Castelló celebra este dissabte l'Orgull LGTBIQ+ amb una manifestació i una festa en la plaça Borrull

Compromís i PSOE han anunciat que com a protesta no participaran en els actes organitzats per l’Ajuntament

Guardar

programación
programación

La ciutat de Castelló mostrarà el seu ‘orgull’ amb la celebració de l'Orgull LGTBIQ+ este dissabte 15 de juny. Un esdeveniment reivindicatiu i d'oci que busca defensar el respecte i els drets de totes aquelles persones que pertanyen a este col·lectiu. Així, este 2024 l'esdeveniment es realitzarà en la capital castellonenca sota el lema ‘Orgull de Castelló’ i amb la novetat de celebrar per primera vegada una festa després de la manifestació. “Volem celebrar l'Orgull i mostrar el nostre suport ferm i rotund al col·lectiu”, ha declarat l'alcaldessa Begoña Carrasco durant la presentació de l'esdeveniment. En eixe sentit, els actes programats tindran lloc el 15 de juny —una setmana abans de la data oficial de l'Orgull a petició de les entitats LGTBIQ+ locals— i han sigut organitzats per l'empresa Respira, la plataforma LGTBIQ+ i l'Ajuntament de Castelló; a més, estos també compten amb el finançament de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. Entre les activitats organitzades, està la marxa reivindicativa i la posterior festa, que tindrà accés lliure i gratuït, amb actuacions musicals que es durà a terme en la plaça Borrull. “Celebrem l'Orgull perquè som una ciutat tolerant, plural, diversa i apostem per la igualtat sense discriminacions i prejudicis perquè a Castelló cadascun és lliure d'estimar a qui vulga”, ha afegit la primera edil; qui al mateix temps ha explicat que l'Executiu local governa “per a tots els castellonencs”, ha finalitzat Carrasco.

Programació d'actes

El programa d'actes per l'Orgull 2024 a Castelló començarà amb la manifestació en la qual les diferents associacions i col·lectius LGTBIQ+ marxaran pels carrers del centre de la ciutat per a reclamar igualtat de drets i oportunitats, així com per a visibilitzar la diversitat sexual. Esta marxa començarà a les 19 hores des de la plaça Borrull i tindrà el següent recorregut: carrer Governador, plaça de María Agustina, carrer Major, plaça de la Pau, carrer Escultor Viciano i finalitzarà de nou en la plaça Borrull. Precisament, esta ubicació serà epicentre de gran part dels actes de l'Orgull, ja que després de la manifestació es llegirà un manifest i la pilot Patricia Campos serà l'encarregada de donar el pregó cultural a partir de les 20:30 hores. “He escrit un pregó amb molt d'amor, on mostre que la diversitat ens aporta moltíssim i en el qual no es passe de puntetes i plantege als qui no ens respecten el mal que poden fer i que no som cap perill per a la societat. Tots som iguals i si hi ha amor i respecte la societat serà millor”, ha detallat la pregonera. D'altra banda, el pregó artístic estarà a càrrec de la Drag Queen castellonenca La Niña Delantera; i el pregó que done principi oficial a aquesta celebració el farà AlmaGormedino. Després de la marxa reivindicativa, començarà la festa de l'Orgull en la qual hi haurà “molta representació de la ciutat de Castelló” i estarà dirigida “a tots els públics, edats i a totes les generacions”, ha expressat José Mola, promotor i organitzador de l'esdeveniment. La Gala de l'Orgull començarà a les 21 hores i estarà presentada per Tracy Pop qui conduirà una festa en la qual el públic podrà gaudir de concerts i actuacions gratuïtes. Els artistes que protagonitzaran aquesta festa seran la Drag Queen Eco Delantro, el cantant i compositor Daniel Tejera, Lisaa Quer, Ander Toys i Charo Xixis i el colofó de la nit el posarà Charo Reina. La programació completa d'actes es pot consultar en la web https://orgullcastello.com/.

PSOE i Compromís no participaran en els actes de l'Orgull

Els partits de l'oposició a l'Ajuntament de Castelló, PSOE i Compromís, han anunciat la seua renúncia a participar en la manifestació que es desenvoluparà durant la vesprada del dissabte. Un moviment que, des de Compromís, atribuixen que fan per a mostrar “el seu suport a les diferents entitats que conformen el moviment LGTBIQ+ de Castelló” que han denunciat “malestar” per l'organització de l'Orgull. “Moltes d'estes associacions han decidit abandonar la Plataforma LGTBI+ denunciant que el govern s'ha apropiat d'un treball que havien fet durant molt de temps les mateixes entitats i que, a més, s'ha contractat una empresa externa deixant de costat a les associacions que fins ara havien sigut les encarregades de l'organització de les jornades”, han explicat des de la formació en un comunicat. Per a Ignasi Garcia, portaveu municipal de Compromís, "el Partit Popular ha blanquejat a aquells que neguen la diversitat de la nostra societat" i, a més ha expressat que "la seua voluntat ha sigut eliminar qualsevol contingut reivindicatiu de les manifestacions del Dia de l'Orgull LGTBIQ+ i de crear un negoci al voltant del qual hauria de ser un espai de lluita i de pluralitat i per això són els responsables d'este trencament". Per part seua, el grup municipal socialista a l'Ajuntament de Castelló, ha confirmat que es desvincula dels actes municipals que, segons titllen “han sigut organitzats pel govern de la dreta i la ultradreta i menyspreen el treball desenvolupat per la Plataforma LGTBIQ+ durant els últims anys”. Des del PSOE de la ciutat, denuncien que el govern municipal ha volgut “mercantilitzar” la celebració de l'Orgull. José Luis López, portaveu adjunt del grup socialista, ha recordat que fins enguany ha sigut la plataforma l'encarregada d'organitzar uns actes dels quals l'ajuntament “era un mer col·laborador, perquè l'objectiu era donar el protagonisme als qui han de tindre'l sempre”.

Destacats