El 'turisme d'experiències', protagonista del Fòrum de Proximitat

Els experts dialoguen en un nou esdeveniment organitzat per Castelló Extra i À Punt per a abordar el turisme d'experiències com a principal objectiu comú

Guardar

Fòrum de Proximitat Castelló
Fòrum de Proximitat Castelló
Castelló Extra, mitjà del grup comunicatiu de València Extra, juntament amb À Punt, ha organitzat un nou Fòrum de Proximitat sota el títol: Turisme d'experiències a la província de Castelló. Es tracta del primer desdejuni informatiu organitzat per tots dos mitjans en la capital de la Plana, el segon a la província després del d'Onda, que té com a objectiu aprofundir en les estratègies que persegueixen les organitzacions públiques com els consistoris, la Diputació de Castelló i empresaris que es dediquen al sector turístic. En la trobada s'han agrupat grans experts que han compartit punts de vista, estratègies i objectius comuns futurs com una taula de diàleg compartit, per a atraure els turistes a la província de Castelló utilitzant l'experiència com a eix principal.L'hotel NH Mindoro de Castelló de la Plana ha sigut l'encarregat d'acollir a tots dos mitjans de comunicació i d'ajuntar a la taula d'experts que han conformat el primer desdejuni informatiu en aquest nucli urbà principal. L'esdeveniment ha estat moderat pel director de València Extra, Àlex Ladrón de Guevara, i la delegada d'À Punt a Castelló, Maria Lahuerta. Els ponents que han participat en el Fòrum de Proximitat han sigut l'alcalde de Peníscola i vicepresident segon i diputat de Turisme de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez; la presidenta de la Mancomunitat de l'Alt Palància, Jessica Miravete; el cap de servei de Turisme Comunitat Valenciana, Joaquín Vilanova; la regidora de Turisme a l'Ajuntament de Castelló, Arantxa Miralles; el director general d'Intur i membre de la Junta Directiva d'HOSBEC, Iker Llano; i el vocal d'Ashotur i president d'empresaris turístics de Peníscola, Francisco Ribera.

Desestacionalització

Una de les claus presents sobre la qual han dialogat els professionals del sector turístic és la desestacionalització. Castelló és una terra amb sol i platja, amb possibilitat de fer esport, visitar museus, espais concrets, degustar la gastronomia, etc. Tot això, amb 260 dies de sol cada any. "Per aquest motiu, al marge del turisme tradicional, hem de buscar altres productes que ens permeten gaudir tots els dies. El turisme ha canviat, ara el visitant busca llocs poc massificats i per descobrir, a conseqüència de la pandèmia", afirma l'alcalde de Peníscola.La relació entre l'interior i la costa, en opinió de Francisco Ribera, representant d'Ahotur, és molt positiva. Ribera afirma que Castelló és una de les províncies que encara té més a oferir al turista, amb racons inexplorats únics i una vertebració del territori amb costa i interior amb possibilitat de desenvolupament, tant a l'estiu com a l'hivern.

Turisme MICE

Un altre aspecte clau per al turisme és la realització d'esdeveniments i congressos, conegut com a turisme MICE (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions/Events). Així ho ha assegurat el director general d'Intur i membre de la Junta Directiva d'HOSBEC, Iker Llano. L'expert apunta que la província "arriba tard" a aquesta mena de promocions: "Aquesta classe de turisme permet tota la desestacionalització. Tenim un congrés que no tenen molts territoris, així que hem de ser capaços d'integrar tota l'oferta i que es conega la regió amb amplitud".Des de la Conselleria de Turisme autonòmica s'advoca per fer costat a aquest conegut turisme MICE amb l'organització d'esdeveniments i congressos, segons Joaquín Vilanova. El cap de servei de producte Turisme Comunitat Valenciana ha posat el focus en les actuacions de promoció que realitzarà el govern actual per a atraure a turistes estrangers al territori valencià. Per a això, es crearan unes ajudes a empreses en 2024 semblants a les de l'any anterior, amb l'objectiu d'incentivar la competitivitat de les empreses i associacions. "Per a l'any que ve col·laborarem amb el Patronat de Turisme de Castelló per a promoure la imatge turística. Crec que el sector empresarial té suport i més amb el nou equip de govern", afegeix Vilanova.

Gastronomia com a experiència

La gastronomia de Castelló és un element clau per als experts en la matèria, amb una gran varietat d'oferta que possibilita el turisme experiencial. "Des de l'Ajuntament de Castelló volem potenciar aquests productes que ens permeten la mar i la muntanya. Tenim menjar típic arrelat a festes, tradicions i cultura que volem explotar i per això ens hem presentat a Capital Espanyola de la Gastronomia de 2024", assevera la responsable de Turisme del consistori, Arantxa Miralles.Per part seua, Jessica Miravete ha apuntat un altre factor essencial per al turisme experiencial: la sostenibilitat. "Castelló és un lloc per a visitar i viure. Estem treballant els 28 municipis de la nostra regió de manera conjunta i som pioners per això. A més, volem posar en relleu el nostre club de producte i donar un impuls després de la pandèmia amb la possibilitat de viure experiències a la nostra comarca", assente la presidenta de la Mancomunitat de l'Alt Palància, qui advoca per un turisme obert per als pròxims anys.
Destacats