Les Festes de la Magdalena arriben este diumenge a la seua fi i el fan envoltades de música. Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló, ha sigut testimoni de l'èxit, en la Plaça Major, del concert de clausura del XXXIV Festival Internacional de Música de Festa, en el qual han participat les set bandes convidades a l'edició d'enguany, més l'actuació de la Banda Municipal de Castelló, que celebra en este 2025 el seu centenari, com a banda amfitriona.
Tal com ha detallat l'Ajuntament, al costat de l'alcaldessa han sigut presents les reines de les Festes Paula Torres i Carla Ibáñez, la regidora de Festes, Noelia Selma, la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, la regidora de Cultura, Maria España, i el regidor de Relacions Internacionals, Vicent Sales, i edils del govern. La representació internacional també ha comptat amb l'Anna Lukasinska en nom de l'ambaixada de Polònia a Espanya; la Ministra-Consellera d'Àustria Sonia Schragen o l'alcalde de Guayanilla (Puerto Rico),Raul Rivera Rodriguez, entre altres.
Així, en un solejat matí i amb la Plaça Major registrant un any més un ple absolut, les agrupacions procedents dels Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Puerto Rico, Polònia, Àustria i el Regne Unit han anat pujant a l'escenari de la Plaça Major per a oferir diferents peces del seu repertori que va des de música tradicional dels seus respectius països, marxes, versions de temes de música pop, bandes sonores i fins i tot cançons típiques de Castelló com van demostrar en les diferents cercaviles, desfilades o concerts extraordinaris en els quals han participat al llarg d'esta Magdalena 2025.
Així, han anat pujant a l'escenari la Banda Municipal de Castelló, amb el seu director José Vicente Ramón Segarra; la Reading Scottish Pipe Band (el Regne Unit) Musikkapelle Natters (Àustria) Tigres P10 Marching Band (Mèxic); Banda Don Cristóbal (Colòmbia); Majorettes Seniorita & Orkiestra Dęta OSP „Wola; Banda Escolar Segona Unitat Macaná (Banda SUM) i la que ha finalitzat el concert, que ha sigut la US Naval Forces Europe and Africa Band, els qui han sigut els encarregats de posar el fermall final amb la interepretación del tradicional “Rotllo i Canya”. Totes les bandes han rebut una mètopa commemorativa en record de la seua participació en este festival”.
Participació banda Castellar-Oliveral
Este concert de clausura ha comptat també amb un moment molt especial a través de la presència una banda convidada com ha sigut la Unió Musical Santa Cecilia de Castellar-Oliveral, pedania de la ciutat de València afectada per la DANA del 29 d'octubre.
La banda de Castellar-Oliveral ha interpretat dos pasdobles molt coneguts com són els de l'Amparito Roca, de la composició del qual es complixen 100 anys, i València, que ha arrancat els aplaudiments del públic assistent.
Entre les autoritats presents també es trobava l'alcaldessa de Castellar- Olivera, Sol Verdeguer, així com el vicepresident artístic de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Domingo Carles. En esta ocasió ha sigut la mateixa alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, qui ha fet lliurament de la mètopa commemorativa, a l'alcaldessa Sol Verdeguer i un obsequi a Carlos Domingo”.
Begoña Carrasco ha volgut subratllar que “des del primer minut de la tragèdia de la DANA, la ciutat de Castelló va estar al costat dels nostres germans valencians. I enviem la nostra solidaritat en forma d'ajuda material i de voluntaris. En este cas, la música, tan important per a les nostres Festes de la Magdalena, ha volgut també homenatjar, des de l'Ajuntament de Castelló i el Patronat de Festes, a totes eixes bandes i músics afectats per la dana, incloent-hi la banda de Castellar-Oliveral en el nostre Festival Internacional de Música de Festa. Un homenatge que també ha sigut el de tots els veïns i veïnes de Castelló que abarrotaven la Plaça Major a través dels seus aplaudiments”.
Cal destacar a més que enguany, el premi “Cultura i Festes” que promou l'Ajuntament de Castelló ajunte la Fundació Moros d’Alqueria, ha sigut concedit, precisament, a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en reconeixement a totes eixes bandes afectades per la DANA.
Projecció internacional i dinamització econòmica
Begoña Carrasco ha volgut subratllar que “este Festival Internacional de Música de Festa és un dels actes més importants dins del programa de les nostres Festes de la Magdalena per diversos motius. En primer lloc, perquè, després de més de tres dècades, és una de les cites més consolidades i que esperen amb major expectació els veïns de Castelló”.
“D'altra banda, l'arribada de les bandes de música i animació més reconegudes, des de qualsevol país del món fins a Castelló, reforça el caràcter i la projecció exterior d'unes festes que compten, no ho oblidem, amb la declaració com a Festes d'Interés Turístic Internacional”, ha ressaltat.
Però també ha volgut posar l'accent que “este Festival Internacional de Música de Festa suposa un element dinamitzador de la nostra economia, a través de les pernoctacions als hotels que suposa la presència d'estes més de 300 persones que desplaça fins a la nostra ciutat entre músics, representants de les diferents delegacions i acompanyants”.
L'alcaldessa ha recordat també que “este festival és el millor exemple de l'aposta per comptar cada vegada amb unes Festes de la Magdalena cada més internacionals, que col·loca a la ciutat de Castelló en el mapa mundial d'esta mena d'esdeveniments”.
“Des de l'Ajuntament de Castelló volem portar les nostres festes pel cap alt i el més lluny possible. I gràcies a este Festival Internacional de Música de Festa, Castelló té la millor finestra oberta al món, gràcies a un element bàsic i al llenguatge universal de la música tan important per a les nostres Festes de la Magdalena”, ha conclòs.