La Generalitat es compromet a impulsar el Bulevard de la Plana com a eix de connexió 'prioritari' per a una mobilitat 'més eficient i sostenible'

Arcadi España aposta pel treball ‘conjunt i coordinat’ de les administracions i la participació ciutadana en la presentació del Pla de Mobilitat Metropolitana

La Generalitat es compromet a impulsar el Bulevard de la Plana com a eix de connexió 'prioritari' per a una mobilitat 'més eficient i sostenible'
02/08/2021 -

La Generalitat, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, ha proposat en el Pla de Mobilitat Metropolitana (PMoMe) de Castelló l’establiment del Bulevard de la Plana com a eix “prioritari” per a una mobilitat “més eficient i sostenible” i s’ha compromés a “impulsar aquesta infraestructura estratègica des del consens amb les diferents administracions i la participació ciutadana”.

En aquests termes s’ha expressat el conseller Arcadi España en la presentació del document estratègic en la localitat d’Almassora, on s’ha mostrat convençut que avançar en el desenvolupament d’aquesta infraestructura, que discorrerà per l’eix entre Castelló, aquest municipi i Vila-real, “suposarà una evolució respecte a la mobilitat actual” i “aportarà qualitat de vida als veïns i veïnes de l’àrea metropolitana en afavorir el transport públic i els desplaçaments no motoritzats”.

El Bulevard de la Plana inclourà carrils reservats de transport públic, amb una amplària de 3,5 metres; carril segregat d’ús ciclista, amb una amplitud de 3 metres, i voreres d’entre 3 i 5 metres en funció de l’espai disponible. Aquesta primera fase comptaria amb un pressupost de 35 milions d’euros.

En una segona fase, es realitzaran adaptacions per a donar-li un caràcter “més amable” al tram de l’N-340 entre Nules, Alqueries i Vila-real, amb la inclusió d’un carril ciclista i una vorera per als vianants, a més de millorar la seguretat viària. Aquesta actuació connectarà el nord de Vila-real amb l’eix Castelló-Almassora-Vila-real de la primera etapa i li donarà continuïtat cap al sud. La inversió d’aquesta actuació serà de 15 milions d’euros.

Per a impulsar aquesta actuació, el conseller Arcadi España ha avançat que la Conselleria de Política Territorial, a partir de setembre, “liderarà una comissió de treball amb tots els ajuntaments implicats i amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a facilitar la transferència de les infraestructures que són necessàries, amb l’objectiu de continuar avançant en l’execució d’un projecte que dinamitzarà la mobilitat de l’àrea metropolitana de Castelló”.

Connexió de la CV-10 amb la CV-21

A més, aquest document estratègic també inclou un altre tipus d’actuacions per a afavorir el transport de mercaderies. En aquest sentit, la Generalitat ha anunciat la licitació en 2022 del projecte d’una nova connexió de la CV-10 amb la CV-21 que permetrà connectar d’una manera més funcional el Parc Empresarial Sud-13 i les zones de l’Alcora i Onda.

Aquesta proposta compta amb un pressupost inicial de tretze milions d’euros i té com a objectiu disposar d’un camí alternatiu a la CV-20 i la CV-16 i, per tant “alleugerir de manera considerable el trànsit rodat de la zona i millorar la seguretat”, segons el conseller, que a més ha remarcat una vegada més l’aposta de la Generalitat per “desenvolupar noves infraestructures per a potenciar l’economia i crear ocupació”.

D’aquesta manera, el trànsit de camions del clúster tauleller que discorre entre la zona més interior i nord de l’àrea metropolitana, així com totes les empreses instal·lades al parc empresarial, podran tindre trajectes més directes a la CV-10 amb un repartiment del trànsit i una millora dels temps de recorregut.

D’altra banda, en referència a la mobilitat interurbana amb autobús en l’àrea metropolitana, el titular de Política Territorial també ha avançat que des de començaments de 2022 es començaran a licitar aquestes concessions. La licitació del conjunt de les concessions quedaria finalitzada abans que acabe l’any vinent per a renovar el mapa concessional.

Objectius del PmoMe

L’objectiu del Pla de Mobilitat Metropolitana de Castelló (PMoMe) és millorar el patró de desplaçaments dels 380.000 ciutadans i ciutadanes de l’àrea metropolitana de Castelló, una zona que comprén 14 municipis en els quals es concentren dos terços (66%) de la població de la província. Per a això, la Generalitat estima una inversió de 117 milions d’euros, un pressupost repartit durant els pròxims 10 anys, període d’estudi del pla de mobilitat.

Així, el titular de Mobilitat ha desgranat en la seua intervenció alguns objectius concrets del PMoMe com apostar per un ús més racional del cotxe; fomentar un major ús del transport públic i de les maneres de transport sostenibles, i alliberar espai públic dins de la ciutat, amb més protagonisme del vianant i de les persones usuàries de transport públic.

El conseller de Política Territorial ha definit aquest projecte, presentat per la secretària autonòmica d’Obres Públiques i Transports, María Pérez, i per la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer, com un document “realista, responsable, consensuat i possible en la seua execució, que respon a les necessitats i demandes actuals i futures dels ciutadans de l’àrea urbana de la Plana i que, a més, s’ha adaptat a les noves necessitats de mobilitat provocades per la COVID-19”.

En aquest sentit, ha remarcat la importància de continuar apostant pel treball “conjunt i coordinat” de les diferents administracions i per la participació ciutadana “per a aconseguir qualitat, seguretat i accessibilitat en els desplaçaments”.

Per part seua, l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, ha mostrat el seu agraïment a la Conselleria per triar la Casa de la Cultura de la localitat per a acollir la presentació del Pla de Mobilitat Metropolitana de Castelló. “Gràcies a aquest acte hem pogut conéixer de primera mà el Bulevard de la Plana, una infraestructura que millorarà la mobilitat del nostre municipi”, ha declarat la màxima responsable local.

Actuacions concretes

En el pla de mobilitat es recullen propostes per a millorar per complet la mobilitat de Castelló i la seua àrea metropolitana. Entre elles, es recomana la creació d’un servei de coordinació del transport metropolità de l’àrea de Castelló per a, entre altres assumptes, avançar en un sistema tarifari integral que afavorisca la intermodalitat, aposte per la senzillesa i la simplificació i, en definitiva, comporte un augment d’ús de transport públic.

Així mateix, en aquest document marc es fa referència a l’estudi de servei de taxi a demanda, en el qual ja treballa la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Durant la jornada, el conseller Arcadi España ha recordat que la presentació d’aquest estudi és un dels objectius fixats en l’últim Seminari de Govern en matèria de mobilitat.

D’altra banda, aquest pla també assenyala millores necessàries en la xarxa del TRAM de Castelló i en la xarxa d’autobusos interurbans per a reduir els temps d’espera, augmentar les expedicions i continuar avançant en sostenibilitat. En aquest sentit, el departament autonòmic ha anunciat l’adquisició de quatre vehicles elèctrics intel·ligents per al servei de transport del tramvia i la instal·lació de dos punts de càrrega ultra-ràpida.

Aquestes compres figuren entre els projectes que es finançaran amb els fons Next Generation de la Unió Europea, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia.

Durant la presentació la directora general d’Obres Públiques, Roser Obrer, ha recordat que el carril de ciclovianants entre Castelló i l’Alcora estarà completat en el 2022 i que ja existeixen diversos trams en execució o a punt de finalitzar. Així mateix, ha avançat la creació de nous aparcaments per a bicicletes en estacions de transport públic i bescanviadors.

Finalment, s’ha avançat també la creació de 5.200 noves places d’estacionaments dissuasius en el conjunt de l’àrea d’estudi del PmoMe per a fomentar la intermodalitat i la mobilitat a peu. D’elles, 2.600 places seran places de ‘park and ride’ i altres 2.600 de ‘park and walk’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari