la Guàrdia Civil, que va activar el protocol de desactivació per part de l’Equip de Desactivació d’Explosius (EDEX).

La bola de canó, de 76 quilos de pes i un diàmetre de 3100mm, va ser traslladada a una zona de seguretat on els especialistes van comprovar que estava carregada amb pólvora negra, com es va poder comprovar després de diverses detonacions controlades per a la seua obertura. Les restes de la bomba seran entregats als restauradors arqueòlegs per al seu posterior estudi i documentació.

La Guàrdia Civil ha advertit que els artefactes explosius solen trobar-se en paratges aïllats, zones de labraza o dobles fons de cases habitades durant la guerra. Per això, ha demanat a la població que tot objecte amb aparença d’artefacte explosiu i estrany a l’entorn es considere com a tal, s’extremen les precaucions, no es toque i s’avise al 062 perquè agents especialitzats facen la comprovació sense córrer riscos innecessaris.

Així mateix, ha instat la població a no tocar l’objecte sospitós i allunyar-se del lloc per la mateixa ruta que s’ha accedit, en sentit contrari, ja que pot haver-hi altres artefactes en la zona. També ha demanat que s’espere l’arribada dels agents a una distància mínima de 300 metres de l’artefacte i, si és possible, a cobert. A més, ha recomanat senyalitzar la troballa amb elements de l’entorn com a pedres, branques o una peça amb color intens, però mai “emmascarar-ho”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari