Castelló anuncia la Medalla d'Or de la ciutat i els seus Corbatins d'Honor de 2024

Guardar

Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló
Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit este dimecres la Junta de Portaveus, reunida amb caràcter extraordinari, en la qual s'ha aprovat per unanimitat concedir la Medalla d'Or de la ciutat d'aquest 2024 a la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó i distincions de Corbatí d'Honor al Cos Nacional de Policia i al Centre Aragonés de Castelló.

La primera edil ha manifestat: "És un orgull poder reconéixer amb la màxima distinció de la ciutat a la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó pel magnífic treball realitzat durant la celebració històrica del Centenari de la Coronació de la Patrona de Castelló. Un reconeixement que fem extensible als membres de la Comissió organitzadora del Centenari, malgrat estar ja dissolta. La seua dedicació plena va fer possible una programació de més de 130 actes amb un resultat extraordinari de seguiment als carrers que va desbordar totes les expectatives possibles. Tres paraules resumixen el seu llegat: orgull, castellonerisme i sentiment, amb una ciutat bolcada que va saber estar a l'altura de les exigències d'una fita tan esperada per tots".

Respecte als Corbatins d'Honor, la primera edil ha felicitat el Cos Nacional de la Policia per una distinció que reconeix la seua labor al llarg de 200 anys d'existència. "Enguany amb motiu del bicentenari de la seua creació l'Ajuntament de Castelló vol destacar especialment la vocació de servei públic dels agents que anteposen la vida dels altres a la seua pròpia, posant en valor la professionalitat de tots i cadascun dels seus membres, els qui vetlen en el dia a dia per protegir el lliure exercici dels drets i llibertats així com garantir la seguretat ciutadana".

De la mateixa manera ha traslladat la seua felicitació al Centre Aragonés de Castelló que l'any 2020 va complir 100 anys des de la seua fundació sense poder-ho celebrar com correspon a causa de la pandèmia. "Esta associació, amb gran arrelament a la ciutat, és una mostra més de la riquesa cultural que té Castelló. Una associació que s'ha adaptat a les tradicions de la ciutat que els acull participant activament en el calendari festiu, i promovent l'intercanvi cultural".

Els reconeixements seran aprovats en sessió plenària i s'entregaran el dia en què es commemorarà el 773 aniversari de la ciutat, el pròxim 8 de setembre. Va ser un 8 de setembre de 1251 quan el Rei Jaume I va signar a Lleida el Privilegi de Trasllat.

Centre Aragonés

L'any 2020 el Centre Aragonés de Castelló va complir 100 anys des de la seua fundació, el 12 d'octubre 1920. Una entitat d'alt arrelament a la ciutat, atés que són més de 5.000 els aragonesos residents en la capital i és notable la seua implicació en els actes locals així com l'agenda d'activitats organitzades pel col·lectiu cada any. L'any del centenari va tindre lloc la pandèmia pel Coronavirus i els actes públics van haver de reduir-se, per este motiu es considera convenient i oportú atorgar la distinció que el col·lectiu mereix.

El Centre Aragonés col·labora de manera especial en les Festes de la Magdalena en el Pregó, Cavalcada Infantil, en l'Ofrena de Flores a la Verge de Lledó, Festival de Folklore Regional i en la realització d'un Gran Festival Folklòric Aragonés el dia més important de les Festes de la Magdalena. Així mateix, sol participar en la Presentació de diferents Gaiates i de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta.

Real Confraria de la Mare de Déu del Lledó

Enguany s'ha celebrat l'efemèride històrica del Centenari de la Coronació canònica de la Imatge de La nostra Senyora del Lledó, Patrona de la Ciutat de Castelló.

Es tracta d'un esdeveniment històric que ha tingut un important calat a la ciutat, per al qual es va crear una comissió encarregada de dissenyar la programació. Més de 130 actes en total es van desenvolupar amb un alt índex de participació fruit de l'esforç i dedicació per part de la comissió organitzadora i de la mateixa Real Confraria de la Mare de Déu del Lledó que va ser present en tot moment per a vetlar pel correcte desenvolupament dels actes del centenari de la coronació.

Cal destacar que la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó és una de les institucions més antigues de la ciutat, la fundació de la qual data el s.XVI.

Corbatí a la Policia Nacional

El 13 de gener de 2024 la Policia Nacional va complir 200 anys d'història. Sota el lema "Compromesos amb tu", el bicentenari és una fita històrica que conforma a la Policia Nacional com el cos estatal més antic de totes les Forces i Cossos de Seguretat d'Espanya.

La ciutat de Castelló s'ha sumat a les celebracions empreses en tot el territori nacional. Així doncs, la ciutat va acollir diferents actes com l'acte institucional commemoratiu de l'hissat de la bandera d'Espanya o la carrera "Ruta 091" que va destacar per l'elevada participació.

El bicentenari de la Policia Nacional és considerat com a esdeveniment d'excepcional interés públic, commemora els principals episodis de la història de la Policia Nacional, la seua imatge davant la ciutadania, el sentiment de pertinença dels seus membres i el seu reconeixement com a operador de referència en la seguretat pública.

La capital de la Plana vol reconéixer la lloable labor que durant dos segles realitza la Policia Nacional al servei de la ciutadania. Eixa és la raó per la qual l'Ajuntament de Castelló proposa la seua candidatura per a atorgar el corbatí d'honor de la ciutat.

Cal assenyalar que l'any 1999 l'Ajuntament de Castelló va atorgar a l'entitat la medalla d'or.

Destacats