S'acosta el 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Des de l'Ajuntament de l'Alcora, a través de l'àrea de Polítiques Inclusives i Igualtat que encapçala Tica Pons, s'ha presentat este matí la campanya per a este emblemàtic dia. El lema triat és 'Un simple gest pot canviar-lo tot', i es tracta d'un programa de conscienciació ciutadana sobre la importància d'actuar i erradicar la violència de gènere. Així mateix, es busca promocionar que les víctimes acudisquen a l'ajuda del 016, un servei d'atenció i suport a dones.
La campanya posa èmfasi en el fet que cada persona pot marcar la diferència amb xicotets gestos, ja siga oferint ajuda, denunciant situacions de violència, o simplement estant atenta als senyals d'abús. Així mateix, recorda que el 016 oferix atenció gratuïta, confidencial i disponible les 24 hores del dia per a víctimes de violència de gènere, així com als qui vulguen ajudar.
La presentació ha comptat amb la participació de l'alcalde de la localitat, Samuel Falomir, la subdelegada del Govern a Castelló, Antonia García Valls, la regidora de Polítiques Inclusives i Igualtat, Tica Pons, la tinenta adjunta de la companyia de la Guàrdia Civil de Castelló, Ana Lastra, i la responsable de la Policia Local de l'Alcora en matèria de violència de gènere, Lorena Ojeda.
El primer edil ha inaugurat l'acte destacant que la lluita contra la violència de gènere és una matèria prioritària per a l'Ajuntament de l'Alcora, que "ens preocupa i ens ocupa no sols cada 25N, sinó els 365 dies de l'any".
Falomir ha manifestat que "esta és una xacra que ens interpel·la a tota la societat i exigix una resposta contundent, coordinada i constant". En este sentit, ha subratllat la importància que institucions i forces i cossos de seguretat treballen conjuntament. En paraules de l'alcalde: "Cada entitat aporta un paper fonamental en un engranatge que ha de funcionar amb precisió per a garantir la seguretat i el benestar de les víctimes, així com per a previndre situacions de risc i promoure una societat més igualitària".
En la mateixa línia, la subdelegada del Govern ha començat la seua intervenció ressaltant que "la violència de gènere contínua sent hui dia l'exponent més clar de la desigualtat real que encara hi ha entre homes i dones en la nostra societat".
García Valls ha posat sobre la taula "xifres aclaparadores i insuportables, incompatibles amb la democràcia i que amaguen les vides truncades de dones, dels seus fills i filles, dels seus familiars i dels seus amics": Aquest any 2024 són ja 40 les dones assassinades al nostre país per violència masclista i, des de 2003, any en què es va començar a comptabilitzar de manera oficial, són 1.284 les dones assassinades. Des de l'any 2013, segons les dades oficials, 61 xiquets i xiquetes han sigut assassinats per violència vicària a Espanya.
Segons les xifres que recullen els organismes oficials aportades per la subdelegada, les anomenades al servei telefònic 016 "no deixa d'augmentar", només l'any 2023 va rebre 108.788 crides. Les denúncies per violència de gènere "també són elevades", recollint-se l'any 2023, 199.166 denúncies.
Reiterant el missatge de la campanya de l'Ajuntament, la representant del Govern d'Espanya a la província ha recordat que "les dones que són víctimes de qualsevol mena de violència masclista tenen disponibles recursos per a protegir-les i atendre-les", com és el cas del 016, entre altres.
Per part seua, Tica Pons ha destacat que "amb aquesta campanya volem posar en relleu la necessitat d'actuar davant la violència masclista. Una anomenada al 016 pot marcar la diferència en la vida d'una dona". La regidora ha recordat que es tracta d'un servei confidencial i gratuït, "una eina vital que oferix suport immediat, assessorament legal i informació sobre recursos disponibles".
Pons ha posat en valor el treball de la Guàrdia Civil i de la Policia Local dins del protocol Viogen per a garantir la seguretat de les víctimes i per a recolzar a les persones afectades, "la seua labor és fonamental per a poder oferir una resposta ràpida i eficaç".
"Esta campanya té com a finalitat reforçar la idea que la societat en el seu conjunt ha de comprometre's a no ignorar, a no mirar cap a un altre costat i a ajudar a les víctimes", ha conclòs Pons.
La Guàrdia Civil i la Policia Local de l'Alcora han compartit en l'acte els seus compromisos, mecanismes i eines en la prevenció i protecció de les víctimes, subratllant la importància de la proximitat i de la col·laboració ciutadana en esta missió.
Els protocols de protecció i les campanyes de conscienciació, reforcen el treball conjunt, assegurant que les actuacions siguen integrals i estiguen alineades amb les necessitats de les víctimes.
"La violència de gènere no és un problema individual ni aïllat: és una qüestió estructural que ens afecta a tots i totes. Per això, la implicació activa de totes les institucions, treballant juntes amb un únic objectiu, és el camí per a garantir que cap dona se senta sola i que totes tinguen accés a una vida digna i lliure de violència", van coincidir totes i tots els participants, mostrant el seu compromís a "continuar col·laborant i sumant forces per a avançar cap a un futur on la igualtat i el respecte siguen els pilars de la nostra convivència".