Què es pot fer durant la fase 1 a Castelló?

Es preveu que hui o demà el Govern d’Espanya comunique quines seran les províncies que passen a la fase 1

Què es pot fer durant la fase 1 a Castelló?

Què es pot fer en la fase 1? És una de les qüestions que més dubtes reuneix, després de l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de l’inici del Pla de Transició cap a una Nova Normalitat a Espanya que el dilluns 4 va començar a caminar amb la fase de preparació o fase 0 de la desescalada. A poques hores per a saber si finalment Castelló, València i Alacant fan el següent pas, ja s’ha anunciat què es pot fer llavors.

En primer lloc, l’entrada a la fase 1 suposa el primer contacte social, ja que, malgrat que des d’aquest dilluns ja es permet fer passejos juntament amb convivents, ara serà possible reunir-se en un grup de 10 persones com a màxim. Això podrà fer-se tant al carrer com en habitatges però, sempre mantenint les distàncies i mesures de seguretat reiterades per les autoritats sanitàries.

Malgrat això, en aqueixes reunions no podran estar presents persones amb símptomes de coronavirus ni de grups vulnerables. D’aquesta manera, es permetran els desplaçaments per a visitar a familiars i amics, sempre que es troben en la mateixa província. Cal destacar que el Consell de la Generalitat Valenciana continua esperant resposta de l’Executiu sobre si la seua desescalada pot realitzar-se per departaments sanitaris i no per províncies.

Sobre aquest tema, es podran utilitzar cotxes de fins a nou places ocupades, encara que per part dels membres d’un mateix domicili.

Així mateix, la cita prèvia deixarà de ser un requisit per a comprar en comerços. Els negocis minoristes de fins a 400 metres atendran la clientela limitant l’aforament al 30% i hauran de continuar garantint la seguretat de la plantilla i dels compradors i compradores amb estrictes mesures higièniques. El que sí que es manté igual a aquesta setmana és que s’ha d’oferir un horari preferent per a persones majors de 65 anys que coincidisca amb el seu horari d’eixides.

Quan es pot anar als bars a Castelló?

Si la província de Castelló (o els departaments sanitaris castellonencs, segons es decidisca des del Govern d’Espanya) passa a la fase 1 aquest dilluns, la ciutadania podrà gaudir de les terrasses dels bars. En principi, es va establir l’aforament màxim permés en el 30%, però finalment, davant les peticions del sector, s’ampliarà al 50% l’aforament de les terrasses.

En aquest sentit, cada taula podrà albergar fins a 10 persones i entre una taula i una altra haurà d’haver-hi, almenys, dos metres de distància per a garantir la seguretat. A això se sumen mesures estrictes de desinfecció, com la neteja de taules cada vegada que siguen ocupades per consumidors i consumidores noves, i tampoc es podran utilitzar cartes ni tovalloners.

Activitats culturals

Respecte a les activitats culturals, segons el Ministeri de Cultura i Esport, s’obriran biblioteques per a oferir préstec i lectura amb limitació d’aforament. També es podran celebrar actes i espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs tancats (amb un terç de l’aforament com a màxim) i a l’aire lliure, en aquest cas amb menys de 200 persones quan es troben assegudes i mantinguen la distància de seguretat.

Els museus també permetran les visites amb un terç de l’aforament, controlant aglomeracions en sales. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, ja ha anunciat la seua preparació per a la reobertura dels espais museístics de la Comunitat Valenciana el pròxim 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, en el qual es podrà gaudir de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló o del Museu de Belles arts, entre altres. Des de l’administració ja s’està facilitant material per a garantir el compliment de les normes.

A això se suma el permís per a la producció audiovisual i el rodatge de cinemes i sèries, destaca el Ministeri de Cultura.

Així mateix, la fase 1 de la desescalada contempla altres activitats, com l’obertura d’hotels mantenint tancades les zones comunes i el turisme actiu i de naturalesa per a grups limitats de persones. També serà possible la celebració de misses i cerimònies amb un terç de l’aforament, mentre que les vetles i enterraments es podran realitzar amb un aforament màxim de fins a 15 persones a l’aire lliure o 10 a l’interior.

Malgrat que aquesta primera fase suposa el primer contacte social, es manté l’estat d’alarma i la petició de respectar les normes: “L’objectiu del pla és aconseguir que, mantenint com a referència la salut pública, es recupere gradualment la vida quotidiana i l’activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l’epidèmia per a la salut de la població i evitant que les capacitats del Sistema Nacional de Salut es puguen desbordar”, assenyala el BOE.

Sobre aquest tema, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha reiterat al llarg d’aquesta setmana la seua preocupació per la “relaxació” de la ciutadania en el compliment de les normes, sobretot en el cas de la població jove. Davant això, ha demanat responsabilitat no sols per cuidar-se a un mateix, sinó per protegir al seu voltant i als professionals de la Sanitat Pública i a tots aquells que treballen en primera línia per a frenar la corba de contagis diària del coronavirus en la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari