L'Ajuntament de Benicarló ha donat a conéixer els resultats finals dels pressupostos participatius 2024, que permetran executar un total de vuit projectes proposats per la ciutadania i pels tècnics municipals. Estes actuacions, que compten amb un pressupost total de 97.000 euros, s'incorporaran al pressupost municipal de l'any vinent com a part de la partida d'inversions.
Així ho ha anunciat el regidor de Participació Ciutadana, Álvaro París, que ha destacat que els vuit projectes contemplen «un ampli ventall d'àmbits, des de l'urbanisme i el medi ambient fins a l'esport, el comerç i també la vessant més social». París ha confirmat que, «d'entre les propostes més votades, hem volgut donar prioritat a aquelles que va presentar la ciutadania per damunt de les que va proposar l'equip tècnic municipal, per tal de fomentar una participació activa i assegurar que les decisions reflecteixen les necessitats i preferències reals dels veïns i veïnes de Benicarló».
Els projectes que han resultat seleccionats són:
1. Itinerari accessible per a les pistes d'atletisme i la piscina municipal
2. Adquisició i instal·lació d'estacions meteorològiques per a obtenir dades locals en temps real
3. Pistes de vòlei platja artificials
4. Adaptació de les grades del pavelló poliesportiu per a persones amb mobilitat reduïda
5. Millora de la il·luminació al carrer Peníscola fins al límit del terme municipal
6. Prova pilot de peatonalització de l'Avinguda del Marquès de Benicarló
7. Creació d'un mercat veïnal per a l'intercanvi i venda d'objectes entre veïns
8. Delimitació de parcs infantils per a augmentar la seguretat dels més menuts
Èxit de participació
Álvaro París ha subratllat que «un dels aspectes a destacar d'esta edició ha estat que la participació ha crescut significativament respecte a les anteriors edicions, amb un total de 280 persones participants, quasi 100 més que l'edició de 2022». «Tot i que encara hi ha marge de millora --ha afegit el regidor--, esta evolució confirma que els pressupostos participatius s'estan consolidant com una eina clau per implicar la ciutadania en la presa de decisions municipals».
Per la seua banda, Andrea Escrivà, representant de l'empresa Imedes, que ha col·laborat en tota la gestió del procés dels pressupostos participatius, ha concretat els detalls de tot el procés de votació i ha destacat l'elevada participació a través del web, on van votar 235 de les 280 persones participants. Pel que fa a la participació desagregada per gènere, tant en la votació presencial com en la votació per web, la participació de les dones ha sigut bastant superior, amb un 71% de dones en les votacions en línia i un 58% de dones en les votacions presencials.
Andrea Escrivà ha reiterat que «la participació registrada confirma una tendència creixent, la qual cosa significa que la campanya de pressupostos participatius va consolidant-se i va interioritzant-se per part de la ciutadania».