El Ple de Castelló aprova per unanimitat atorgar ajudes als comerços afectats per les obres de la ZBE

El regidor d'Economia i Hisenda, Juan Carlos Redó, ha explicat que "es tracta de la major quantitat d'ajudes al comerç mai consignada per este Ajuntament"

Guardar

Votació al ple ordinari de juny de l'Ajuntament de Castelló
Votació al ple ordinari de juny de l'Ajuntament de Castelló

El Ple de l'Ajuntament de Castelló aprova per unanimitat una modificació de crèdit per valor de 2 milions d'euros per a destinar ajudes directes al comerç local de la ciutat per a reduir les conseqüències negatives en l'economia d'aquelles tendes que es troben en carrers on s'estan escometent obres de la Zona de Baixes Emissions.

El regidor d'Economia i Hisenda, Juan Carlos Redó, ha explicat que "es tracta de la quantitat més gran d'ajudes al comerç mai consignada per este Ajuntament i que hem aconseguit portar al Ple, en temps rècord, perquè les ajudes arriben com més prompte millor als comerciants afectats per les obres que es duen a terme en la Zona de Baixes Emissions i que acrediten lucre cessant per les obres".

L'edil destaca, a més, que "en tractar-se d'ajudes exclusives del consistori ningú haurà de retornar els diners percebuts com va passar amb les ajudes de la COVID, on almenys 130 negocis van perdre els diners cobrats per la falta de coordinació entre l'Acord de Fadrell i el Botànic".

Redó ha reafirmat el compromís del govern municipal amb el sector comercial de la ciutat recordant "els 300.000 euros que va destinar este equip de govern l'any passat a bons comercials, la quantitat més alta també consignada per a bons al comerç de proximitat".

En este sentit, el regidor ha assegurat que "des de l'àrea de Comerç s'està treballant duro perquè en les pròximes setmanes s'aproven les bases que regiran la concessió d'estes ajudes".

Referent a això ha assenyalat que "objectiu és que les primeres ajudes arriben en l'últim trimestre de l'any i no hi haurà restricció per ubicació dels negocis, ja que entenem que a causa de les obres, qualsevol comerç de la nostra ciutat pot veure's afectat davant la dificultat d'accés dels clients als negocis".

D'altra banda, l'esmena presentada per Compromís per a finançar amb 50.000 euros d'esta modificació de crèdit al Nou Bàsquet Femení ha decaigut. Esta esmena ha comptat amb els vots a favor dels grups Compromís i PSOE i els vots en contra de l'equip de govern format per Partit Popular i VOX.

En la seua explicació de vot, Redó ha explicat que "el suport als clubs d'esta ciutat ha de ser des del Patronat d'Esports i així ho ha fet la regidora Maica Furtat aconseguint l'import econòmic necessari per a donar viabilitat al projecte de la nova categoria del Nou Básquet Femení".

Compromís retira la moció sobre la Creu de Ribalta

En el transcurs de la sessió el Grup Compromís ha retirat la moció que demanava que l'Ajuntament defensara les bones pràctiques del personal de la casa i recorreguera contra la sentència que anul·la la retirada del monument pel qual no hi ha hagut debat.

Moviment LGTBI+

El ple ha debatut, a més, la moció de Compromís relativa a 'recuperar la unitat d'acció en el moviment LGTBI+ de Castelló'. La moció ha comptat amb els vots en contra de l'equip de govern pel qual no ha tirat endavant.

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha recordat que Castelló va celebrar el Dia de l'Orgull al costat de la plataforma LGTBI+ el 15 de juny, com van sol·licitar des de la plataforma els seus membres per a poder assistir el dia 28 de juny a les celebracions que es duen a terme en altres capitals de província. "Mai hi ha hagut en esta ciutat una celebració de l'orgull com enguany. Amb la tradicional manifestació i lectura del manifest i per primera vegada amb una festa on van actuar artistes de renom".

"Som dos partits que vam governar junts, però en determinats temes pensem diferent. No obstant això, a diferència del que feien vostés, no deixem que les nostres diferències ideològiques afecten la gestió perquè els castellonencs estan per sobre de tots i de tot. Vam governar per a tots pese a les nostres diferències ideològiques i seguirem treballant per a no perdre l'oportunitat de reivindicar drets que defensem i defensarem sempre. No farem ni un pas arrere en la defensa dels drets humans".

La primera edil ha recordat que la bandera LGTBI està penjada de la façana de l'Ajuntament i la ciutat acull exposicions com 'L'armari de la memòria'.

En el seu torn de paraula, la presidenta del Consell Municipal d'Igualtat, Clara Adsuara, ha apuntat que "els qui reivindiquen recuperar la unitat són precisament aquells que l'han dinamitat escudant-se per a això en les més pelegrines excuses".

L'edil ha tancat la seua intervenció assegurant que "hem organitzat els actes de la mà del col·lectiu per a celebrar l'Orgull a Castelló i que es visibilitze la diversitat en la nostra ciutat".

Declaració institucional

Finalment, el Ple ha donat llum verda per unanimitat de tots els grups una Declaració Institucional a proposta del Grup Municipal Popular, per a sol·licitar un nou marc per a la cogeneració.

Una iniciativa, proposta pel Partit Popular, en la qual s'insta al Govern d'Espanya al fet que procedisca de manera immediata a efectuar el pagament pendent de la producció del segon semestre de 2023 i del primer de 2024 que genera una situació crítica per a les empreses taulelleres de la província de Castelló.

Així, doncs, la proposta tira endavant amb la finalitat d'instar a l'executiu central que aprove i convoque de manera urgent i definitiva en el nou marc d'operacions, les subhastes de cogeneració i capacitat que es troben paralitzades des de fa anys a fi d'evitar el risc de desinversió i deslocalització latent.

Finalment, amb esta Declaració Institucional el Ple municipal exigix prorrogar dos anys l'operació de les plantes de cogeneració fins que es culmine el nou marc i les inversions previstes en sectors clau com la ceràmica, l'alimentació, begudes, química, refinament i residus, entre altres i per a les seues indústries.

Destacats