La inclusió turística: bandera de la Comunitat Valenciana i els racons castellonencs en Fitur

La província de Castelló alberga tres rutes accessibles perquè totes les persones puguen descobrir els millors paratges naturals i la gastronomia local

Guardar

playa vinaròs
playa vinaròs
La Comunitat Valenciana està feta per a gaudir-la, des del més xicotet racó fins a l'espai més emblemàtic. No obstant això, no tothom té les mateixes oportunitats per a fer-ho. Per això, enguany la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha editat un nou llibre que recull les rutes accessibles de Castelló, València i Alacant juntament amb la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica. I ho ha presentat en la cita més important per al turisme a Espanya, Fitur, que enguany celebra el seu 40 aniversari.Segons va assenyalar la consellera Mònica Oltra en la Fira Internacional de Turisme de Madrid, Fitur, es tracta d'una guia que inclou 34 possibles destinacions en els quals qualsevol persona, amb independència de les seues necessitats, podrà gaudir de l'oci i el turisme valencià. "Hem de pensar que les rutes accessibles són bones no sols per a les persones amb discapacitat, que en cas contrari no podrien gaudir del turisme, sinó també per a persones majors, amb cabestrell, amb carros... el turisme inclusiu és per a tots".Així, Castelló ofereix tres possibilitats per a tota la família en les quals es pot gaudir de la millor gastronomia i de la naturalesa en la capital, Culla, Almenara i Vinaròs. A això se suma l'Ajuntament d'Onda, que també ha aconseguit situar-se com un dels municipis castellonencs més accessibles per a visitants amb el seu castell de les 300 torres, la primera fortalesa accessible de la província, i amb el Museu del Taulell, el Centre d'Interpretació 'Onda Natura' i el Molí de la Reixa.

'Llagostí: de la mar al mercat'

La primera d'aquestes rutes és 'Llagostí: de la mar al mercat', una proposta que pretén acostar als visitants a Vinaròs per a endinsar-los en un dels seus principals atractius turístics: el llagostí. En aquest cas, els i les turistes podran conéixer de primera mà la pesca d'aquest producte amb tècniques tradicionals en una barca adaptada, com aquesta captura arriba fins a la Llotja, on es ven a subhasta, i com arriba al Mercat Municipal, un edifici de gran bellesa en el qual també es pot fer una degustació de llagostins o altres mariscos cuinats en el moment.També és possible conéixer el seu vessant econòmic en un altre punt referent de la ciutat, la Casa Membrillera, una casona d'estil renaixentista que acull una exposició permanent sobre el treball i economia del municipi i Espai Mar, en el qual es mostren les diferents embarcacions que s'han utilitzat històricament.A més, tal com assenyala la guia, si en la visita participen xiquets, al parc infantil de la Plaça d'Espanya, al costat de la Plaça de Bous, hi ha un joc adaptat per a xiquets i xiquetes amb mobilitat reduïda perquè puguen divertir-se. I per a tota la família, la Platja del Fortí compta amb un punt que disposa d'ajudes tècniques i personal de suport per al bany adaptat.

'Castelló de les estreles'

Per als amants de l'astronomia, sens dubte, la ruta més especial és 'Castelló de les estreles', un recorregut des del Planetari de Castelló de la Plana fins a l'Observatori de Culla que permetrà relaxar-se contemplant la Lluna, satèl·lits o constel·lacions a tots els seus participants.En concret, és una ruta de 8 hores que inclou una visita autoguiada en el planetari, un espai clau de la divulgació científica en la Comunitat Valenciana per les conferències i exposicions que acull, però també per l'estudi dels eclipses i dels trànsits planetaris que realitzen els seus professionals.Aquesta opció també passa per la visita a l'Observatori Astronòmic de Culla, que es troba en el punt més alt del Maestrat i que permet una extensa visió del firmament gràcies a la seua situació geogràfica, allunyada de qualsevol focus de contaminació lumínica. Fins i tot, és possible veure la Via Làctia i alberga una àmplia col·lecció de diferents oculars per a observar estreles i constel·lacions amb moltes possibilitats.

Ruta verda 'Els Estanys'

Per part seua, Almenara es puja al carro de la inclusió en el turisme a través de la ruta verda 'Els Estanys', un dels paratges naturals més desconeguts de la Comunitat Valenciana però amb un gran valor ecològic gràcies a la varietat de la seua flora i fauna. Es tracta d'una de les zones humides més importants de l'autonomia perquè acull, a més, hàbitats característics de la costa mediterrània i espècies en perill d'extinció.Els turistes que vulguen gaudir-la, tindran a la seua disposició una zona de pícnic, bancs i suports, un observatori per a l'albirament d'ocells i tarimes per a pescar. Així mateix, la platja Casablanca d'Almenara té un Punt Accessible que disposa de canviador, dutxa, serveis, cadires amfíbies, crosses, flotadors, rampes, cadires de rodes, zones d'ombra i personal d'atenció des de la primera setmana de juliol fins a la primera de setembre.
Destacats