Del 4 al 8 de setembre, Castelló retrocedirà en el temps per a recordar els seus orígens. I és que ja està tot llest per a celebrar el 773 aniversari de la fundació de la ciutat amb una vintena d'actes per a tots els públics, tal com ho han presentat este dilluns l'alcaldessa, Begoña Carrasco; la regidora de Festes, Noelia Selma; la regidora de Cultura, María España; i la regidora de Turisme, Arantxa Miralles.
Així, el 773 aniversari de la fundació de la ciutat de Castelló se celebrarà amb visites teatralitzades, actes lúdics i institucionals, un racó medieval infantil o novetats com la gala de lliurament dels Premis Ciutat de Castelló en el Teatre Principal. Carrasco ha destacat que "el que continua representant el 8 de setembre de 1251 és el dia en què el Rei Jaume I va firmar a Lleida el Privilegi de Trasllat de la nostra ciutat. Una terra que honra el seu passat i mira al futur sense complexos, des d'un present cada dia més il·lusionant i ple d'oportunitats per als nostres ciutadans".
Respecte al programa, ha detallat que "hi ha per a tots els públics, per a totes les edats, per a gaudir en família i per a sentir-nos orgullosos de ser de Castelló. Vull convidar a tots els castellonencs i a tot el públic que es vulga sumar a acompanyar-nos en estes celebracions on posem en valor d'on venim".
Visites teatralitzades i Rincón Infantil Medieval
Pel que fa referència a les activitats que arriben des de la regidoria de Turisme, Arantxa Miralles ha explicat que "hem treballat amb molta il·lusió per a dissenyar activitats que no sols entretinguen, sinó que també permeten als ciutadans i visitants conéixer i valorar la història de Castelló d'una manera pròxima i dinàmica".
L'edil ha destacat, en primer lloc, "el Gran Racó Infantil Medieval, que tindrà lloc en la Plaça Major des del 4 al 6 de setembre, en horari de 17.00 a 21.00 hores. Este espai està pensat especialment per als més xicotets, els qui podran submergir-se en l'època medieval a través de jocs, tallers i activitats recreatives".
A més, Miralles s'ha referit a les visites teatralitzades, també dirigides a un públic familiar. "Una d'elles serà la que porta el títol de "La Llegenda de Na Violant d'Hongria", que se centra en un dels moments més importants de la nostra història, el naixement de Castelló, per a narrar la vida de Na Violant d'Hongria".
Una altra visita, en esta case nocturna, i també per a tots els públics, és la de "El Picapedrer de la Catedral de Castelló", dirigida a tota la família. "A través d'esta activitat, ens endinsarem en la història de les diferents cultures que van conviure en l'edat mitjana".
Per a la responsable de l'àrea de Turisme "estes visites no sols són una experiència educativa, sinó també una immersió total en la història i el patrimoni de Castelló".
Gala Premis Ciutat de Castelló
Begoña Carrasco ha volgut destacar, com una de les principals novetats d'enguany "la inclusió de la Gala dels Premis 'Ciutat de Castelló', que se celebrarà el diumenge 8 de setembre".
"Un acte que durant anys va mantindre un perfil molt baix, arribant-se a celebrar en una sala d'actes amb capacitat per a 100 persones, i que l'any passat va omplir de nou el Teatre Principal, que és on també es farà enguany", ha dit l'alcaldessa.
La regidora de Cultura ha apuntat en relació amb este acte que "a Castelló s'entreguen desenes de premis cada any, organitzats per empreses, mitjans de comunicació, col·lectius, però solament n'hi ha uns que porten el nom de la nostra ciutat. Per desgràcia els canvis de dates en el calendari i d'ubicació han restat visibilitat a uns guardons fonamentals per a l'àrea de Cultura".
España ha insistit que "l'any passat vam iniciar eixe camí de recuperació, tornant al Teatre Principal i visibilitzant al màxim els guardons. I enguany, tornem a pujar el llistó, amb un esdeveniment que comptarà amb la periodista Gemma Juan com a presentadora, l'actuació del còmic Luis Fabra, el pregó cultural a càrrec del baríton castellonenc Pedro Quiralte i l'actuació del grup vocal 'The New Angels'.
Per a España, "este serà el tret d'eixida de la temporada, i estarem acompanyats de centenars d'escriptors, pintors, músics, actors o corals de la nostra ciutat que ja han confirmat la seua presència".
Medalla de la Ciutat i Corbatins d'Honor
El dia anterior, dissabte 7 de setembre, tindrà lloc el lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat i els Corbatins d'Honor "a tres entitats sense les quals no es pot entendre el passat, present i futur de la nostra ciutat", ha comentat l'alcaldessa.
Carrasco ha recordat que "la Medalla d'Or, màxima distinció de la ciutat, és per a la Real Confraria de La nostra Senyora del Lledó, pel magnífic treball realitzat durant la celebració històrica del Centenari de la Coronació de la Patrona de Castelló. La seua dedicació plena va fer possible una programació de més de 130 actes, a través d'una Comissió ja dissolta, amb un resultat extraordinari de seguiment als carrers que va desbordar totes les expectatives".
