Juanma Cerdà: "La piscina municipal de Benicarló podria estar oberta en el tercer trimestre d'aquest any"

Entrevistem a l'alcalde de Benicarló per a fer balanç dels primers mesos en l'alcaldia i conéixer les pròximes inversions que es duran a terme

Guardar

Juanma Cerdà Benicarló
Juanma Cerdà Benicarló
Juanma Cerdà (Benicarló, 1960) ha dedicat gran part de la seua vida professional a la psicologia clínica sanitària amb especial menció en la intervenció social. Un camp que, encara que no ha abandonat completament, ara compagina amb el seu càrrec com a alcalde de Benicarló des del mes de maig de 2023 després de les eleccions municipals.Uns comicis en els quals el Partit Popular de Cerdà va ser la primera força política amb el 34,46 % dels vots i 7 regidors, encara que no va aconseguir la majoria absoluta d'11 edils necessària per a governar en majoria. Després d'uns mesos governant en solitari, el setembre passat el PP de Benicarló va segellar un pacte amb Benigazlum per a treballar conjuntament per fer un Benicarló més segur i amb millors serveis i instal·lacions públiques.

Han passat ja quasi huit mesos des que va arribar a l'alcaldia de Benicarló. Quin balanç fa d'aquests primers mesos al capdavant del govern municipal?

Jo faig un balanç molt positiu perquè les urgències que nosaltres indiquem abans d'arribar al Govern municipal, hem aconseguit afrontar-les. Com, per exemple, les obres de l'Eix Cívic, ja que hem aconseguit donar-li el gir que nosaltres pensàvem donar-li.I, sobretot, el tema de la piscina municipal, que portava tres anys i mig tancada, i en aquest període de temps hem aconseguit traure a licitació de l'obra i signar el contracte per a la reforma i que en pocs mesos puga estar oberta. Hem dinamitzat també l'activitat dins de la casa. El personal està treballant molt i desembossant molts contractes i reactivant coses.Durant uns mesos, vam estar governant en minoria i després vam fer el pacte amb Benigazlum; i, la veritat, és que ha anat molt bé. Estem funcionant de manera uniforme, com un únic grup en compte de dos i s'està treballant amb molt de dinamisme. Encara hem de millorar, perquè sempre cal aspirar a millorar, però, la dinàmica està sent molt bona.

Com valora el govern de coalició amb Benigazlum en aquests primers mesos des que es va formar el pacte?

Ha anat molt bé, ja que molts aspectes dels programes electorals coincidiem, pràcticament, un 80-9 0%. La veritat és que s'ha conjunyit molt bé, l'equip i treballem tots molt, però amb molta il·lusió i amb molta intensitat. Juanma Cerdá durant la seua investidura com alcalde de Benicarló

Ja s'ha adjudicat el projecte de redacció i execució de les obres per a reobrir la piscina. Se sap quan començaran aquests treballs i quan podrien estar acabats?

Els terminis de la licitació estaven marcats, i eren al voltant de quatre mesos per a la redacció del projecte, que ja està iniciat i després eren dos o tres mesos per a executar l'obra, per la qual cosa nosaltres pensem que en el tercer trimestre d'enguany ja podria estar la piscina oberta.I, paral·lelament, estem avançant en el tema de la futura gestió perquè coincidisca en el temps el final de l'obra amb el principi de la gestió. Ja estem en el compte arrere, per fi.

Quin tipus d'activitats es faran en eixa futura piscina?

Tindrem activitats com a aiguagim, cursos de natació i per descomptat, que puga continuar entrenant com feia abans allí l'equip de natació. També quedarà obert per a un futur l'obertura de noves instal·lacions esportives, perquè també es pot realitzar un altre tipus d'activitats allí.Anteriorment hi havia un gimnàs, i encara que ara no el tenim al cap, hi ha possibilitats obertes i podem albergar des de pistes de pàdel a qualsevol altra mena d'activitat física.

Ja ha començat la Festa de la Carxofa de Benicarló que enguany celebra la 31 edició. Quines novetats hi ha respecte al 2023?

