Onda accelera la seua transformació com a Smart City

L’estratègia Onda Smart City, inclosa dins de l’Agenda 2030, “ens ha permés ser més eficients i conéixer les necessitats de la ciutadania”

Onda accelera la seua transformació com a Smart City
16/12/2022 -

Onda ha sigut la seu triada per a la celebració del primer Fòrum de Proximitat entre Castelló Extra i À Punt. El model sostenible i innovador de la ciutat ha marcat aquesta trobada a la qual ha assistit l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester; el tinent d’alcalde de l’àrea de Recursos Humans, Joventut, Innovació i Biblioteques, Vicent Bou; el responsable de l’Oficina contra el Canvi Climàtic i Llars Verdes, Toni Lecha; la responsable de la implantació del pla d’acció Onda 2030, Inma Escrig; i el responsable d’Innovació i Governança d’Onda 2030, Vicente Caruncho.

Durant la jornada es va aprofundir sobre l’Agenda Onda 2030, un document marc de totes les polítiques municipals, i basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenibles, que està contribuint a la transformació de la ciutat a través de la sostenibilitat i la innovació.

Malgrat ser reptes globals, Onda aposta per treballar des del local per a fer-los possibles. Aquest equip de govern té un compromís amb el planeta; sabem que els recursos són limitats i, per això, el nostre objectiu és adaptar eixa realitat global a Onda amb accions concretes, com la creació de l’Oficina contra el Canvi Climàtic i Llars Verdes, el reciclatge de taps de botelles per a fer mobiliari o un treball de conscienciació en col·legis i biblioteques”, ha assenyalat l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester.

No obstant això, si hi ha una iniciativa que juga un paper clau en la millora de la qualitat de vida del municipi, eixa és l’estratègia Onda Smart City. Un projecte ambiciós – impulsat per l’Ajuntament i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) – que, en paraules del tinent d’alcalde d’Innovació, Vicent Bou, “requereix una important aposta de l’ús de les tecnologies per a ser més eficients, minimitzar recursos i, en definitiva, ser una ciutat intel·ligent”.

Entre les actuacions més ressenyables d’aquesta estratègia es troba la instal·lació de sensors que prevenen els incendis forestals; contenidors que informen del nivell d’ompliment per a dissenyar millors rutes de recollida; la motorització ambiental de zones verdes; el mesurament del nivell de trànsit; el mesurament de la qualitat de l’aire i el soroll; la digitalització del sistema de reg en parcs i jardins, que permet un estalvi del 30% en el consum d’aigua; o un localitzador intel·ligent d’aparcaments.

A més, gràcies al desenvolupament de l’aplicació mòbil ‘Onda App’, s’ofereix al ciutadà i visitant dades útils en temps real. Així, aquest servei, que es nodreix tant de tota la tecnologia desenvolupada per Onda Smart City, com dels sensors instal·lats per la ciutat, distingeix tres perfils d’usuaris – ciutadà, turista i comerciant – per a personalitzar el contingut. Així mateix, l’aplicació reuneix informació d’interés sobre transport públic, esdeveniments, festes, comerç, restauració, patrimoni cultural i turístic i notícies.

Aplicar les TIC al dia a dia ens permet noves formes de governança i conéixer les necessitats dels veïns i veïnes. Onda és, ara, una ciutat connectada i això ens permet tindre una visió de tot”, ha explicat Bou. De fet, cal destacar que la iniciativa Onda Smart City va ser reconeguda en la XII Convocatòria de Premis Aslan en casos d’èxit en la Transformació Digital en Administracions i Organismes Públics, en la categoria de dades obertes al ciutadà.

Un pla que està viu

Onda Smart City forma part del pla d’Acció Onda 2030. Per tant, recalca l’alcaldessa Carmina Ballester, “són iniciatives que estan vives, perquè els escenaris van canviant”. En aquest sentit, des de l’equip de govern tenen clar que “no deixarem mai d’avançar, perquè tot el que beneficie la vida dels nostres veïns i veïnes és fonamental per a l’Ajuntament; però tampoc deixarem mai d’implicar la ciutadania perquè són peça clau en el motor del canvi”.

Al febrer, Onda acollirà el pròxim Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per l’Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en el qual 17 alcaldes, alcaldesses, presidents de diputacions i altres representants públics de tota Espanya tindran l’oportunitat de conéixer les accions d’Onda en matèria de sostenibilitat i innovació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari