La volta al col·le s'ha convertit en un dels principals temes a debat per l'aposta de la docència presencial enmig d'una pandèmia que cada dia anota nous brots de coronavirus. En la Comunitat Valenciana, des del dilluns, l'alumnat d'escoles i instituts s'ha anat incorporant a les classes en la nova normalitat amb coordinadors COVID, un estricte protocol de seguretat i higiene o la creació de grups bambolla, però en alguns centres també es compta amb la figura de les
infermeres escolars.És el cas de les escoles i institut d'
Onda, on l'actual equip de govern va apostar per la seua incorporació des del seu programa electoral previ al coronavirus i continuarà fent-ho "no sols perquè són molt importants en aquesta situació, sinó perquè ofereixen una part educativa i contribueixen a la conciliació familiar", assenyala el
regidor de Ciutat Saludable del municipi, Paco Pastor.
Abans de la pandèmia, el Partit Popular, que actualment governa a l'ajuntament d'Onda, va prometre la incorporació d'infermeres en els centres educatius del municipi. Per què apostàreu ja llavors per aquesta figura?
Sí, en les Eleccions Municipals de 2019 portàvem en el programa electoral de la nostra campanya la incorporació de les infermeres escolars perquè considerem que juguen un paper molt important, no sols ara.En primer lloc, perquè contribueixen a la conciliació laboral. A molts pares ens toca treballar i si els nostres fills estan malalts requereixen unes cures que moltes vegades no podem atendre, però gràcies a elles poden estar atesos en els col·legis. Per exemple, els donen la medicació a l'hora que ho necessiten, estan pendents de com es troben... i un, com a pare, es queda més tranquil perquè sap que el seu fill estarà bé.
I en segon lloc, perquè també exerceixen una labor més educativa o docent. S'encarreguen d'impartir programes d'educació sexual, higiene, posició corporal, addiccions, assetjament escolar... segons el nivell de cada grup, sobretot en l'institut. Això és molt important perquè poden ajudar a combatre aspectes negatius per als joves.
Com estan treballant a Onda?
Al gener vam obrir una borsa de treball i incorporem a sis infermeres, però per baixes laborals ara mateix comptem amb tres, que es distribueixen en els sis centres educatius que tenim. És a dir, els cobrim tots. Cadascuna d'elles s'encarrega de dos centres de dilluns a dijous, i el divendres el dediquen més a la formació amb els programes educatius que t'he comentat en els instituts, ja que considerem que és important que intervinguen també en aquest sentit.Encara que els directors i directores són la màxima autoritat en els centres educatius també en la situació de pandèmia, estan molt contents perquè són una ajuda i col·laboren en el compliment del protocol. A més, ofereixen cursos de formació també a treballadors de l'ajuntament, per exemple de prevenció.
Quina resposta hi ha hagut per part de la comunitat educativa?
Com et comente, els directors i directores ho han vist amb molt bons ulls, sempre han estat molt receptius, perquè encara que ells continuen tenint la màxima responsabilitat, ajuden a la prevenció i és un gran suport sanitari. Respecte als pares i els docents, estan molt contents amb el servei en general. Sempre hi ha pares i mares que opinen diferent, però en general la valoració és positiva.Per exemple, s'ha posat en marxa un canal de Telegram ('Infermeria escolar Onda') en la qual les infermeres manen informació sobre les xarrades que fan en els col·legis i l'institut perquè els pares també la tinguen. Ja s'han subscrit més de 300 onders.
La Conselleria d'Educació assegura que aquestes figures no són tan rellevants i ha optat pel contacte estret amb els centres de salut als quals s'adscriuen els centres perquè s'actue des d'ací. Per què creu que hi ha aquest rebuig?
La veritat és que és una cosa que no acabe de comprendre perquè tots els pares i professors estan d'acord que hi haja infermeres escolars en els col·legis, i més amb aquesta situació tan complicada. Jo crec que és una cosa més aviat política, perquè si et fixes els centres que compten amb elles estan en municipis i ciutats governades pel Partit Popular, com és el cas d'Onda o Benicàssim, per exemple. Si analitzes en fred el debat, pots adonar-te que hi ha molts més punts a favor que en contra de la incorporació d'aquestes professionals.No hi ha ajudes per part de la Generalitat. Som nosaltres des de l'ajuntament els que ens fem càrrec de la seua contractació amb un pressupost de 142.894 euros a l'any, el que suposa 428.684 euros per a la legislatura.
A Onda han arribat per a quedar-se més enllà de la pandèmia?
Sí, nosaltres les incorporem al gener, abans que començara la pandèmia del coronavirus, i volem que continuen ajudant al llarg dels tres anys que ens queden de legislatura, comptant a més amb l'equip complet de les sis que contractem al gener.
Bonig: "Els estan donant un curs accelerat per a distingir el COVID-19"
https://twitter.com/isabelbonig/status/1303345103164112896?s=20La presidenta del PP en la Comunitat Valenciana,
Isabel Bonig, ha sigut una de les principals veus en defensa de la incorporació de les infermeres escolars en els col·legis i instituts de la regió. "No hi ha manera de controlar la pandèmia si no hi ha un professional en cadascun dels col·legis i instituts públics i privats i és absolutament fonamental (que n'hi haja)", ha defensat a través de les seues xarxes socials.La líder dels 'populars' lamenta que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, "no vulga" fer-ho, com sí que ho han fet companys de partit en altres comunitats, per exemple el president de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page. "Ací estan donant-li un curset accelerat als professors perquè distingisquen la COVID d'altres malalties", critica.