Estar preparats en cas que ocórrega una emergència. Este és l'objectiu amb el qual l'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha convocat el seu primer CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa Local), després d'una primera reunió en la qual es va analitzar la situació actual del pla territorial municipal enfront d'emergències i els plans específics que estan en revisió.
El CECOPAL està format per les quatre unitats bàsiques d'actuació en cas d'una emergència: Policia Local, Guàrdia Civil, Urbanisme, Brigada Municipal, Protecció Civil, Bombers, Centre de Salut i Creu Roja. L'alcaldessa, Tania Baños, és la directora, i també són presents els regidors de Policia i Urbanisme, Javier Ferreres i Vicente Pitarch, respectivament.
Baños ha explicat que a través d'este òrgan “es gestionen i canalitzen de manera coordinada els recursos municipals i externs, els avisos a la població i es prenen les decisions sobre les mesures a adoptar”. També pot reunir-se preventivament en situacions de preemergència, la qual cosa “fa que puguem anticipar-nos i protegir la ciutadania”.
En esta primera reunió de treball s'ha marcat un full de ruta amb els passos a seguir, que van des de recaptar necessitats i verificar la infraestructura actual, difondre els plans i informació preventiva entre la població, formar als servicis implicats i realitzar simulacres. “Tant de bo mai arribe una situació d'emergència a la Vall, però si es produïx cal estar preparats per a donar una resposta ràpida i eficaç i en la qual cada persona sàpia què ha de fer”, ha assegurat.
La prevenció d'emergències “passa a ser un eix prioritari de l'acció de govern, perquè a conseqüència del canvi climàtic estes situacions poden produir-se amb més freqüència”, ha advertit l'alcaldessa. Així, ja s'ha està implementat el pla territorial que arreplega les mesures a prendre davant els riscos d'incendi forestal, inundacions, transport de mercaderies perilloses, accident industrial o químic i sismes. I estan en fase de revisió per part de la Conselleria els específics d'incendis i inundacions, per la qual cosa ha demanat “agilitat perquè es puguen homologar com més prompte millor”.