Ja és definitiu. El ple municipal de la ciutat de Castelló ha aprovat la doble denominació Castelló/Castelló enfront dels crítiques de l'oposició. El portaveu del Govern, Vicent Sales ha defensat la doble denominació de la ciutat i ha insistit que el valencià no se suprimeix. Així ha indicat que "la recuperació del topònim bilingüe de la nostra ciutat amb la normalitat pròpia d'un bilingüisme cordial que hui dia practiquem a Castelló per a enveja d'alguns i ràbia d'uns altres. Amb normalitat i amb llibertat".
En paraules de Sales, ""i eixa normalitat veu avalada pel rigorós treball elaborat pel Doctor en Filologia Romànica-Hispànica i Catedràtic de Llengua, Santiago Fortuño, que qüestiona algunes dels tesi en els quals és va basar la supressió del nom en la seua versió castellana de la ciutat per part de l'anterior govern municipal".
Durant el ple, el portaveu del govern de l'alcaldessa Begoña Carrasco ha fet un respaso dels diferents evidències i incorpora el text de Fortuño en defensa del topònim en castellà dones del segle XVIII. "El topònim Castelló no era utilitzat pels forasters o castellans per a referir-s'en la nostra ciutat, sinó que era la forma en què els castellonencs ens referíem en la nostra ciutat quan parlàvem o escrivíem en castellà", ha insistit Sales.
Así davant les crítiques i queixes de l'oposició, Sales ha assenyalat que "“jo no sé on es trauen vostés que això ho fem perquè ‘odiem’ el valencià, quan el valencià no sols no se suprimeix, sinó que es manté en primer lloc de la doble denominació. Ací l'únic odi acreditat és el que van manifestar PSOE i Compromís. En concret odi al castellà en una actitud xenòfoba i quasi racista que vulnera les recomanacions de l'ONU”, ha afirmat, recordant que tal com també recull aquesta organització mundial “no és obligatori tindre una denominació única, és més la doble denominació ve emparada per l'especial singularitat del bilingüisme a la Comunitat Valenciana”.
“L'Ajuntament de Castelló l'any 1982 va optar per una de les solucions possibles: la cooficialitat de ‘Castelló de la Plana/ Castelló de la Plana’. Al nostre parer, tant l'Ajuntament, com la Generalitat Valenciana i també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han de respectar les recomanacions de l'ONU sobre toponímia”, ha continuat.
Sales ha recalcat que “els únics que van odiar una llengua i una denominació històrica per purs prejudicis ideològics els uns i per submissió al nacionalisme els altres van ser PSOE i Compromís. La seua reacció davant l'Informe d'un doctor en Filologia i Catedràtic de Llengua, el Dr. Fortuño, diu molt poc de la seua honestedat intel·lectual. Diu més aviat que la seua petulància és directament proporcional a la seua insolvència”.
Medalla d'Or de la Ciutat
El ple municipal ha votat i ha aprovat, amb 24 vots a favor i 2 vots en contra, a la proposta de concessió de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó que s'atorga en reconeixement a la labor exercida per la Confraria i amb motiu de l'èxit de la celebració del Centenari de la Coronació de la Patrona, amb més de 130 actes organitzats, que han posat de rellevància l'orgull de ser i sentir-se de Castelló.
Així mateix, el ple ha aprovat per unanimitat la concessió del corbatí d'honor al Centre Aragonés de Castelló, que l'any 2022 va complir 100 anys, no podent-ho celebrar a causa de la pandèmia. Una associació que és símbol d'intercanvi cultural. Un exemple dels llaços que uneixen a dues terres germanes com són Castelló i la comunitat aragonesa, que té una nombrosíssima representació a la nostra ciutat. Comptarà també amb aquesta distinció el Cos Nacional de Policia reconeixent la seua labor al llarg de 200 anys d'existència, sent una de les institucions millor valorades per la ciutadania.
Acolliment menors no acompanyats
Aquest ple també ha acollit el debat entorn a una moció presentada pel grup municipal socialista sobre l'acolliment de menors immigrants no acompanyats, que no ha prosperat.
El portaveu del govern ha criticat que “el punt que es debat, no deixa de ser una ocurrència, demanant que l'Ajuntament habilite espais de titularitat municipal per a acollir menors migrants, quan l'atenció les polítiques d'immigració no són competència de l'Ajuntament”. Sales ha recordat als socialistes que “a la ciutat de Castelló hi ha 5 Llars d'Acolliment dependents de la Generalitat Valenciana”.