Facsa estudia les aigües residuals de Borriana a la recerca de rastres del coronavirus

José Claramonte, director de Facsa, assegura que una setmana abans que Sanitat fes les proves massives, les anàlisis mostraren un increment de presència del virus

Facsa estudia les aigües residuals de Borriana a la recerca de rastres del coronavirus

Borriana és un dels últims municipis que ha anunciat l’anàlisi de les seues aigües residuals per a detectar la presència del SARS-CoV-2 i avançar-se a la propagació del virus. Aquest matí, l’alcaldessa, Maria Josep Safont, i el director general de FACSA, José Claramonte, han subscrit un conveni de col·laboració per a continuar treballant en “una eina interessant que permet avançar-se abans de la realització massiva de tests”.

Així ho ha assenyalat Claramonte, que ha explicat que s’han analitzat mostres setmanals de les aigües fecals de Borriana des d’abril i, gràcies a això, s’ha seguit més de prop l’avanç de la COVID-19 en el municipi. “Hem pogut comprovar que va haver-hi setmanes amb més càrrega vírica i una tendència a la baixa en les últimes setmanes. A més, la setmana anterior a la realització massiva de proves des de Sanitat, les anàlisis van mostrar més presència de SARS-CoV-2”, ha detallat.

El projecte Covid Water va començar a funcionar a la fi de març a la ciutat de València i a poc a poc s’ha anat estenent a altres capitals i municipis de la Comunitat Valenciana a través de convenis de col·laboració amb FACSA.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és detectar el material genètic de SARS-CvV-2 en l’aigua amb la realització de proves PCR al revés i quantificar la seua concentració per a correlacionar-lo amb el volum demogràfic de la zona que s’analitza. El director ha explicat que no es tracta de detectar el virus, sinó de “localitzar parts genètiques d’aquest virus en les defecacions de les persones per a anticipar-se a possibles reinfeccions de la població”.

Per a això, la informació obtinguda és integrada en l’eina digital Covid Water, que combina, segons Claramonte, “avançats sistemes d’informació geogràfica amb recursos d’intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades”, la qual cosa permetrà “generar una alerta primerenca en la localitat sobre la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes”.

Precisament en aquest punt ha posat l’accent el director, ja que ha destacat la importància d’identificar a possibles persones asimptomàtiques per a evitar que puguen propagar la COVID-19 al no saber que són positius.

En aquest sentit, es tracta d’un sistema d’alerta primerenca clau per a guiar les actuacions que frenen la presència de la pandèmia, ja que aquesta informació – són estimacions, ja que és un projecte d’investigació- arriba a Sanitat, amb reunions periòdiques en les quals es posen en comú les dades registrades per a obtenir la correlació.

Claramonte ha indicat que no s’ha identificat rastre de coronavirus en les eixides de les depuradores cap a la mar, per la qual cosa no hi ha risc de contagi. Tampoc hi ha perill per als treballadors i treballadores, ja que “s’ha descartat que hi haja càrrega infectiva”.

Tant l’alcaldessa com el director general han assenyalat que s’han estudiat els rastres de SARS-CoV-2 en les aigües fecals de Borriana des d’abril i es continuaran realitzant fins a setembre, amb la possibilitat d’ampliar la col·laboració. En paraules de Safont, “és un pas important en l’estudi d’aquesta malaltia perquè millora les previsions del coronavirus i ens serveix de gran ajuda en llocs com Borriana, dels municipis més afectats”.

Segons el Portal Estadístic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en el municipi han mort 40 persones durant la pandèmia i 308 han donat positiu en les proves PCR.

La primera edil ha aprofitat l’ocasió per a demanar a la ciutadania “que pel seu bé, el de la seua família i el del mateix municipi, complisca les normes de les autoritats sanitàries”. Així, ha recordat que s’han intensificat els dispositius de seguretat, especialment a les platges, i que se sanciona a totes les persones que incompleixen les mesures de seguretat. “Apostem per la pedagogia i la majoria ha tingut un comportament exemplar, però encara continua havent-hi gent a la qual cal sancionar”, ha lamentat.

Aquest projecte integral d’investigació de Facsa es troba emmarcat en un estudi d’àmbit autonòmic dut a terme juntament amb altres municipis de la Comunitat Valenciana com Castelló, Alcoi, Orpesa, la Vall d’Uixó, Nules o Onda, sota el paraigua d’un projecte aprovat per l’Agència Valenciana de la Innovació de la Generalitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari