L'Alcora commemora el 50 aniversari de la remodelació de l'ermitorio del Calvari

Esta efemèride coincidix amb la celebració de la festivitat del Crist el pròxim 25 d'agost

Guardar

Ermitori del Calvari de L'Alcora
Ermitori del Calvari de L'Alcora

Este 2024 L'Alcora celebra el 50 aniversari de la inauguració de l'ermitori del Calvari després de sotmetre's a les obres de millora. Un aniversari que, a més, coincidix amb la festivitat del Crist que se celebra el pròxim 25 d'agost. I és que va ser el diumenge 25 d'agost de 1974 quan es van dur a terme estos treballs que van destacar per l'espectacular façana, obra del Fill Predilecte de l'Alcora, José Cotanda Aguilella, amb la col·laboració del canviat el nom pintor, ceramista Vicente Gallén.

El Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol Tingues, ha sigut fonamental en la recopilació i documentació d'esta destacada efemèride, assegurant que els detalls i la significança d'estes obres siguen coneguts i benvolguts per les presents i futures generacions.

Cal ressaltar que la seua obra "25 d'agost de 1974 - 25 d'agost de 2024. Extraordinàries Noces d'Or" és un dels treballs que s'inclouen en el llibre de les Festes del Crist 2024, coordinat per Puchol, i que el pròxim mes d'agost veurà la llum.

Com recorda el cronista, les obres van ser beneïdes per Vicente Enrique i Tarancón, Cardenal Arquebisbe de Madrid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, qui va presidir la processó, acompanyat per José Samuel Esteve i Ignacio Mechó Sabater, tots dos canonges estretament vinculats al Calvari i a l'ermitori.

Per la seua banda, la regidora de Festes, Vanessa Periz, ha avançat que, per a celebrar este important aniversari, enguany la tradicional Ronda al Crist, un dels actes destacats dins de la festivitat del Crist, es durà a terme en l'ermitori.

Entre les millores realitzades, es troben la rehabilitació de la façana, neteja de l'exterior, pavimentació i decoració total de l'ermita, dos grans quadres a l'oli, escalinata del camarín, sagristia, museu relicari, vidriera polícroma, dues cambres, il·luminació, equip d'altaveus i porta d'entrada al recinte del Calvari.

Sobre el Calvari

L'ermitori és un dels principals monuments de l'Alcora. Es tracta d'un imponent temple amb un altar major de marbre i columnes laterals de talla daurada, que fan de gran marc al centre-fornícula on està el Crist.

Compta amb una majestuosa façana que oferix una sensació d'altanería al visitant, encara que les seues dimensions interiors no guarden proporcionalitat amb la façana exterior.

D'estil barroc-corinti, segons els tècnics, i amb una elevada cúpula que complementa la façana, esta magnífica obra d'enginyeria va ser realitzada pel constructor valencià Antonio Alós.

 

Destacats