La reducció dràstica de contacte social s'erigeix com a vacuna per a doblegar la corba

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha advertit que la pressió hospitalària és mantinguda i creixent

Guardar

Castellón - Plaza Maria Agustina
Castellón - Plaza Maria Agustina
L'avanç de la pandèmia "sense control" ha superat, fins i tot, les dades de la primera ona. La mateixa consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ho advertia ahir en Les Corts, després de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) del nou decret que limita les reunions socials i confina perimetralment les grans capitals. I és que la reducció dràstica de trobades socials i l'autoconfinament en si són mesures "dures" però "necessàries" per a doblegar la corba d'aquesta tercera ona en la qual la Comunitat Valenciana ja supera la mitjana d'incidència acumulada nacional, com assenyalava l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en conéixer el tancament de la capital de la Plana.

El 70% dels brots es produeixen en l'àmbit social i familiar

Ahir dilluns, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, va comparéixer en Les Corts per a informar sobre l'evolució de la pandèmia provocada per la COVID-19 en la Comunitat Valenciana, en la qual se superen els 61.000 casos actius en aquesta tercera ona. La situació és de pressió mantinguda i creixent en pràcticament tots els departaments de salut, ha advertit.La titular de Sanitat va reconéixer que "el nombre de casos positius, les hospitalitzacions i el nombre de morts superen ja les xifres de la primera ona", i va detallar que, a 25 de gener, l'índex de reproducció del virus és d'1,03 contagis per persona, mentre que la incidència acumulada en els últims 14 dies ascendeix a 1.245 casos per cada 100.000 habitants, 529 en els últims set dies, per damunt de la mitjana d'Espanya.A més, des que va començar la pandèmia s'han registrat 5.163 brots amb 27.327 casos associats, que cada vegada han fet engrossir més la llista. En l'última compareixença que va oferir al costat del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a anunciar el tancament de l'hostaleria i la limitació de l'horari dels comerços, Barceló va explicar que a l'inici els contactes de les persones infectades solien ser 2 o 3 persones, mentre que ara ja hi ha almenys 6 o 7. "Quasi el 70% dels contagis es produeixen en l'àmbit social i familiar", va detallar.Per grups d'edat, la consellera ha detallat que en l'última setmana predominen els casos en 35-64 anys (39%), majors de 64 (26%) i 15-34 (23%). L'ocupació hospitalària és d'actualment 4.338 ingressats en planta i 586 pacients en llits de crítics.D'altra banda, més de 4.000 persones han mort amb COVID-19 des que va començar la pandèmia en la Comunitat Valenciana, amb una taxa de letalitat des de l'inici de l'1,77%. "Darrere d'aquestes xifres hi ha vides trencades, inacabades. El coronavirus també ens ha condemnat a la soledat més absoluta en el moment del comiat", ha lamentat.

Reunions socials sols amb convivents

Amb aquestes xifres, el Consell ha endurit les restriccions. La setmana passada, va anunciar el tancament total de l'hostaleria, de centres esportius i d'alguns negocis, així com la reducció de l'horari dels comerços i de l'aforament en cerimònies o vetles. També es va alçar el confinament perimetral de municipis com Soneja, Borriol o Jérica al no haver tingut efecte i va demanar sense èxit l'avançament del toc de queda a les 20.00 hores.No obstant això, aquest diumenge Ximo Puig va sorprendre amb l'anunci de noves restriccions que van començar ahir dilluns fins al pròxim 15 de febrer: la limitació de reunions només a reunions persones convivents en els espais privats, excepte excepcions, mentre que, en els espais públics tancats o a l'aire lliure queden limitades a un màxim de dues persones, que podran ser de dos nuclis de convivents, llevat que es tracte de convivents. I el confinament perimetral de les capitals de província els caps de setmana.D'aquesta manera, les ciutats de més de 50.000 habitants queden tancades perimetralment durant els caps de setmana i festius. És el cas de Castelló de la Plana i Vila-real a la província de Castelló, i de València, Alacant, Elx, Torrevieja, Torrent, Orihuela, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Elda-Petrer. Una mesura que arranca aquest divendres fins al 15 de febrer i que s'aplicarà des de les 15.00 hores del divendres fins a les 06.00 hores del dilluns següent.En conéixer la notícia, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, va declarar que es tracta d'una "mesura dura però necessària davant l'augment de casos en tota la Comunitat Valenciana" i va recordar que l'ajuntament ja ha mogut fitxa en aquest sentit, amb el tancament d'instal·lacions municipals, de sales culturals i amb un clar missatge: la necessitat d'autoconfinar-se com a millor vacuna per a doblegar la corba.Aquest dilluns afegia, precisament, que "necessitem baixar la corba com siga, no podem seguir amb aquesta escalada, ja que estem incrementant-la exponencialment, i cal baixar la pressió sobre els hospitals. La salut està per damunt de tot".De moment, des del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) el Ministeri de Sanitat ha declinat que siga necessari tornar a instaurar el confinament domiciliari com el de març.
Destacats