El Ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat este dimarts per majoria ratificar la decisió de l'acord plenari per a la recuperació de la denominació de la ciutat en la seua forma bilingüe, és a dir, Castelló de la Plana en valencià i Castelló de la Plana en castellà. Un punt que ha comptat amb els vots a favor del PP i Vox i amb l'oposició -PSOE i Compromís- en contra i que es remetrà a la Direcció General de l'Administració Local.
En este sentit, grup municipal de Compromís ha lamentat que el govern no haja ajornat el debat sobre l'expedient del topònim "davant la tragèdia que es viu en molts municipis del País Valencià per les conseqüències de la DANA". El seu portaveu, Ignasi Garcia, que va anunciar que la coalició retiraria totes les seues iniciatives i promouria una Declaració Institucional urgent i conjunta per a expressar el condol i la solidaritat amb les víctimes de la catàstrofe, ha defés que “hui no era el moment de debatre sobre el nom de la ciutat".
Per a Garcia el canvi "no respon a cap raonament lingüístic, històric, acadèmic o científic, només a l'interés partidista de la senyora Carrasco d'utilitzar el menyspreu al valencià com una manera d'aconseguir vots". El de Compromís ha comentat que "dir que el nom oficial en valencià és incompatible amb usar la forma castellana o que el nom bilingüe mantindrà el bilingüisme real de Castelló després de la minorització que està patint la nostra llengua és mentir a la societat per pur rèdit partidista".
No obstant això, amb este acord ratificat hui dins del despatx ordinari, i dins de termini -finalitzava el 8 de novembre-, l'expedient finalitza el seu recorregut administratiu dins de les competències del consistori i ara es remetrà a la Direcció General de l'Administració Local.
Altres punts del ple
A més d'este punt, pel ple han passat diverses qüestions. L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha celebrat que “per acord de tots els grups polítics municipals, estem veient com fer efectiva una mobilització de crèdit d'este ajuntament, a través de dos partides: una del Fons de Contingència per import de 200.000 euros i una altra d'un romanent per import de 500.000 euros, en nom de tots els castellonencs”, dirigits a les persones afectades per la DANA a València. Carrasco ha apel·lat així “a la unió i a l'operativitat perquè puguem fer arribar eixos 700.000 euros a les famílies afectades en forma d'ajudes directes”.
Així mateix, per acord de tots els portaveus dels grups municipals, s'ha acordat eliminar el contingut del despatx extraordinari i les seues iniciatives de debat polític, a excepció de la declaració institucional conjunta, que ha servit per a transmetre “les condolences a les famílies i afins de totes les víctimes mortals de la DANA, així com expressar el nostre suport més sentit i sincer a tots els ciutadans que ara mateix es troben a l'espera de tindre notícies dels seus familiars o afins desapareguts, amb l'ànim i la voluntat que puguen tindre notícies en el termini de temps més curt possible”, en paraules de Carrasco.