L'Alcora presenta la campanya 'Allibera't' amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI+ 2024

La campanya 'Allibera't' visibilitza l'angoixant lluita interna d'acceptació que patixen moltes persones del col·lectiu

Guardar

Presentació de la campanya LGTBI 2024 de L'Alcora
Presentació de la campanya LGTBI 2024 de L'Alcora

L'Ajuntament de L'Alcora ha presentat '*Allibera't', la campanya creada per la Regidoria de Polítiques Inclusives per a commemorar el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+. Es tracta d'una campanya que busca "visibilitzar la lluita interna que encara patixen moltes persones LGTBI+ fins que decidixen fer el pas d''eixir de l'armari''", va explicar Tica Pons, regidora de l'àrea.

"L'acceptació ens allibera del sofriment, però, per moltes circumstàncies, pot ser un procés llarg i angoixant". És, precisament, este procés el que es reflectix en l'audiovisual de la campanya, que es projectarà el dissabte, dia 29 de juny, a l'Auditori de la Caixa Rural de l'Alcora, dins de la gala organitzada pel consistori per a commemorar el 28-J. Un esdeveniment que conclourà amb un espectacle musical tribut a Rafael Conde 'El Titi'.

La programació inclou també actes dirigits als xiquets i xiquetes com el contacontes 'Contes Div: divertits i diversos', dinamitzat per Contaclown i la Fundació *Isonomia, que es va celebrar la setmana passada a la Biblioteca Municipal de l'Alcora.

Inclusió, llibertat i respecte a la diversitat

Per a Pons: "Viure sent una altra persona i sentir por de ser rebutjat per ser un mateix pot convertir-se en una cosa molt angoixant que fa que entre ells/as i el món es construïsca un mur per a no ser danyats/as".

La regidora insistix que "és essencial fomentar un ambient inclusiu on totes les persones se senten segures. Això implica educació, sensibilització i mesures concretes per a combatre la discriminació i l'odi que, lamentablement, encara patixen moltes persones del col·lectiu en molts àmbits de la vida i que fan que se senten insegures en els llocs de treball, els espais públics, etc.".

Tica Pons assenyala alguns àmbits, com l'esportiu, en els quals "la pressió per a conformar-se amb normes tradicionals de masculinitat o feminitat és particularment intensa. Els esportistes, sovint, temen que la seua carrera puga veure's afectada negativament si es coneix la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere. Este fet genera una cultura de silenci i ocultació que perpetua l'estigma i impedix el progrés cap a una igualtat real".

En el món de l'art i el cinema, les persones LGTBI+ "també s'enfronten a importants desafiaments per la pressió d'adaptar-se a unes certes imatges o *rols per a mantindre la seua carrera o popularitat. Eixa dissonància entre la vida pública i privada és molt difícil de gestionar".

Per tot això, "és fonamental que des de les organitzacions i institucions prenguem un paper actiu en la promoció de la diversitat i l'acceptació, implementant polítiques d'inclusió".

"La distància que encara existix entre la realitat i l'acceptació total de l'homosexualitat i la identitat de gènere en moltes institucions és un recordatori del treball que encara queda per fer. Hem d'avançar cap a un futur on la diversitat siga celebrada i no temuda. Només en l'acceptació dels qui som trobarem la llibertat autèntica", ha conclòs Pons.

Destacats