Carrasco complix un any com a alcaldessa reduint un 91% les factures fora de contracte

Els expedients de contractació augmenten fins als 45 milions d'euros i amb una rebaixa fiscal de 3,6 milions d'euros en els primers mesos de mandat

Guardar

El regidor d'Economia, Juan Carlos Redondo, i el regidor de Contractació, Vicent Sales
El regidor d'Economia, Juan Carlos Redondo, i el regidor de Contractació, Vicent Sales

Castelló fa balanç del primer any del govern local amb una xifra molt destacada: 214,5 milions d'euros. Esta xifra respon al pressupost de 2024, els més alts de la història de la ciutat, amb un increment del 9,53% respecte a 2023. Així ho ha destacat este divendres el regidor d'Economia, Juan Carlos Redondo, i el regidor de Contractació, Vicent Sales, els qui han valorat, a més la reducció en un 91% de factures fora de contracte.

Redondo també ha apuntat que "complint de nou amb la nostra paraula i el nostre programa electoral, estos primers pressupostos van incorporar com ja sabeu, una baixada d'impostos que ronden els 3,6 milions d'euros. Ens vam comprometre en esta legislatura a baixar 10 milions i només en este primer any han sigut 3,6 milions d'euros, amb la baixada de l'IBI un 4%, que va beneficiar a més de 170.000 contribuents. A més de la baixada de la plusvàlua, augment de la bonificació mortis causa del 25 al 50%, la suspensió de la taxa de taules i cadires en terrasses que va beneficiar a més de 750 establiments o la no repercussió de la taxa per tractament de residus en el rebut del fem".

Redondo també ha avançat la voluntat del govern municipal a continuar aplicant rebaixes en altres impostos "com són l'IAE o el ICIO en el que resta de mandat".

Rebaixa 91% factures fora de contracte

El regidor ha destacat "l'excel·lent treball que es realitza en moltes de les àrees, posant d'exemple les de contractació o urbanisme. Esta bona faena ha donat com a resultat, per la qual cosa a la part econòmica es referix, un descens espectacular tant en el nombre d'expedients de reconeixements extrajudicials de crèdit, com de factures pagades per este procediment i també la seua quantia".

Així, el regidor d'Economia ha anotat la diferència entre "el primer semestre de legislatura de l'Acord de Fadrell, amb pressupostos i equip de govern propis, és a dir 2020, i de l'actual governe PP-VOX, en este 2024, hi ha hagut enormes diferències".

"Quant al nombre de factures amb Reconeixement Extrajudicial de Crèdit, hem passat de 383 amb l'anterior govern a tan sols 34 en este primer semestre, la qual cosa suposa un 91% menys de factures fora de contracte", ha subratllat.

Referint-se al nombre d'expedients "hem passat de 13 expedients REC a tot just 3, la qual cosa suposa una baixada del 77%".

També ha apuntat les quantitats que suposen el pagament d'estes factures fora de contracte "en el cas de l'Acord de Fadrell van ser 4,2 milions d'euros i amb l'equip de govern actual es queda en 3 milions, rebaixant la despesa en un 30%".

Redó també ha volgut destacar la gran faena realitzada des de l'àrea d'Urbanisme "amb dades d'execució pressupostària de la regidoria en el capítol d'inversions, que parlen d'un pressupost de 52,4 milions d'euros del qual ja s'han executat o compromés 37,7 milions, o cosa que és el mateix un percentatge d'execució del 72%".

Rescat econòmic de Patronats

Juan Carlos Redondo ha volgut també citar la situació econòmica d'organismes "com un Patronat d'Esports que trobem en fallida. Amb un important nombre de factures pendents de pagament, per la qual cosa es va haver de tramitar una modificació de crèdit d'1 milió d'euros el mes de setembre. A més ens trobem amb diversos contractes caducats durant anys, contractes importants, que hem hagut de licitar des de l'equip de govern, com el servei de neteja de les instal·lacions esportives, Subministrament d'electricitat, manteniment de piscines, subministrament de gas... etc".

De manera similar s'ha referit a la situació del Patronat de Festes, la "situació del qual no era molt millor, on ens trobem amb factures pendents per valor de més de 700.000 euros, algunes d'elles de l'any 2022. I, cosa que és més greu, ajudes i subvencions sense abonar als ens festers dels anys 2021 i 2022. En l'actualitat estan quasi totes liquidades".

També ha fet menció Redondo, com un altre dels assoliments del govern municipal, qualificant "com a fita, que enguany el pagament de subvencions nominatives gaiates, Federació de Colls i Ens Festers s'ha realitzat, com ha de ser, abans de l'inici de les festes de la Magdalena, entre altres raons, això ha sigut possible gràcies a tindre el pressupost en vigor".

45 milions d'euros en contractes

Entrant de manera concreta en l'apartat dedicat a l'àrea de Contractació, Vicent Sales ha volgut destacar, en primer lloc, que "s'han tramitat un total de 71 expedients per un valor total de 45 milions d'euros".

L'edil ha detallat que "del total, 25 expedients són de contractació d'obres, entre les quals es troben l'adjudicació de les obres de l'avinguda Ferrandis Salvador; sanejament en La Joquera, la nova Biblioteca, el centre La Panderola o en el Pinar, per valor de 15 milions d'euros".

També a apuntat els 16 expedients corresponen a la contractació de subministraments per valor de 5 milions d'euros entre els tenim matèries com a modernització de mercats, la renovació de vehicles de salvament i emergències i de la flota municipal, o subministraments de fusteria, entre altres".

Després ha citat els 30 expedients, per valor de 25 milions d'euros corresponents a serveis com ara el del Bicicas, que estava caducat des de desembre de 2022, el de manteniment de dependències municipals, repavimentació de calçades o control i prevenció de plagues com les de mosquits".

Per a Sales, "amb els mateixos funcionaris, però amb major compromís impulse polític, les coses es puguen fer molt millor. El que demostra una magnífica gestió de l'equip de govern, gràcies al suport i la labor dels tècnics municipals".

Destacats