Castelló planta cara a l'assetjament escolar

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, presidix la gala de lliurament de premis del programa Comunicajove que impulsa l'Ajuntament de Castelló

Guardar

Carrasco en els premios Comunicajove 2025
Carrasco en els premios Comunicajove 2025

Este dissabte s'han celebrat els premis Comunicajove 2024-2025 a Castelló. Una gala que ha sigut presidida per l'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco, i que ha comptat també en la presència del regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, la regidora d'Educació, María Espanya, així com el comissari cap de la Policia Local de Castelló, Francisco Catalán, i el responsable de la Unitat Agent Tutor de la Policia Local, Antonio José Martínez, entre altres. Un acte que ha servit per a visibilitzar la lluita contra l'assetjament escolar.

La cerimònia ha tingut lloc en els Cines Cinesa del centre comercial Salera i que ha servit per a reconéixer la col·laboració dels diferents centres educatius i alumnat més actiu en el programa Comunicajove al llarg d'este curs.

Begoña Carrasco ha destacat durant la seua intervenció “la importància de comptar en xarxes socials, compostes pels companys de classe, amics i família, per a previndre i evitar situacions d'assetjament o violència. Cal seguir apostant per l'educació en valors, la prevenció i la convivència en les aules per a previndre l'assetjament escolar o el ciberassetjament, cada vegada més present”.

L'alcaldessa ha fet insistència en què “encara que tots i totes som diferents i únics, formem part d'un tot, d'un equip, d'un gran organisme viu que és la nostra societat. I tots necessitem dels altres per a compartir els nostres moments feliços o a l'hora de buscar ajuda quan ens veiem amenaçats. Eixa xarxa social que formem, és la que dona sentit a Comunicajove, recolzant-se de manera especial en les actuals xarxes socials i les noves tecnologies per a posar en contacte als nostres jóvens en la nostra Policia Local”.

Així, la primera edil ha agraït la labor “dels centres, professorat, alumnes i alumnes, Policia Local i tota la gent que col·labora en este programa”.

Una xarxa de més de 3.000 alumnes participants

Carrasco ha ressaltat la dada que “este curs han sigut 123 classes i més de 3.000 alumnes i alumnes de 1r i 2n de l'ESO de 14 centres educatius de la ciutat de Castelló, en la incorporació este any del Col·legi Lope i Penyeta Roja, els que ja participen i formen part del projecte Comunicajove”.

L'alcaldessa ha tingut paraules d'agraïment per als alumnes i alumnes participants “que sou altaveus enfront del silenci. Sou esperança enfront de la por. I les vostres respostes que doneu ajuden a aclarir eixos dubtes que moltes vegades no ens deixen avançar”.

També ha posat de rellevància la col·laboració entre diferents àrees de l'Ajuntament “en la implicació de la regidories de Seguretat, Educació, de Família i Infància o la de Joventut”. Així com la cooperació en altres institucions “que inclou a la Universitat Jaume I, la Conselleria d'Educació o la Unitat d'Atenció a la Família i Dona de la Policia Nacional”.

Unitat Agent Tutor

De manera especial s'ha referit al director del programa Comunicajove i coordinador de la Unitat Agent Tutor de la Policia Local, Antonio José Martínez “que junt a el seu equip posen l'ànima, destaquen pel seu treball, per la seua dedicació i compromís en el benestar en les aules i els diferents centres de la ciutat de Castelló. I no ho diem nosaltres, sinó també organismes i institucions a nivell nacional que han reconegut esta labor excel·lent”.

L'alcaldessa ha assegurat que “és una sort que eixe talent i eixa vocació de servici siguen de Castelló i que es queden a Castelló per a fer tant de bé entre els nostres jóvens”, ha afirmat.

Carrasco també ha agraït la labor de l'Agent Tutor “per ensenyar als nostres jóvens a protegir-se enfront de les amenaces que es poden donar dins d'una aula i també en les Xarxes Socials. Gràcies per mostrar com donar eixe primer pas, com recolzar-se en altres companys, en els seus professors o en la pròpia Policia Local per a detectar i denunciar casos d'assetjament o mals hàbits i conductes en les aules”.

Per a la primera edil Comunicajove és també “el millor exemple de que la informació, la prevenció i l'educació en valors són bàsiques per a lluitar contra els conflictes més habituals de la nostra societat i els que ens podem trobar dins d'una classe”.

L'alcaldessa ha volgut felicitar tant als premiats com a la resta dels alumnes participants en Comunicajove “ho esteu fent molt bé i aneu a seguir comptant en el suport i de l'Ajuntament, de la Policia Local de Castelló i tota la ciutat al vostre costat”.

També ha animat a tots els presents a que “seguiu sent part de Comunicajove. Que ho fem, entre tots més gran si és possible. Que aconseguim, també entre tots, que els instituts de Castelló i les seues aules siguen espais segurs, lliures de violència”.

"Hui és un dia en què tots els que hem de felicitar-nos per demostrar que junts podem més: centres educatius, els col·legis i instituts de Castelló, les famílies de la mà de l'Ajuntament de Castelló", ha remarcat Carrasco.

Reforç del programa

Per la seua part, el regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, ha felicitat “a tots els centres escolars que han participat en este programa i, especialment, als premiats en esta edició. La labor de sensibilització i prevenció de l'assetjament escolar que es du a terme des de Comunicajove és fonamental per a construir entorns educatius més segurs i respectuosos. La nostra aposta per esta iniciativa és ferma i prova d'això és que l'hem reforçada este any en la incorporació d'una educadora social, lo que ens permet ampliar la intervenció i l'acompanyament a l'alumnat.”

L'edil també ha volgut agrair “el treball incansable de tots els tècnics municipals, docents, a la Prefatura de Policia i, per descomptat, de l'Agent Tutor. Gràcies al seu compromís i proximitat, aconseguim que els més jóvens tinguen referents clars i espais de confiança on poder expressar les seues preocupacions. Este treball conjunt entre seguretat, educació i servicis socials és la clau per a seguir avançant en la prevenció i detecció primerenca de situacions d'assetjament.”

Cal recordar que la labor de l'Agent Tutor arriba de diferents formes fins a la comunitat educativa, ja siga a través de xarrades educatives o tallers en els propis centres dirigits a alumnes, professors i pares, que servixen també per a poder identificar situacions d'assetjament i actuar de manera preventiva. A més es treballa en estreta col·laboració en els equips directius i psicopedagògics dels centres per a establir protocols d'actuació i garantir una resposta eficaç davant casos d'assetjament o ciberassetjament.

Destacats