Castelló activa el protocol municipal contra la violència de gènere per l'augment de casos a nivell nacional

El consistori edita també una guia informativa amb els principals recursos municipals per a orientar a les dones víctimes de violència de gènere

Guardar

Reunió de la Mesa Tècnica de Seguiment i Coordinació per a activar el protocol municipal contra la violència de gènere
Reunió de la Mesa Tècnica de Seguiment i Coordinació per a activar el protocol municipal contra la violència de gènere

L'Ajuntament de Castelló ha decidit activar el Protocol Municipal d'Atenció Integral a les Dones Víctimes de la Violència de Gènere després de la reunió de la Mesa tècnica de Seguiment i Coordinació que ha sigut presidida per l'alcaldessa Begoña Carrasco.

Carrasco ha explicat que “aquest òrgan de coordinació municipal s'ha activat davant l'augment de casos de violència contra les dones en les últimes setmanes a nivell nacional. Estem davant un mes de juliol dels més tràgics de la història que es recorden quant a assassinats d'aquest tipus, produint-se en aquest període quasi la meitat de totes les víctimes que es comptabilitzen en aquest 2024, que ascendeixen a 24. I només en aquest passat cap de setmana hem hagut de lamentar l'assassinat de 5 dones”.

“A causa d'aquesta preocupació, activem el Protocol Municipal, on estan coordinades les àrees de benestar social, el Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO) i la unitat *Viogen de la nostra Policia Local, actuant en coordinació amb la Policia Nacional, que és qui té la competència en la matèria”, ha apuntat la primera edila.

Sobre aquest tema, la màxima autoritat municipal ha volgut posar de rellevància que “l'Ajuntament de Castelló va crear l'any 2011 la unitat Viogen que ofereix protecció i vigilància a les víctimes i que són peces clau per a protegir les dones que són víctimes d'assetjament o de violència de gènere. Una labor que és imprescindible perquè puguen sentir-se més segures i aconseguir normalitzar la seua vida quotidiana”.

L'alcaldessa ha ressaltat que “des de l'Ajuntament de Castelló posem tots els recursos municipals a la disposició de les víctimes. Des d'assessorament i orientació fins a la seua vigilància i protecció”.

Carrasco ha insistit en la importància de “apostar per l'educació en valors i la formació per a lluitar contra aquests casos de violència. I des de l'Ajuntament fomentem també la formació, l'atenció a la diversitat o l'atenció psicològica per a víctimes de violència”.

També ha qualificat com a “problema d'Estat la violència contra la dona, per la qual cosa hem d'exigir solucions d'Estat. Solucions que han d'arribar i coordinar-se amb tota la resta de les administracions, com és el cas dels ajuntaments, que som els que estem en la primera línia atesa la ciutadania”.

“Des de l'equip de govern que dirigisc estem molt sensibilitzats, molt preocupats per una xacra social que no hauria d'existir i que combatem des de diferents àmbits municipals”, ha assegurat.

Augmenten les vigilàncies a víctimes

Una altra dada significativa que ha compartit l'alcaldessa ha sigut el repàs a les ordres de protecció que gestionen els agents de Policia Local. En concret un dels quals més ha cridada l'atenció és “el de les vigilàncies que es realitzen per part de la Policia Local a través de Viogen i que parlen d'eixe augment que s'està notant durant els últims mesos quant a casos de violència i les seues conseqüències”.

Així, Carrasco ha comentat que “segons les dades exposades en la Taula Tècnica, en 2023 la unitat Viogen va realitzar un total de 8.920 vigilàncies. I, només en el que portem de 2024 ja s'han realitzat 6.101 vigilàncies. Unes xifres que apunten al fet que aquest 2024 tindrà un important augment d'aquesta activitat i, per tant, de la incidència de casos de violència de gènere”.

L'alcaldessa de Castelló ha recordat que “en l'actualitat la Policia Local de Castelló compta amb 11 agents destinats a Viogen i són 192 les dones víctimes ateses en l'actualitat".

Guia de recursos municipals

Prova d'això, segons ha apuntat la pròpia alcaldessa, és “l'edició d'una guia, elaborada des del SIO en coordinació amb la resta de les àrees municipals”.

“En aquesta guia trobem des d'informació sobre assistència a l'hora de formular denúncies, emergència social, ajudes per a accés a un habitatge, ocupació, a més del contacte amb molts altres recursos als quals poden acudir que sàpien en tot moment on dirigir-se. Això és una guia molt pràctica. acudir les dones víctimes de violència”, ha explicat.

Finalment, l'alcaldessa de Castelló ha posat en valor també “tot el treball de coordinació interdepartamental que es realitza des de les diferents àrees de l'Ajuntament, així com entre la Policia Local i la Policia Nacional, per a la protecció, vigilància i sobretot per a evitar que cap cas de violència acabe en assassinats de dones com els que hem hagut de lamentar aquests passats dies”.

Destacats