La ciutat de Castelló avançarà en matèria de salut mental. Begoña Carrasco, alcaldessa de la ciutat, ha participat este dijous en l'acte institucional i lectura del manifest amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental al costat de la regidora de Benestar Social, Maica Furtat, el regidor de Salut Pública, Luciano Ferrer, el vicepresident de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez, la directora territorial de Benestar Social, María José Arquimbau, i el president de l'associació Salut Mental Castelló (Afdem), Juan Migallón, i altres associacions, personal tècnic d'esta, usuaris i altres regidors de la corporació i autoritats.
L'alcaldessa ha apuntat en la seua intervenció algunes dades de la incidència de les malalties mentals com que "el 34% de la població espanyola té algun problema de salut mental segons l'Informe Anual del Sistema Nacional de Salut. I també s'ha detingut en l'augment "des de 2019, just abans de la pandèmia, dels casos relacionats amb problemes de salut mental en edats primerenques, que han pujat un 30%". Una jornada amb el lema "Treball i salut mental, un vincle fonamental".
En el cas de la problemàtica de la salut mental laboral, que centra les reivindicacions d'enguany "les dades de l'Organització Mundial de la Salut recorden que entre el 17% i 27% de les persones patixen estrés en el seu treball i prop del 50% reconeixen estar exposades a situacions laborals que posen en risc el seu benestar mental", ha dit l'alcaldessa.
Nou programa SASEM
Begoña Carrasco ha aprofitat este dia per a anunciar que "a partir de 2025, i gràcies a la col·laboració i al treball entre institucions, col·laborarem amb la Generalitat Valenciana per a la posada en marxa del programa SASEM (el Servei d'Atenció i Seguiment per a persones amb problemes greus de Salut Mental). Un servei que serà realitat en durant el primer trimestre del pròxim any a la nostra ciutat i que permetrà comptar amb un major seguiment i una atenció més pròxima a les persones malaltes i a les seues famílies".
Carrasco ha posat en valor la cooperació institucional. "Una col·laboració que s'estén i es fa més eficaç quan involucra a altres administracions, com la Generalitat Valenciana, amb este nou programa SASEM, que començarà a donar servei l'any que ve".
"D'esta manera podrem actuar millor i més ràpid. Per a una major tranquil·litat de les famílies i dels mateixos malalts. Així, l'Ajuntament de Castelló sumarà un nou recurs i les persones malaltes i les seues famílies una nova eina per a eixe objectiu que continua sent el de la integració i el desenvolupament ple d'estes persones com a membres de la nostra societat", ha ressaltat.
L'alcaldessa de Castelló ha posat l'accent que "sense salut mental no hi ha salut. I perquè encara hi ha moltes persones que no s'atrevixen o no han pogut ser diagnosticades de la seua malaltia mental per no ser detectada a temps o no comptar amb les eines suficients, cal continuar treballant per a comptar amb cada vegada més recursos".
I Pla de Salut Mental de Castelló
D'altra banda, l'Ajuntament de Castelló està immers en la posada en marxa deI I Pla de Salut Mental de Castelló. Un pla dirigit a millorar el benestar emocional, psicològic i social per a veïns de totes les edats, però amb una especial incidència també en els més joves.
Sobre este tema, la màxima autoritat municipal ha destacat que "des de l'Ajuntament continuem fent passos cap avant. I ho fem des del treball conjunt amb les diferents associacions, com Afdem, el Telèfon de l'Esperança o Creu Roja, i la col·laboració institucional també a través de convenis i acords de col·laboració amb entitats com el Col·legi de Psicologia de Castelló, incorporant nous recursos i programes destinats a les persones malaltes i les seues famílies, de la mà de les associacions i entitats de la nostra ciutat".
"Eixa és la clau. Un Castelló més conscienciat sobre l'important que és protegir la nostra salut mental. Amb més recursos i amb una millor atenció dirigida a les persones i famílies que poden comptar, sempre, amb el seu Ajuntament per al que necessiten", ha assegurat l'alcaldessa.
Millors condicions laborals
El vicepresident de la Diputació, Andrés Martínez, ha sigut l'encarregat de donar lectura a algunes de les reivindicacions principals de la Confederació de Salut Mental Espanya. Així, Martínez s'ha referit al problema de la salut mental en l'àmbit laboral "Sensibilitzar al teixit empresarial que ha d'implicar-se per a crear un entorn segur, saludable i inclusiu en el qual es cuide i es parle de salut mental, sense tabús ni perjudicis".
També ha traslladat en la seua lectura el vicepresident provincial de la necessitat de promoure en els centres de treball "el suport per part dels companys i companyes de treball. A donar el seu suport a les persones, apostant per tots els tipus de recursos que faciliten la inserció laboral de persones amb trastorn mental, com la formació laboral, promoció de la inserció laboral en lloc d'ocupació ordinària, el foment de l'ocupació amb suport i els centres especials d'ocupació".
En la lectura dels diferents textos han participat així mateix membres i usuàries de les associacions implicades.
Cal destacar també que tant la torre campanar de 'El Fadrí' com la font de la Plaça Major s'il·luminaran esta nit de color blau en commemoració de Dia Mundial de la Salut Mental.