135 són els municipis que formen la província de Castelló, i des de fa uns anys, és el nom del programa d’inversions que la Diputació provincial té per a realitzar en totes les localitats. Amb la presentació dels pressupostos per a 2020, l’estament provincial també ha donat a conéixer la nova forma en què funcionarà el Pla 135. Aquest Pla té un pressupost de 12,4 milions d'euros, el mateix que en 2019, però modifica substancialment la forma en el que es reparteixen, es gestionen i utilitzen.
Menys població, més fons
En l'elaboració del nou 135 s'ha utilitzat la discriminació positiva per a afavorir en els ajuntaments més petits dels pobles de l'interior que es troben en risc de despoblació. Per aquest motiu, els huit ajuntaments més grans, aquells de més de 20.000 habitants, veuran la seua partida reduïda en un 30%, i els dotze que tenen entre 5.000 i 20.000, un 2,2%. Segons el president de la Diputació, José Martí, això deixa "un total 438.000 euros per a distribuir entre els pobles més petits gràcies a la solidaritat dels ajuntaments més grans, necessària per a fer front al repte demogràfic".
El diputat de Cooperació i Concertació, Ximo Huguet, ha explicat com aquesta nova aplicació afectarà més positivament als 65 ajuntaments amb menys de 500 habitants i de la forma en què es repartiran els fons. Els 18 municipis amb menys de 100 persones, rebran un mínim de 60.000 euros (10.000 més que en 2019); i els 47 que tenen entre 101 i 500, rebran com a mínim 75.000 euros (5.000 més que en l'any anterior). A més d'aquesta quantitat fixa, es tindrà en compte altre paràmetres, com el terme municipal o les pedanies.
Per a explicar millor aquest detall, Huguet ha posat l'exemple d'Alcalà del Xivert, a qui li correspon una quantitat fixa de 90.000 euros, però sumant els conceptes de terme i pedanies, augmenten fins als 123.000.
Agilització de les ajudes
Un altre punt important del Pla és la forma en què els ajuntaments podran disposar dels fons. De primeres, el 135 per a 2020 s'aprova abans d'acabar 2019 i no a principis de l'any, com passava anteriorment, de manera que estarà disponible més aviat que ho estava fins ara.
I el més important és la simplificació de la tasca administrativa per a poder sol·licitar les quantitats. Fins ara, aquestes sol·licituds havien de passar pels plens municipals, el que endarrerien l'execució de les obres, però ara es podran aprovar en junta de govern o través d'un decret d'alcaldia.
Majoria d'edat
Un concepte en què s'ha estat ficant molt l'accent és en la majoria d'edat dels ajuntaments. En aquest sentit, Diputació ha volgut metaforitzar la capacitat d'autonomia de les entitats municipals a l'hora de gestionar els fons que els pertoquen.
Per una part, serà cada municipi el que aplique la seua partida en aquelles actuacions que consideren més adients. En aquest sentit, Martí ha manifestat que "qui millor coneix en què s'ha d'invertir en una localitat, són els edils i regidors d'aquesta localitat, ja que ells estan en el dia a dia i coneixen les necessitats del seu ajuntament".
Més diners a disposició
També cal remarcar de quina manera es poden invertir els diners que rebrà cada municipi. Si bé fins ara era obligat gastar el 70% en obres i només el 30 restant en despeses corrents, ara es podrà invertir en despeses fins al 50%, donant resposta així a una demanda dels alcaldes i alcaldesses.
No menys important és que, en cas dels diners resultants de les baixes d'adjudicació de les obres, ja no s'haurà de tornar i podran ser destinades a despeses corrents.
Martí ha manifestat que "era injust que part dels diners que rebien els ajuntaments de part de Diputació tornara a les arques provincials, i només feia falta un poc de voluntat política perquè els pobles reberen la subvenció de manera íntegra". Amb aquesta decisió, la nova Diputació "atenem a una de les principals reivindicacions dels alcaldes i regidors de la província, i en 2020 podran utilitzar el 100% dels ingressos que els pertoca conforme al Pla 135".