El govern de Castelló juntament amb l'empresa Facsa ha constituït hui el comité de direcció del projecte de digitalització dels usos de l'aigua, la presidència de la qual és assumida per l'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco i ha establit el cronograma d'actuacions, així com el repartiment de tasques per a la seua implantació el juny de 2026.
L'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco ha declarat que “hui hem fet un pas important per a materialitzar la digitalització de la gestió i l'ús dels recursos hídrics a la ciutat de Castelló” i explica que “este projecte pertany al PERTE de Digitalització de l'ús de l'Aigua i és pioner a nivell nacional atés que és fruit de la col·laboració publique privada entre l'administració local i l'empresa Facsa, així com és innovador atés que suposa el primer pas de la digitalització de l'administració local, la qual cosa permetrà millorar en la gestió i en l'eficiència d'un recurs tan important i fonamental com és l'aigua”.
Per a la posada en marxa de dita PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) hui s'ha constituït el Comité de Direcció presidit per l'alcaldessa i compost pel regidor d'Urbanisme i Infraestructures, Sergio Toledo, el president de Facsa, Enrique Gimeno així com la consellera de l'empresa, Elena Llopis. A la reunió també han assistit el Director General, Jose Claramonte, Director de l'Àrea de Proveïment de Facsa Pascual Maximino, així com el director de l'àrea d'infraestructures a l'Ajuntament, Cristóbal Badenes i la directora de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica a l'Ajuntament Carmen Vilanova.
Al costat de la constitució del Comité de Direcció també s'ha constituït el comité executiu amb la formació dels equips de treball compost per tècnics municipals i s'ha verificat la planificació del projecte per a l'execució i seguiment dels terminis i les tasques assignades que arranquen a partir de hui.
Digitalització de l'administració
Un altre dels assumptes destacats abordats en la reunió i destacats per la primera edil és el referent a la digitalització. “Un dels aspectes que contempla el PERTE és la posada en marxa de la plataforma de Ciutat Intel·ligent i amb la gestió de l'aigua estem fent el primer pas per a avançar en la creació d'un bessó digital de la ciutat. Així doncs, gràcies a esta plataforma juntament amb la gestió de l'aigua, també es podran digitalitzar altres recursos com en matèria de turisme o de sostenibilitat ambiental, digital”.
Així doncs l'alcaldessa també ha assenyalat que “este projecte contempla totes fases del cicle de l'aigua, de manera que es digitalitzaran tots els processos des del proveïment de l'aigua potable, els sistemes de sanejament, seguint per la gestió i transparència de la gestió del subministrament, així podrem prendre decisions sobre la base de dades concretes i precises i oferir un servei òptim per als castellonencs”.
Per part seua, el president de Facsa, Enrique Gimeno ha destacat la fita que suposa per a la ciutat i per a la mateixa companyia haver aconseguit este PERTE de digitalització del cicle integral de l'aigua, ja que "impulsa la transformació digital de totes les infraestructures hídriques de Castelló, des de la captació fins a la depuració i reutilització de les aigües, i representa un gran avanç en termes d'eficiència i transparència a la ciutadania".
"Això ens permetrà accelerar les inversions que ja teníem en el procés de transformació digital de la ciutat i de tot l'entorn del cicle urbà de l'aigua. Unes inversions que posen en valor el nostre compromís amb la capital de la Plana des de fa 150 anys”, ha afegit Gimeno, qui a més ha subratllat la col·laboració amb l'Ajuntament perquè “junts puguem continuar donant el subministrament que la ciutadania de Castelló mereix”.
Fons Europeus
Cal recordar que el projecte de digitalització de l'aigua presentat pel govern municipal per a aconseguir el seu finançament ha sigut el segon millor valorat a nivell nacional, entre els 238 projectes presentats, aconseguint un finançament de quasi 6 milions d'euros procedents dels fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.