Castelló s'unix a la Xarxa de Gobernanza Participativa per a fomentar la transparència i la participació ciutadana

Begoña Carrasco, i el regidor de Participació Ciutadana, Modernització i Transparència, Paco Cabañero, han mantingut una trobada amb el Director General de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega

Guardar

Reunió entre Begoña Carrasco, Paco Cabañero i el Director General de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega
Reunió entre Begoña Carrasco, Paco Cabañero i el Director General de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega

L'Ajuntament de Castelló ha anunciat la seua entrada en la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'augmentar la participació de la ciutadania en les decisions governamentals i incrementar la transparència de l'acció institucional.

Així ho han fet l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, juntament amb Paco Cabañero, regidor de Participació Ciutadana, Modernització i Transparenciadurante una reunió amb el Director General de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega. Fruit de la trobada han anunciat que la ciutat s'unirà a la Xarxa de Gobernanza Participativa de la Comunitat Valenciana per a seguir millorant els índexs de transparència i participació ciutadana del consistori. Una xarxa de la qual ja formen part altres Ajuntaments com Alacant i València, entre uns altres.


Es tracta d'un instrument de col·laboració, debat i reflexió entre Presidencia de la Generalitat amb els municipis de la Comunitat Valenciana per a establir sinergies que permeten avançar en polítiques de participació ciutadana.

L'alcaldessa Begoña Carrasco ha assegurat: “La participació ciutadana és i serà sempre un dels principals pilars d'aquest govern. És essencial que els ciutadans tinguen veu participen de la gestió municipal per a posar a la seua disposició útil que resol els seus problemes. I això només s'aconsegueix trepitjant el carrer i recuperant, com ja hem fet, el quòrum en tots els fòrums de participació on abans els veïns no acudien per cansament amb l'anterior govern. Formar part d'aquesta plataforma també ens va permetre continuar millorant els nostres índexs de transparència on en un any hem avançat molt”.

Per part seua, el Director General de Transparència, Jose Salvador Tárrega ha declarat en la seua visita que “Castelló és un clar exemple de com avançar i innovar en polítiques de transparència i participació ciutadana” al que ha afegit que “l'ajuntament de Castelló de la Plana és un referent ja que ha passat d'un 33% en 2023 a un 83% en transparència en 2024, obtenint així el prestigiós reconeixement de Transparència InfoParticipa que premia la seua promoció en la gestió pública i la participació ciutadana”.

Per la seua part l'edil de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana, Paco Cabañero ha subscrit les paraules de Tárrega i ha recalcat que “al juny va ser quan van atorgar la menció a aquest ajuntament per demostrar que complim amb 43 dels 52 indicadors analitzats que inclouen: la informació sobre els representants polítics, la gestió dels recursos col·lectius, aspectes en matèria econòmica, informació pública sobre els plens o les activitats de gestió i, finalment, les eines per a la participació ciutadana”.

Reunió amb les federacions veïnals

En la seua visita a Castelló, el Director General de Transparència, Jose Salvador Tárrega, també ha mantingut una trobada amb tècnics municipals de l'àrea de Participació Ciutadana, Modernització i Transparència amb els qui ha abordat els beneficis que proporciona la Xarxa de Governança Participativa.

De la mateixa manera, ha mantingut una reunió amb representants de les Federacions Veïnals de la capital de la Plana, on de la mà del regidor d'àrea, Paco Cabañero, han exposat les diferents formes de col·laboració amb l'administració local, i vies participatives que els permeten ser part activa de la gestió municipal.

Actualment, 55 municipis valencians formen part de la Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana, que compta amb una nova ‘Carta d'adhesió’ a la xarxa municipal de la Generalitat, reforçant els criteris en matèria de transparència.

Finalment, el Director General José Tárrega ha animat a la resta de municipis valencians a adherir-se a la nova xarxa i ha recordat la pròxima creació d'una Escola de Bones Pràctiques en participació i transparència dirigida a les entitats municipals en el si de la xarxa “amb l'objectiu de continuar innovant en accions que impliquen els ciutadans i ciutadanes”.

La nova Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana es va reunir el mes de juny passat a Almassora, marcant una nova etapa en la qual “pretén convertir-se en un espai impulsor de projectes relacionats amb la participació i la transparència, en col·laboració amb les entitats locals valencianes”, ha afirmat el director general.

Destacats