Es tracta d'una festa molt arrelada, la gent ja la coneix i ve moltíssima gent de fora, venen autobusos i és molta l'afluència de persones que sol vindre i la que esperem enguany.Ja han començat les jornades del pinxo i en aquestes participen moltíssims bars i cafeteries de Benicarló i es poden degustar pinxos meravellosos la base principal dels quals és la carxofa. D'altra banda, el dia 26 celebrem, com sempre, la gala de la carxofa, on entreguem la carxofa d'or, el reconeixement a les persones vinculades al camp. És una gala molt tradicional, molt solemne i molt bonica.Una de les novetats és que la típica torrà massiva de carxofes que es feia l'endemà d'eixa gala, s'ha traslladat a la fi de febrer a petició dels propis agricultors, perquè ens comenten que per a la magnitud de carxofes que es consumeix eixe dia, perquè és millor la producció que hi ha a finals de febrer que la de finals de gener, que encara la producció és una miqueta justa perquè estem al principi de campanya.El que sí que es fa eixe cap de setmana, el dissabte i diumenge, és un mercat gastronòmic amb la base, per descomptat, de la carxofa i que ve a substituir com a novetat la demostració gastronòmica que es feia el diumenge. Eixe mercat gastronòmic, durarà tot el cap de setmana i hi haurà activitats al carrer, activitats culturals i espectacles. Festa de la Carxofa de Benicarló

S'ha aprovat ja el pressupost municipal per a aquest 2024?

S'aprovarà el ple d'aquest mes de gener i ja està, pràcticament, tancat a falta de la fiscalització per part d'intervenció. Segurament, anirà al ple ordinari aquest mes de gener, amb la qual cosa esperem ja tindre eixe pressupost aprovat de manera imminent.

Ha augmentat o s'ha mantingut la quantitat pressupostada per a les inversions respecte a l'any anterior?

En el tema de les inversions, tenim les regles fiscals i tot el tema de normatives que cal respectar, llavors les inversions que figuren enguany en el pressupost són la reforma de la piscina, perquè és una inversió molt important d'al voltant de 2,5 milions d'euros. I també acabar tots els projectes EDUSI, perquè sabem que eixos fons eren una subvenció europea, però també havien d'aportar econòmicament els ajuntaments. Llavors, l'altra part d'inversió prevista en el pressupost va destinada a acabar eixes obres que han d'estar finalitzades per a poder accedir a eixes ajudes EDUSI.Hi ha moltes inversions previstes, però algunes les realitzarem amb finançament extern o es realitzaran per part d'altres administracions, com per exemple les obres del passeig al costat del port i la platja del Morrongo. Són unes obres que es posaran en marxa en breu i de les quals s'encarregarà la Conselleria d'Infraestructures i Medi Ambient.També es preveu construir un camp de futbol que hem de fer i, segurament, rebem el finançament de la Diputació de Castelló per a això. La resta dels projectes previstos hauran d'esperar al pròxim exercici perquè enguany les inversions se les emporta tot el EDUSI i la piscina.

En el balanç de final d'any, es va anunciar un increment de la plantilla de policia local i la seua presència als carrers. Està augmentant la inseguretat a la ciutat?

Sí, la veritat és que està venint molta gent de fora, no estic culpant a ningú, amb la qual cosa la població està augmentant de forma bastant important. I si que tenim molts incidents de robatoris en establiments o, fins i tot, en alguna casa i al carrer. Tenim molt de vandalisme, moltes pintades en parets i també molts problemes d'abocaments de fems i de voluminosos on no toca. Aleshores, sí que veiem que és necessari un poc més de control. Per això s'han augmentat les patrulles a peu de carrer.Volem que hi haja agents caminant pel carrer per a mostrar-se pròxims a la població. Per això s'ha augmentat un 8 % la plantilla de la Policia Local i també volem que augmente la consciència ciutadana, que ací som tots veïns i que cal respectar l'alié i sobretot el públic. Una agent de la Policia Local de Benicarló

En quin punt estan les negociacions per a aprovar el Pla General d'Ordenació Urbana?

Quan entrarem al govern municipal, ens vam posar en marxa per a veure en quina situació es trobava eixe Pla General que estava embossat en la Conselleria des de feia més de quatre anys. Ens hem adonat que calen una sèrie d'esmenes que ens han demanat i algun informe, sobretot d'impacte ambiental. I ja s'està preparant per a enviar-ho i poder, d'una vegada per sempre, aprovar d'ací a uns mesos eixe Pla General.Quan fem plans d'ordenació urbana específics inclourem les novetats com ampliar la zona urbana, ja que ací l'habitatge és escàs i, a més està molt car. I també necessitem sol industrial perquè hi ha empreses que podrien vindre ací a Benicarló a donar treball i a crear riquesa, i ara mateix anem escassos en sol industrial també, per això el Pla General ens urgeix.

