La Diputació de Castelló digitalitza la documentació sobre cinquenes i reclutament militar que conserva en el seu Arxiu

Guardar

Arxiu de la Diputació de Castelló
Arxiu de la Diputació de Castelló

La Diputació Provincial de Castelló digitalitza la documentació sobre cinquenes i reclutament militar que conserva en el seu Arxiu, dins de les activitats per a "garantir la conservació i difusió del patrimoni documental provincial", ha manifestat la diputada d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions, Marisa Torlà.

"La nostra terra compta amb una rica història i la nostra labor és fer més accessible l'arxiu històric de Castelló perquè els ciutadans coneguen la documentació històrica que ens ensenya la memòria de la província i ens permet recuperar-la en un sol clic", ha indicat la diputada provincial, qui ha posat en valor l'"important treball que està realitzant l'equip d'arxius de la Diputació per a arribar tant a tècnics especialitzats, com a ciutadans en general a través de la digitalització d'aquests documents".

La documentació digitalitzada està formada per les relacions de mossos anomenats per a incorporar-se a l'exèrcit, así com els estats i repartiments realitzats en cada municipi de la província per al reemplaçament dels reclutes. Les dates dels documents digitalitzats, tal com ha comentat la diputada, "se situen entre els anys 1879 i 1924".

"Es tracta d'una valuosa documentació que aporta informació de gran interés per a l'estudi de la societat de finals del segle XIX i principis del XX", ha destacat Marisa Torlà. En ella, es pot consultar quines persones van ser cridades a files com a soldades, així com els qui van ser declarades com exceptuades del servei militar o es trobaven pròfugues, amb informació sobre el seu municipi de procedència, la filiació familiar i a vegades, la destinació.

"Digitalitzar tota esta documentació ens permetrà assegurar que no es perda eixa memòria històrica i facilitar la seua consulta d'una forma ràpida a través d'internet", ha assenyalat Torlà. Ara, qualsevol persona interessada a consultar tota eixa informació, ho pot fer de manera ràpida. "Es tracta d'una font d'informació molt interessant per a conéixer la vida dels castellonencs durant eixos difícils anys", ha afegit la diputada provincial.

Així perquè, s'han digitalitzat un total de 6.974 pàgines, corresponents a 36 expedients, que poden consultar-se en línia a través del portal de difusió de l'Arxiu https://archivo-dipcas.odilo.es/portalarchivo.

Este projecte facilitarà, sens dubte, la consulta i investigació de caràcter demogràfic, històric i genealògic a la província, "aportant noves dades sobre la participació castellonenca en les guerres colonials d'Espanya, entre altres matèries", ha conclòs la diputada d'Arxiu.

Destacats