‘Per Nassos’ inaugura la programació de maig per a reivindicar el paper del clown en les arts escèniques

Pepe Viyuela, Tortell Poltrona i altres companyies se’n pujaran a l’escenari del Raval aquest cap de setmana amb el nou festival

Guardar

Ruiz festival Per Nassos
Ruiz festival Per Nassos
El mes de maig comptarà amb una intensa programació cultural a Castelló per a tots els gustos adaptada a la pandèmia de la COVID-19. Un calendari que, malgrat no ser tan ampli com l'anterior a la pandèmia, ha impulsat novetats com el festival 'Per Nassos', que aquest cap de setmana inaugurarà l'agenda cultural de maig per a donar a conéixer la part menys coneguda dels pallassos i pallasses.Verònica Ruiz, regidora de Cultura, Patrimoni Cultural i Museus, assenyala que és un festival que "ha arribat per a quedar-se i consolidar-se". "Aquesta iniciativa ve de la mà d'una companyia molt volguda, Troupe Malabó. Volíem donar-li la volta a la programació cultural i apostar per la professionalització del sector i véiem la necessitat de crear 'Per Nassos' per a reivindicar el paper del clown com a divulgador d'un missatge social i artístic que incentiva un nou llenguatge escènic", assenyala.En aquest sentit, la titular de l'àrea explica que l'objectiu també és acostar aquesta figura al públic i que comprenguen el seu lloc dins de l'espectre teatral. "Per a nosaltres és importantíssim el circ, però sembla el gran desconegut. No sols consisteix en acrobàcies ni és infantil. És moltíssim més, i els pallassos i pallasses darrere de la seua màscara tenen una clara reivindicació i missatge social", subratlla.Aquest mateix divendres, Per Nassos farà els seus primers passos en el Teatre del Raval i en el Menador Espai Cultural sota la direcció artística de la Troupe Malabó i un cartell per a tots els públics que inclou espectacles però també conferències "per a avançar cap a la consolidació i ser un epicentre del circ al País Valencià", en paraules de Ruiz.

Pepe Viyuela i Tortell Poltrona: els grans reclams

Aquesta primera edició compta amb cares molt conegudes internacionalment. Tortell Poltrona serà l'encarregat d'inaugurar-la aquesta mateixa vesprada, a les 19.00 hores en el Raval, amb l'espectacle 'Que bèstia!', amb un llenguatge circense contemporani.Demà a les 19.00 hores en el Raval pren el relleu l'altre gran nom del cartell: Pepe Viyuela. Actuarà amb 'Encerrona', una peça en la qual s'enfronta a objectes quotidians per al públic, però totalment desconeguts per a ell.Però no seran els únics a actuar. Clownbaret obrirà la jornada del dissabte a les 12.00 hores amb el seu 'Desconcert (La Vie en Rose)', un espectacle on interaccionaran amb el públic del Raval amb una gran dosi d'humor. L'obra parteix d'una història i uns personatges basats en còmics de cinema mut com Chaplin, Keaton o El Gordo y el Flaco.A més, a les 17.30 hores, s'oferirà la "clownferència" 'A més igualtat, més llibertat i felicitat', a càrrec de Jesús Jara i Amaia Prieto, en la qual s'abordarà la violència de gènere i els reptes per a eliminar les actituds masclistes entre el públic adolescent. La sessió estarà oberta al públic en el Menador i l'accés serà gratuït, fins a completar l'aforament.Finalment, el diumenge actuarà Bandada amb 'On està Mercé?'. Les actrius Asun Cebrián, Nuria Urioz, Lola Granell, Claudia Zucheratto, Mariló Tamarit, Paqui Noguera i les castellonenques Esther Ramos o Elena Donzel pugen a escena després d'anys de treball conjunt en l'ONG 'PallaSOSpital', per a oferir al públic un espectacle 'a cappella' passat pel filtre de l'humor.Així, Verònica Ruiz ha destacat el "gran èxit en la venda d'entrades, algunes ja esgotades" i ha animat al públic a gaudir de la cultura "segura i amb professionals de l'excel·lència més gran": "Ens desperta la consciència i el nostre esperit crític".

Reactivació cultural

La programació cultural de Castelló continua durant el mes de maig amb la celebració d'esdeveniments que no van poder realitzar-se en les seues dates tradicionals per la COVID-19 i altres que no fallen a la seua cita. Del 20 al 23 de maig, el Festival de Jazz a Castelló tornarà a sonar artistes com Kiko Veneno, Jorge Pardo Trío o Carola Ortiz. Així mateix, podrà gaudir-se de les actuacions de Castelló a Escena o de la Banda Municipal de Castelló i de la programació especial del Dia dels Museus.

Arxivat a:

Destacats