L'Ajuntament i el Port s'unixen per a respondre a les futures emergències. Este dilluns, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, i el president de l'Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez, han firmat un conveni per a l'exercici de les respectives competències en protecció civil, prevenció i extinció d'incendis i salvament amb l'objectiu de reforçar la seguretat dels i les castellonenques. Un acte en el qual ha estat també present el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá.
L'alcaldessa ha destacat que “este conveni, que compta amb una vigència de quatre anys amb possibilitat de pròrroga per altres quatre, reflectix que el SPEIS de l'Ajuntament de Castelló de la Plana col·laborarà en servicis preventius i de formació contra incendis i emergències, així com en l'extinció d'incendis, salvament i emergències que es puguen materialitzar en el Port de Castelló, liderant el Grup d'Intervenció previst en el Pla d'Emergències Interior o el Pla d'Autoprotecció de l'Autoritat Portuària, quan així es requerisca. Perquè la prevenció i la seguretat dels nostres veïns, en este cas els veïns del Grau, sempre ha de ser el primer”.
“També, i de gran importància, és el compromís amb la formació de tot el personal operatiu de l'Autoritat Portuària de Castelló, en matèria de riscos específics com amb la col·laboració en les operacions de salvament terrestre i marítim en la zona del Port, així com la participació en simulacres d'esta mena de situacions promoguts des de l'Autoritat Portuària, tant en terra com en la mar”, ha posat l'accent.
Col·laboració Ciutat-Port
Begoña Carrasco ha posat el focus també en què “la col·laboració entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària és total en matèria d'emergències. Perquè quan es parla de la seguretat dels nostres veïns, la coordinació entre administracions i l'operativitat ha de ser la màxima per a actuar amb rapidesa i comptant amb els protocols necessaris i un personal perfectament format”.
“Este és també l'esperit d'este conveni que firmem hui, el de dos administracions que van de bracet en benefici del nostre port i de la ciutat. Perquè hui, després d'anys falta de diàleg, Castelló torna a mirar al seu Port i el Port torna a mirar a Castelló”, ha afirmat.
Formació del personal del SPEIS
Quant als compromisos de l'Autoritat Portuària arreplegats en el conveni, destaca el de facilitar la formació específica al personal del SPEIS de l'Ajuntament de Castelló per a realitzar qualsevol intervenció en zona portuària. En això s'inclou tant la intervenció en vaixells, salvament de persones tant en àmbit terrestre com marítim o la lluita contra la contaminació marina, entre altres”.
També s'inclou el finançament de diferents materials tècnics per a exercir les intervencions d'emergència com a drons, equips d'intervenció davant risc químic, vehicles especials, etc.
En total, en el conveni està contemplada una quantia de 75.000 euros anuals per a atendre estes necessitats de formació i materials, que serà entregada per part de l'Autoritat Portuària.
Per part seua, el president de l'Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez, ha destacat que “gràcies als bombers i a la bona relació amb l'Ajuntament, reforcem la coordinació i col·laboració entre administracions enfortint la seguretat del port de mà de l'equip dels bombers de Castelló per a escometre labors de seguretat i vigilància en el recinte portuari”.
“Amb este conveni guanyem tots, ja que prioritzem i anteposem la seguretat dels castellonencs dotant als bombers, tant de la formació específica com de ferramentes formatives especialitzades per al correcte acompliment de les seues tasques en un entorn particular com l'àmbit portuari”, ha asseverat Ibáñez.
Pla Territorial Municipal enfront d'Emergència de Castelló
L'alcaldessa de Castelló també ha volgut subratllar “la importància de comptar amb instruments de planificació davant emergències com el Pla Territorial Municipal enfront d'Emergències de Castelló (PLATEMCAS) que permet coordinar tots els recursos en cas d'incendis, inundacions, accidents industrials, amb mercaderies perilloses o contaminació marina, entre altres. Un pla del qual també participen, en cas de ser necessari Policia Local, així com Policia Portuària, Guàrdia Civil i Policia Nacional”.
L'acord firmat hui contempla així mateix la creació d'un Comité de Seguiment, compost per personal tècnic de l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària, que es reunirà amb una periodicitat d'almenys tres vegades a l'any.
De la mateixa manera, es realitzarà una memòria anual conjunta dels servicis realitzats.
Per part seua, Antonio Ortolá, regidor de Seguretat i Emergències, ha destacat la importància de l'acord firmat, subratllant que es tracta d'“un pas més en el ferm compromís de millorar la seguretat de la nostra ciutat. Este acord reforça la preparació dels nostres bombers per a actuar a l'entorn del port de manera eficaç i coordinada, garantint una resposta ràpida i adequada davant qualsevol emergència”. Així mateix, ha assenyalat que “amb iniciatives com esta, continuem avançant en el nostre objectiu de construir una ciutat més segura a tots els nivells, apostant per la formació, la col·laboració i la millora constant dels recursos disponibles”.