Burriana aconseguix l'informe Ambiental favorable per a Sant Gregori

Guardar

Vista aèria del PAI Sant Gregori
Vista aèria del PAI Sant Gregori

 L'Ajuntament de Burriana ha fet un pas crucial per a l'aprovació del Pla Parcial del Sector SURT-1 Sant Gregori, en obtenir l'informe ambiental i territorial estratègic favorable de la Generalitat Valenciana. Este assoliment és especialment significatiu per a protegir i posar en valor una vila marítima romana, descoberta durant les excavacions en el jaciment de Sant Gregori.

La detecció d'esta important vila, datada entre el canvi d'era i el segle IV d.C. i situada a uns 75 metres de la costa, va obligar els tècnics municipals a adaptar moltes de les infraestructures del projecte original, com ara els canals de drenatge, el passeig marítim o les passarel·les, per a garantir-ne la preservació. 

L'informe favorable de la Generalitat Valenciana no identifica efectes ambientals significatius, però exigix al consistori diverses condicions, algunes de les quals ja es complixen en l'actualitat mentre que altres, es donarà compliment i s'abordaran en la imminent licitació dels plecs de redacció de documents del PAI per a la finalització de les obres d'urbanització en règim de gestió directa per l'Ajuntament de Burriana.

Entre les que ja es dóna compliment es troba la condició de la concessió d'aigua depurada per al reg dels camps de golf, que va ser atorgada per la Confederació Hidrogràfica del Júcar i publicada en el BOP, el 28 d'abril de 2009, així com els informes per a verificar l'evolució i conservació del jaciment.  A més, amb la futura construcció de la nova depuradora, anunciada per la Generalitat Valenciana, encara quedaria més garantit el tractament adequat de les seues aigües residuals, reutilitzant-les per a reg, ja que la nova infraestructura hidràulica comptarà amb la millor tecnologia i minimitzarà l'impacte medi ambiental. 

El PAI Sant Gregori avança amb determinació per a fer realitat un projecte que abasta 2,5 milions de metres quadrats en primera línia de la costa i que es posiciona com un dels desenvolupaments urbanístics més ambiciosos de la província de Castelló i la Comunitat Valenciana.  En estos moments, ja s'han recuperat 9.511.946 euros de fons públics, s'ha aprovat la gestió directa del projecte urbanístic amb el suport de tots els grups polítics per a garantir la seguretat jurídica i la confiança dels inversors, i s'ha formalitzat la liquidació amb l'agent urbanitzador.

En relació als descobriments arqueològics, José Manuel Melchor, director del Museu Arqueològic de Burriana, va emfatitzar la seua rellevància qualificant-la com “la major vila marítima romana excavada en la Comunitat Valenciana”. El seu valor cultural és innegable i la seua adequada documentació, protecció i posada en valor són prioritàries. L'executiu municipal no sols ha assegurat la protecció d'este patrimoni, sinó que també es planteja la construcció d'un museu per a realçar la zona i atraure un turisme de qualitat. 

Este projecte, impulsat de la mà per la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Burriana, té el potencial de convertir-se en un pilar fonamental per al desenvolupament de la indústria turística local. Juntament amb el projecte de l'Arenal, les dos zones del litoral busquen atraure noves inversions que impulsen l'oferta hotelera i residencial al llarg dels 13 quilòmetres de costa de la ciutat.

L'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, ha destacat el “suport de la Generalitat Valenciana per a fer realitat un dels projectes turístics més importants de la regió amb totes les garanties ambientals, consolidant Burriana com un referent del turisme del segle XXI”.

Destacats