Més seguretat i neteja: l'Ajuntament de Castelló fa balanç de les multitudinàries festes de Sant Pere

L'equip de govern municipal destaca que hi ha hagut un 30 % menys d'incidents respecte a l'any passat

Guardar

Diferents regidors del govern municipal fan balanç sobre les Festes de Sant Pere 2024
Diferents regidors del govern municipal fan balanç sobre les Festes de Sant Pere 2024

La tinenta alcalde del Grau, Ester Giner, ha fet balanç este dimarts de les festes de Sant Pere, l'edició de les quals de 2024 ha qualificat com “unes festes de rècord que s'han caracteritzat per les escasses incidències i una gran labor en matèria de neteja”. Acompanyada per la regidora de Festes, Noelia Selma; l'edil de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá; i el regidor de Servicis Públics, Sergio Toledo, Giner ha assenyalat que “tanquem una nova edició d'estes festes amb un balanç molt positiu en tots els aspectes i que han omplit de vida el Grau amb més de 150 actes”. 

“No podem oblidar els agraïments a la Comissió de Festes, Comissió Taurina, penyes i collas, a la Policia Local, al cos de Bombers i als efectius de l'àrea de seguretat per la seua excel·lent coordinació vetlant pel bon funcionament de les festes”, ha indicat la tinenta alcalde. Així mateix, també ha agraït la seua labor a l'Autoritat Portuària, “amb la qual hem treballat mà a mà per a coordinar tots els actes que s'han realitzat en el port”.

Com a xifres destacables, Giner ha destacat que en el ‘Sopar de pa i porta’ han participat un total de 3.200 persones, 400 més que l'any passat; més de 7.000 en el dia de les paelles, 1.000 més que l'any passat; i en la Torrà de la Sardina es van repartir més de 800 quilos de sardina entre tots els assistents. 

Novetats d'enguany

L'edil també ha posat en valor les principals novetats de les festes d'enguany, que han sigut aplicades a partir dels suggeriments dels veïns i amb l'objectiu d'augmentar el gaudi i la seguretat. “Dos de les més destacables han sigut el canvi de dia de la Torrà de la Sardina per a donar-li més importància i la recuperació del Visca Sant Pere en el nostre edifici emblemàtic, que és la Tinença Alcaldia del Grau, on tots els graueros que van assistir van poder gaudir d'unes festes amb focs artificials”, ha indicat. 

Les altres grans novetats han estat relacionades amb els actes taurins, entre les quals es poden destacar la incorporació de 40 metres de clos nou per al recinte taurí o el canvi d'ubicació de la infermeria a la plaça de la Verge. A més, Giner ha destacat que “per primera vegada s'han retransmés els festejos taurins per televisió, acostant les festes als quals no poden eixir de casa”. 

La regidora de Festes, Noelia Selma, també ha explicat la novetat de la distribució de braçalets als col·labores taurins per a ajudar a la coordinació dels festejos taurins: “les festes de Sant Pere en el Grau han sigut les primeres on s'ha exhibit este distintiu, que era una reivindicació del sector, que identifica a les persones que estan al capdavant de l'organització dels festejos vetlant per la seguretat dels assistents, i que pròximament seran aplicades en altres grups de la ciutat”. 

Selma també ha agraït la seua labor a tots els voluntaris que treballen de manera desinteressada per a garantir la seguretat d'estos tancaments: “En cada festeig hi ha entorn de 10 col·laboradors taurins, persones voluntàries que s'encarreguen de vigilar si hi ha algun menor en el recinte o alguna persona en estat embriac, entre altres qüestions, i que han donat molt bon resultat enguany”. 

Més seguretat ciutadana i menys incidents als carrers 

Per part seua, el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, ha fet balanç del referent al desplegament del dispositiu de la seua àrea durant les festes. Per a Ortolá, “la valoració és molt positiva perquè hem aconseguit disminuir els percentatges d'incidents en quasi tots els índexs respecte a l'any passat”. Un fet que, segons el regidor, “es deu a un augment del nombre d'agents de Policia Local i Mobilitat Urbana en un 57% passant de 303 a 476”. 

“En termes de seguretat ciutadana, no s'ha produït cap incident destacable, excepte algun conat de baralla que ha sigut ràpidament intervinguda per la Policia Local”, ha indicat el regidor. En concret, l'edil ha explicat que “s'han reduït el nombre de baralles i incidents en un 30% respecte a l'any passat, una molt bona notícia que demostra que anem pel bon camí”. També s'han reduït en un 13% en comparació amb les festes de l'any passat les queixes per sorolls i molèsties de penyes i locals. 

Un altre dels aspectes en els quals s'ha millorat ha sigut la seguretat viària. En este sentit, Ortolá ha indicat que “s'han reduït en un 50% els accidents, en concret tan sols hi ha hagut 2, i una de les millors notícies és que no hi ha hagut cap accident de seguretat viària amb ferits”. A més, “s'han reduït en un 27% respecte a l'any anterior les sancions per conduir amb una taxa d'alcoholèmia superior a la permesa, entre les quals tan sols hi ha hagut 3 que superen els 0,60 mil·ligrams per litre i, per tant, suposen un delicte”. 

D'altra banda, el número d'anomenades a la Policia Local ha sigut superior respecte a l'any passat en un 5,4%, passant de 222 a 234. Ortolá ha explicat sobre aquest tema que “han sigut unes festes molt participatives i este augment de les crides no suposa un augment de la inseguretat als carrers. De fet, moltes d'elles han sigut per a sol·licitar informació genèrica sobre les festes”. 

Ortolá també ha destacat “el gran èxit dels Punts de Presència Policial, una novetat d'enguany que tenia l'objectiu d'establir llocs de referència, vigilància i informació ciutadana i que han funcionat molt bé com a mesura preventiva”. “Amb independència del servici operatiu, s'han determinat tres emplaçaments amb presència policial fixa en torns des de les 17.00 hores fins a les 4.00 hores o les 6.00 hores, depenent de l'hora finalització de l'esdeveniment”, ha assenyalat. 

L'edil ha volgut agrair a la Policia de l'Autoritat Portuària i a la Policia Nacional la gran labor de coordinació que han realitzat que, per descomptat, ha sigut molt important per a garantir la seguretat en unes festes tan multitudinàries”. “Els nostres coordinadors de servici han estat en permanent contacte amb els dirigents d'estos cossos per a treballar amb la màxima efectivitat possible en tots els aspectes relacionats amb l'orde públic”, ha assegurat. 

Cal destacar que tots els actes s'han pogut realitzar amb total normalitat, exceptuant la mascletà del dissabte 29, dia de Sant Pere, que va ser suspesa a causa de les fortes ratxes de vent. L'acte va poder ser celebrat el mateix dia a les 19.00 hores, havent rebut l'autorització de la Subdelegació del Govern per al canvi d'horari. 

Servicis sanitaris

Respecte als actes taurins, Ortolá ha explicat que “s'han registrat un total de 18 assistències, però cap d'elles per asta de bou, i cap d'elles ha requerit un trasllat a l'hospital ja que totes han sigut ateses en la infermeria”. El regidor de Seguretat i Emergències ha posat en valor la labor que s'ha realitzat des del “dispositiu d'infermeria, un punt exclusiu que disposa d'un quiròfan portàtil des d'on s'ha pogut atendre a tots els ferits de la forma més ràpida, segura i eficaç possible”. 

L'edil també ha destacat la gran faena que han realitzat els directors taurins en col·laboració amb la Comissió Taurina del Grau: “Gràcies al seu treball i coordinació hem pogut gaudir d'uns tancaments segurs”. També ha assenyalat que “des de la Policia Local hem fet un esforç especial perquè els tancaments es puguen desenvolupar en condicions òptimes vetlant per les resolucions que autoritzen els festejos”. 

En la resta dels actes, el total d'assistències sanitàries ha sigut de 14, entre les quals tan sols una persona ha necessitat de trasllat a l'Hospital General. Segons Ortolá, “es tracten d'unes xifres molt positives que demostren que han sigut unes festes segures en tots els aspectes i que han comptat amb els servicis sanitaris adequats en tot moment”. 

Dispositiu especial de neteja

El regidor de Servicis Públics, Sergio Toledo, ha explicat que “amb un dispositiu format per 32 vehicles i 45 operaris, enguany s'han arreplegat durant les festes de Sant Pere un total de 184.400 quilos de residus, la qual cosa suposa un increment del 4,66% respecte a l'any anterior en el qual es van arreplegar 176.190 quilos”. 

“Hem augmentat els percentatges de recollida en tots els elements, destacant sobretot la recollida viària que creix en un 30,1% respecte a l'any passat”, ha indicat Toledo. A més, ha assenyalat que en envasos lleugers s'ha augmentat en un 18,9%, en recollida de paper i cartó en un 14,58%, en fracció orgànica en un 4,36% i en la resta dels residus en un 2,66%. 

Toledo també ha agraït la seua labor a les brigades municipals, “que han resultat fonamentals per a la preparació i recollida de totes les instal·lacions municipals durant els dies previs i posteriors de les festes”. 

El dispositiu de servicis especials de neteja i recollida de residus s'ha desenvolupat al llarg de 21 hores al dia en diferents torns. Durant el torn de nit s'ha dut a terme agranat manual i aigualeig manual. En el torn de demà s'ha realitzat fregat de sòls, neteja d'embornals, neteja i recollida d'oci, escombratge motoritzat, neteja de taques i aigualeig, escombratge i aigualeig mecànic. Finalment, en el torn de vesprada s'ha dut a terme escombratge motoritzat, escombratge mecànic, agranat de places i neteja de taques i aigualeig. 

A més, ha destacat l'augment de la dotació de contenidors que hi havia habitualment en el districte marítim per a facilitar esta recollida de residus a tots els ciutadans. En concret, s'han posat 9 contenidors de residus i 2 de vidre en el Moll de Costa, i 6 de residus i 5 de vidre en les paelles del Grau, així com en altres zones en les quals s'han anat movent en funció de les necessitats. 

Ampliació d'horari del Tram

Respecte a les crítiques referides pel PSOE sobre l'horari del Tram, la Tinenta Alcalde del Grau ha indicat que enguany s'han reforçat els horaris durant el cap de setmana en la direcció GRAU-UJI des de les 3.00 am fins a les 6.00 am amb una freqüència de cada 60 minuts. Esta és una novetat respecte a l'any anterior i respecte al 2022, ja que abans només era fins a les 3:00am. 

“A través de la regidoria de Mobilitat sol·licitem a la Generalitat esta ampliació que va ser atesa per a reforçar els horaris del Tram de tornada del Grau de matinada. El PSOE no pot acusar-nos de falta de planificació ja que es va planificar i es va sol·licitar amb temps, i es va activar l'ampliació d'horari, si encara així s'ha desbordat de gent, continuarem treballant per a millorar l'any que ve, apostem per l'ús del transport públic per als desplaçaments, especialment en festes”. 

A més, Giner ha indicat que en el nou contracte de transport públic en el qual està treballant la regidoria de Mobilitat s'està estudiant la incorporació d'una nova línia urbana regular que unisca el Grau i Castelló i d'esta manera reforçar la línia del Tram, així com la interurbana que arriba fins a Benicàssim”. 

Seguretat de la processó marítima 

En el referit a la seguretat en la processó marítima del dissabte 29, dia de Sant Pere, Giner ha indicat que el dispositiu era el correcte. De fet, ha posat de manifest la presència del patruller de la Guàrdia Civil. A més, ha explicat que “els bombers municipals, que estaven desplaçades per a l'espectacle pirotècnic, tenien els mitjans suficients per a actuar en cas de rescat aquàtic”.

Destacats