La Nit de l'Art 2025 convertix Castelló en un museu viu: 500 artistes i 120 propostes culturals

La ciutat acull el 9 i 10 de maig una cita amb l'art contemporani amb activitats gratuïtes en 80 espais urbans

Guardar

Nit de l'Art
Nit de l'Art

Castelló es transforma els dies 9 i 10 de maig en un escenari cultural a l'aire lliure gràcies a la 17ª edició de La Nit de l'Art. Este esdeveniment, consolidat com un de les grans trobades artístiques del Mediterrani, transforma la ciutat durant dues jornades en un gran museu a l'aire lliure amb més de 120 propostes culturals de 15 disciplines diferents, repartides per 80 localitzacions urbanes, amb la implicació de mig miler d'artistes i el suport de l'Ajuntament municipal, la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I.

Castelló, epicentre de l'art contemporani

Durant el divendres 9 i el dissabte 10 de maig, els carrers, places, edificis històrics, espais culturals, comerços i centres educatius es convertiran en escenaris artístics oberts al públic. Des d'exposicions d'art contemporani fins a instal·lacions, performances, teatre, poesia, dansa, tallers, visites guiades, intervencions en viu i concerts, l'art prendrà tots els racons de Castelló amb un enfocament accessible i pensat per a tots els públics.

La programació d'enguany es distingix pel seu compromís amb la sostenibilitat, la igualtat, la diversitat artística i la participació ciutadana, donant especial protagonisme a col·lectius veïnals, centres educatius, artistes emergents, estudiants d'art i associacions socials.

Un de les grans fites de l'edició de 2025 és l'augment del nombre d'espais participants: se sumen 30 nous enclavaments al circuit respecte a l'any passat, la qual cosa eleva a 80 les localitzacions urbanes que acolliran art en viu i activitats culturals. Entre elles, s'incorporen espais tan simbòlics com la plaça de la Pau, el cementeri municipal de Castelló, el parc de l'Oest, la plaça Fadrell, el parc del Primer Molí o diverses ubicacions en el districte marítim del Grau.

Divendres 9 de maig: una marató d'art

La programació del divendres es desenvoluparà de manera ininterrompuda des de les 10.00 fins a les 00.00 hores, amb una oferta tan àmplia com diversa. Algunes de les propostes més destacades del primer dia inclouen:

  • L'exposició de fotografia "White Hare" d'Adrián Lorenzo, situada en la façana del Mercat Central, que explora la dualitat entre naturalesa i societat.

  • La instal·lació ceràmica "Narrativas de la Materia", creada per l'alumnat de Penyeta Roja, en l'escalinata de la Cocatedral.

  • La mostra col·lectiva "Artistas en Acción" en el Real Casino Antic, que reunix creadors com Gloria Iglesias, Agustina Ortega, Pepe Personal, Olga Capdevila, Àngels Llopis i Paula Bonet.

  • En el Menador Espai Cultural, destaquen projectes com el jardí de moda reciclada de Lucía Roda ("El Jardín B. Effect"), la sèrie fotogràfica experimental de Víctor Vives ("ArtWithLight") i la mostra "Veñen Corvos Voando Baixo" del fotògraf gallec Tono Arias.

A més, el Museu de Belles arts obrirà les seues portes amb una programació especial dedicada a Daniel Vázquez Díaz, l'il·lustrador Jesús Cisneros i una exposició commemorativa pel centenari del naixement de Juana Francés, una de les figures clau de l'art de postguerra a Espanya.

Exposición de La Nit de L'Art 2024
Exposició de La Nit de L'Art 2024

Tallers, rutes, art en viu i activitats per a tota la família

La implicació ciutadana és un dels pilars de La Nit de l'Art, i en aquesta edició torna amb força a través de tallers de creació artística per a totes les edats. Es podrà experimentar amb ceràmica, collage, art teràpia, solarigrafía, il·lustració o escultura efímera. Entre ells destaca el taller de construcció de càmeres estenopeiques amb llandes dirigit per Ilaria Panci en Els Aules, o el taller d'art col·laboratiu amb Iñaki Horta en el Primer Molí.

També se celebraran rutes guiades per estudis d'artistes locals sota la iniciativa Open Studios, amb tres recorreguts diferents per espais creatius de la ciutat. Els visitants podran conéixer de prop el treball d'artistes contemporanis, conversar amb ells i descobrir els entorns on naix la creació.

La dansa, la música i les performances en viu posaran el fermall final a una jornada vibrant:

  • En la plaça de la Pescateria, es desenvoluparà la performance contínua "Sembrar Horizontes", una reflexió visual sobre la resiliència i la memòria.

  • En la plaça de les Aules, tindrà lloc la coreografia col·lectiva "Aquí bailamos todos", oberta a la participació de la ciutadania.

  • El parc de La Panderola, al Grau, acollirà un concert de música de cinema i jazz interpretat per la Unió Musical del Grau.

  • El Museu d'Etnologia serà escenari de la peça de dansa contemporània "La Filla dels Cabuts".

Per als més xicotets, s'han programat activitats com "Pinta la teua pròpia làmina", contacontes visuals, teatre infantil i tallers com el de construcció de dracs de paper a càrrec de Botafocs.

Dissabte 10 de maig: continuen les exposicions i activitats

El dissabte 10 de maig la programació mantindrà la línia artística del divendres, amb la continuïtat de moltes de les exposicions i instal·lacions inaugurades el dia anterior. També hi haurà activitats paral·leles, visites comentades i tallers durant tota la jornada, especialment enfocats a famílies i públic infantil.

Destaca l'obertura del cementeri municipal com a nou espai artístic, on l'Associació Viure la Mort realitzarà una visita teatralitzada titulada "Art Funerari", un recorregut que mescla història, art i espiritualitat.

La Nit de l'Art 2025: un esdeveniment que impulsa l'art, la inclusió i la participació

La Nit de l'Art s'ha consolidat en aquests 17 anys com un esdeveniment imprescindible en el calendari cultural valencià, gràcies a la seua capacitat per a democratitzar l'accés a l'art, impulsar el talent local i transformar la ciutat en un espai d'experimentació i trobada entre públics i creadors.

Amb més de 500 artistes participants, més de 120 activitats programades i una ciutadania bolcada a viure l'experiència cultural des de la proximitat, aquesta edició es perfila com la més ambiciosa i participativa de totes. La cita convertix a Castelló en un referent mediterrani d'art contemporani, amb un model que unix cultura, innovació, participació i ciutat.

Destacats