Ampliar el sòl industrial serà una de les prioritats d'aquest govern?

Sí, Benicarlo és una ciutat molt activa i sempre ha tingut indústries importants que han donat molta faena a molta gent de Benicarló i de fora també, i ara la majoria d'eixes empreses han anat desapareixent. I ens fa falta eixe sol perquè tenim molts emprenedors; i gent de fora que estaria interessada a vindre ací, perquè estem en una zona privilegiada i és molt important poder proporcionar sòl industrial a aquelles persones emprenedores que vulguen tirar avant el seu negoci.

I també serà prioritari adjudicar en aquesta legislatura els PAIS que se situaran en la partida Pouet?

Sí, sí, també el tema dels PAIS és una cosa en la qual el regidor d'Urbanisme, Juan Pascual Sorlí, s'ha posat immediatament també a desembossar.Estem ja en procés de poder inscriure les parcel·les i poder, d'una vegada per sempre, desenvolupar eixe PAI que s'ha quedat ara cèntric. Abans era una zona que estava allunyada del centre urbà, però ara té una molt bona ubicació i fa falta desenvolupar-la.

S'instal·larà en eixe PAI el nou auditori i centre cultural de Benicarló?

Hi ha diverses opcions. Nosaltres pensem que hi ha dues infraestructures diferents que la gent confon. Una és un espai, diguem, multifuncional, en el qual es puguen fer moltes activitats, i és un espai que ara Benicarló no té perquè els actuals s'ha quedat curts. Per exemple, no tenim un emplaçament on fer els concerts de la banda de música perquè és nombrosíssima i no cap en cap dels espais que tenim. Tampoc podem albergar en el que hi ha ara presentacions de les comissions falleres a les quals acudeix molta gent.D'una banda, projectem un espai multifuncional que pot estar disponible a curt termini, pot estar disponible. I, per un altre, està un auditori “com Déu mana”, i això ja estem parlant de paraules majors. Serà un espai que puguem tindre en un o dos anys. Però sí que cal començar-ho perquè si no ho comencem mai estarà.Quant a la ubicació, una possible és el PAI del Pouet, però no és una decisió tancada.Hi ha altres espais en Benicarló que hem d'estudiar. Per exemple, Compromís ens reclama molt que s'instal·le en l'antiga fàbrica de Roig Marín. També és una opció, el que passa és que això caldria comprar-ho, i val uns diners dels quals no disposem ara mateix. Una altra cosa és que puguem finançar eixa compra amb una ajuda.La ubicació de totes aquestes infraestructures tampoc està decidida, però hi ha diverses opcions i jo crec que tampoc és una decisió d'un equip de govern, sinó que són decisions que cal comentar també amb la resta de grups. Es tracta de decisions importants, i com moltes altres, jo pense que cal parlar-ho entre tots i estar d'acord.

Vosté és psicòleg de professió, es preveu impulsar alguna iniciativa municipal per a fomentar la salut mental entre la població?

Sí. Fixa't que l'àrea de Benestar Social vaig decidir no delegar-la i la porte jo, amb la qual cosa des d'ací puc gestionar les polítiques d'intervenció social en les quals jo m'he especialitzat per la meua professió. El tema de la salut mental és la gran oblidada sempre perquè sembla que és un problema que com no es veu, com és intern, que no siga important, i és molt important.I, és que, hi ha gent al nostre costat amb molts problemes i ni tan sols ho sabem. Aleshores, cal fer campanyes de prevenció, d'ajuda i orientació a les persones que pateixen qualsevol tipus de problema mental, o que moltes vegades tampoc saben per on tirar.Amb els joves a Benicarló s'està fent una intervenció bastant important des de Serveis Socials amb la prevenció de conductes addictives i també acudim als instituts i els col·legis. Aquest és un tema que ens preocupa i anirem creant espais per a poder donar solució i suport a les persones que ho necessiten.
Destacats