L'Ajuntament de l'Alcora ha anunciat que presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem després de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que ha dictaminat a favor de l'empresa Aprocol en relació a la instal·lació d'una planta de tractament de residus perillosos i no perillosos en el municipi. Esta decisió judicial revoca la denegació de l'Autorització Ambiental Integrada (AAI) emesa per la Generalitat Valenciana i ordena la continuació del procediment administratiu per a atorgar l'autorització a l'empresa.
Els antecedents
En 2019, l'empresa Aprocol va sol·licitar a la Generalitat la corresponent AAI per a una planta que inclouria un centre d'emmagatzematge temporal, transferència i tractament de residus en el terme municipal de l'Alcora.
En 2021, l'Ajuntament, després de l'exposició pública del projecte, va emetre un informe desfavorable, argumentant que el projecte exposat “diferia significativament” del que s'havia presentat originàriament al consistori en 2018, i que l'exposat “no era compatible” amb el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de l'Alcora.
La Generalitat Valenciana va recolzar la postura de l'Ajuntament reflectida en el seu informe i va resoldre denegar l'autorització ambiental.
Davant esta decisió, en 2022, Aprocol va interposar un recurs d'alçada que va ser desestimat. Posteriorment, l'empresa va recórrer judicialment esta decisió davant el TSJCV, la qual cosa ha resultat en la sentència recent a favor seu que anul·la la denegació de l'AAI.
Declaracions de l'alcalde
En roda de premsa, l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, ha explicat que, després d'analitzar detingudament la sentència, l'Ajuntament no compartix la decisió judicial i sosté la mateixa posició. "Considerem que el projecte que es va exposar al públic no era el mateix que el que l'empresa va presentar en el consistori i pel qual va obtindre l'informe favorable de compatibilitat urbanística en 2018", ha afirmat Falomir.
Així, l'alcalde ha subratllat que "mantenim la nostra convicció que el projecte que es va exposar no és compatible amb el nostre PGOU, per la qual cosa, amb el suport de l'assessorament jurídic, adoptarem les accions legals pertinents", ha manifestat el primer edil, reafirmant així “el compromís de l'Ajuntament amb la defensa de la normativa urbanística vigent”.
A causa d'estos motius, s'ha decidit presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem perquè es revalue la sentència del TSJCV.
Falomir ha fet una crida a la Generalitat Valenciana perquè considere recórrer la sentència. "Esperem que la Generalitat recórrega també i que puguem treballar junts per a defendre la posició que hem mantingut des d'un principi", ha conclòs l'alcalde.