L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, i el portaveu del Govern municipal, Erik Torner, han fet balanç dels dos primers anys de legislatura, un període marcat -segons han destacat- pel treball col·lectiu, l’impuls de grans projectes de transformació i una aposta decidida pel desenvolupament econòmic, el benestar social i la participació ciutadana. Tot això sota un missatge comú: l’Alcora creix.
L’Alcora creix en desenvolupament econòmic
Segons les últimes dades disponibles, corresponents al mes d’abril, l’Alcora va registrar la xifra d’atur més baixa des de 2008. Una dada que reflectix l’evolució positiva de l’ocupació al municipi i s’emmarca en la destacada reducció de l’atur a tota la comarca de l’Alcalatén, que lidera la baixada a la Comunitat Valenciana.
La constitució de dues Entitats de Gestió i Modernització (Torreta i Santa) ha suposat un reconeixement important a l’aposta municipal pel desenvolupament industrial. Des de 2019, s’ha produït una inversió històrica en este àmbit, amb xifres rècord com la major subvenció de l’IVACE concedida en 2024 en l'àmbit autonòmic: més d’1 milió d’euros.
A això se sumen iniciatives com el Fòrum d’Ocupació, el treball del Pacte Ceràmic -amb cursos, orientació laboral i connexió directa entre empreses i persones en recerca activa-, i anuncis de gran calat com la futura planta d’hidrogen verd, que generarà ocupació i atraurà inversions destacades.
Este dinamisme també es reflectix en el creixement poblacional sostingut que ha experimentat el municipi en els últims anys.
Transformació urbana: grans projectes en marxa
L’Alcora viu un moment de transformació amb grans projectes que estan prenent forma. El pròxim curs ja serà una realitat l’ampliació i millora de l’IES Ximén d’Urrea, una demanda històrica. També s’ha impulsat la rehabilitació de l’edifici de La Muy Noble per a convertir-lo en la nova biblioteca municipal, que s’inaugurarà en l’últim trimestre d’enguany.
Una de les actuacions més esperades és la compra del solar de l’antiga fàbrica Sanchis -més de 18.000 m²-, destinat a acollir la futura residència de majors i altres serveis en una zona clau per a l’expansió urbana de l’Alcora.
Paral·lelament, avança a bon ritme la recuperació de la Reial Fàbrica. La zona fundacional ha rebut una subvenció de 3,3 milions d’euros del Govern d’Espanya, la més alta concedida a tot el país dins del programa del 2% Cultural. Un èxit que respon a la qualitat del projecte presentat, ja reconegut amb diversos premis i ajudes.
En total, entre els projectes ja en marxa, els realitzats i els ja confirmats que s’iniciaran pròximament, la inversió supera els 12 milions d’euros en el que portem de legislatura. Una xifra sense precedents per a l’Alcora, recolzada en gran part per importants subvencions d’altres administracions.
Habitatge i urbanisme: passos importants
La creació de la regidoria d’Habitatge i actuacions com la del solar d’Azulejos Plaza -on la iniciativa privada, amb el suport de l’Ajuntament, ha permés l’enderrocament de l’antiga fàbrica per a facilitar nous usos residencials i de serveis- són exemples del treball realitzat en este àmbit.
En esta línia, i davant el greu problema d’accés a l’habitatge que afecta tot el país, l’Ajuntament de l’Alcora ha impulsat una mesura urbanística clau per a no perdre sòl edificable. Amb la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), aprovada en Ple, es traslladen drets d’edificació des de la parcel·la de la nova Casa de la Cultura a la zona d’Azulejos Plaza, cosa que permetrà mantindre la capacitat residencial i avançar en la transformació d’esta àrea estratègica del municipi.
Serveis, sostenibilitat i benestar
La millora dels serveis públics ha sigut una prioritat: nou contracte d’autobús -amb un augment considerable de les expedicions entre l’Alcora i Castelló-, projectes d’eficiència energètica com ara el canvi de lluminàries de l’enllumenat públic, i quatre subvencions de l’EPSAR per a la millora del sistema de depuració.
En matèria social, s’ha consolidat el centre de dia com un servei de referència per a l’atenció a les persones majors. S’han impulsat jornades de salut mental i l’Alcora ha sigut municipi pilot en la implementació de la Història Social Única, reconeixent el bon treball de l’àrea de Serveis Socials.
A més, la Càtedra de l’Alcora amb l’UJI ha posicionat el municipi com a referent en investigació musical i qualitat de vida. També ha destacat el treball en benestar animal, amb una subvenció estatal que reconeix la tasca realitzada.
Proximitat i millora del dia a dia: esports, carrers i espais públics
Juntament amb els grans projectes, l’Ajuntament ha intensificat el seu treball en el dia a dia: pla integral de millora d’instal·lacions esportives, construcció de dues noves pistes de pàdel i millora contínua de carrers, camins i espais en les dues pedanies.
S’ha habilitat un nou local d’assaig per a la banda de música i s’han revitalitzat parcs com el del Monlleó i el de les Germanes Ferrer Bou. A més, s’han embellit diferents zones del municipi amb nous murals, com el del carrer Ferrerets i el mural Tradicions, tots dos molt valorats per les veïnes i els veïns.
Participació i agenda d’activitats: l’Alcora Viva
L’equip de govern ha reforçat la seua proximitat amb iniciatives com el “Despatx al carrer” o “L’alcalde a les aules”.
L’agenda d’activitats ha crescut més que mai. Sota el lema ‘l’Alcora Viva’, s’oferixen propostes culturals, esportives, juvenils, festives, socials i familiars, fomentant l’oci de qualitat i dinamitzant l’economia local. També s’ha impulsat especialment l’agenda infantil, un dels compromisos de l’actual govern.
Tot això ha sigut possible també gràcies al dinamisme del teixit associatiu, al qual l’Ajuntament dona suport mitjançant subvencions i convenis.
Un projecte de present i futur
Falomir ha volgut tancar la seua intervenció agraint el treball de tot l’equip de govern i el suport de la ciutadania: “L’Alcora creix amb escolta, treball i compromís. Tenim un projecte de ciutat que mira al present i al futur, amb els peus a terra i la mirada posada en continuar millorant la vida de la gent”.
Per la seua banda, Erik Torner ha fet un repàs de l’actualitat municipal i ha destacat la planificació que ja s’està duent a terme per a respondre als principals reptes del municipi: “Estem satisfets amb el que s’ha aconseguit, però no ens conformem. Queda molt per fer. Continuarem treballant amb la mateixa energia i compromís perquè l’Alcora continue avançant”.