L'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, ha representat a l'Ajuntament en la IV Assemblea Anual de la Xarxa d'Entitats Locals per a l'Agenda 2030, celebrada a Màlaga. En l'esdeveniment, Ballester ha participat en el panell d'experiències "La importància del compromís de les Entitats Locals en la conscienciació d'Agenda 2030".
Durant la seua intervenció, en una taula moderada per l'alcalde de Coslada, Ángel Vivers, i acompanyada per l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, i la vicepresidenta de la Diputació de Màlaga, María Francisca Caracuel, ha compartit les estratègies i eines implementades pel municipi per a conscienciar a la ciutadania sobre l'Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Estratègia sostenible
L'edil ha destacat que l'estratègia de l'Ajuntament es basa en tres pilars fonamentals: comunicació, implicació i acció. Des de 2019, el consistori ha treballat intensament a explicar a la ciutadania què és l'Agenda 2030 i els ODS. Per a això, s'han dut a terme campanyes de pedagogia a través d'articles, vídeos, entrevistes i xarrades. A més, s'han organitzat tallers educatius en els col·legis per a educar des d'edats primerenques sobre la importància dels ODS.
A més, s'han desenvolupat diverses eines per a implicar als ciutadans en este repte compartit, organitzant sessions participatives multisectorials i enquestes en línia en les quals més de 500 ondenses han compartit les seues idees i opinions. Estes propostes s'han incorporat en un full de ruta amb 80 projectes distribuïts en quatre eixos: economia i prosperitat; persones; ciutat sostenible; i innovació i governança.
Accions
D'altra banda, s'han dut a terme accions tangibles com la instal·lació de contenidors per a reciclar taps de plàstic, punts de càrrega elèctrics, projectes d'emissions zero en edificis municipals, un parc d'habitatges socials, una xarxa de carrils bici i el bosc olímpic d'Onda, en col·laboració amb el Comité Olímpic Espanyol, on s'han plantat més de 1.000 espècies autòctones.
Per a finalitzar la seua intervenció, Ballester ha subratllat la importància de demostrar que l'Agenda 2030 funciona i és útil per a tots. "Creiem que és fonamental fomentar xicotets canvis i educar en valors des de primerenca edat perquè l'Agenda 2030 es convertisca en un compromís compartit per tots els sectors de la societat, allunyant-la de la confrontació política", ha afirmat. Així mateix, ha emfatitzat: "La sostenibilitat no és una opció, és una necessitat que hem d'abordar amb responsabilitat i compromís per a assegurar un futur millor per a les nostres pròximes generacions".