"Respecte als Corbatins d'Honor, crec que ningú en esta ciutat pot dubtar del treball que ha realitzat el Cos Nacional de la Policia al llarg de 200 anys d'existència. Una vocació de servici públic i de professionalitat per part de tots i cadascun dels seus membres, que va molt més enllà de garantir la seguretat ciutadana, anteposant la vida dels altres a la seua pròpia", ha afirmat l'alcaldessa.
L'altra entitat que serà distingida amb un Corbatí d'Honor en este 2024 serà "el Centre Aragonés de Castelló, que l'any 2020 va complir 100 anys des de la seua fundació. Una associació que s'ha adaptat a les tradicions de la ciutat que els acull participant activament en el calendari festiu, i promovent l'intercanvi cultural", ha assegurat la màxima responsable municipal.
Retrate fill predilecte
L'alcaldessa de Castelló també ha apuntat que "creiem que este 773 aniversari és el millor moment també per a presentar el retrat de Francesc Michavila, nomenat el juny de 2022 fill predilecte d'esta ciutat, i incorporar-ho al nostre saló d'il·lustres al costat de la resta de ciutadans exemplars d'esta ciutat. Una presentació oficial del retrat que es realitzarà el divendres 6 de setembre a les 18h en el Saló de Plens".
Sobre este tema s'ha referit també en la seua intervenció la regidora de Cultura, María España, qui ha detallat que "es tracta d'una obra d'art realitzada per l'artista castellonenca Joaquina Moragrega, qui ha fet un excel·lent treball, com no podia ser d'una altra manera per a honrar al professor emèrit i catedràtic de Matemàtica Aplicada, que va ser rector fundador de la Universitat Jaume I. Un retrat en el qual artista i model han treballat de manera conjunta i la seua excel·lent relació es reflectix en l'obra".
Actes festius de l'Aniversari
La regidora de Festes, Noelia Selma ha sigut l'última a prendre la paraula i ha destacat que "sent una festa fundacional no podia ser d'una altra manera que el 'món de la festa' estiga dins d'esta celebració".
Així, l'edil ha destacat que "el dijous a la vesprada, gràcies a la Colla del Rei Barbut, com és habitual tindrem la lectura del 'Tombatossals', l'obra de Josep Pascual i Tirado, que és tan volguda per tot Castelló. Una lectura que tindrà lloc en la plaça de les Aules, davant la seu de l'associació".
També ha volgut posar l'accent Selma en un altre dels actes, que es va recuperar l'any passat dins d'esta programació com és "el concurs de Gaiates de Mà, ja que nostres Gaiates són símbol de la ciutat i de les seues festes fundacionals. Una manera de secundar i posar en valor eixe BIC tan desitjat que va arribar la passada Magdalena".
Selma ha recordat que "hui 2 de setembre finalitza el termini de presentació de les propostes de totes les obres de les Gaiates. Al llarg d'esta setmana s'anirà organitzant una exposició que es podrà visitar a la sala de la Fundació Dávalos- Fletcher el divendres 6 de setembre, a partir de les 19h de la vesprada. Serà allí mateix on es farà el lliurament dels premis d'este X Concurs de Gaiates de Mà".
Selma ha continuat el repàs recordant que "el dissabte, després de l'acte institucional del lliurament de les Medalles de la Ciutat i els Corbatins d'Honor, baixarem a la Plaça Major i compartirem amb tot Castelló eixe moment festiu amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters, amb el ball del Bolero de Castelló, volteig de campanes del Fadrí i una rematada pirotècnica, perquè tota la ciutat sàpia que estem de festa".
El dissabte 7 de setembre a la nit, a les 21h, està previst un espectacle de recreació històrica, coordinat per la Junta de Festes, del qual la regidora ha avançat que "s'està treballant en els seus últims detalls, per a recrear eixa fundació de la ciutat" al mateix temps que ha convidat als castellonencs "al fet que no li ho perden, perquè serà una cosa molt bonica i que està preparat amb molta il·lusió per a tots els públics".
El diumenge 8 de setembre l'edil ha volgut posar de rellevància "dos actes molt importants i que tenen una trajectòria important en este Aniversari de la Ciutat, com són la presentació oficial de la figura de Na Violant d'Hongria de l'any 2025, que la Germandat dels Cavallers de la Conquesta fa des de fa molt temps el 8 de setembre. Així serà també enguany, diumenge que ve a les 11.30 h a l'Hotel Intelier Rosa (abans Intur)".
Finalment, ha apuntat també l'"Homenatge al Rei en Jaume I" dels Cavallers Templers, que sempre realitzen el 8 de setembre al costat de la seua estàtua en l'avinguda que porta el nom del qual fora rei d'Aragó i fundador de la ciutat".