Onda inaugura una exposició inèdita sobre l'Ermitori del Santíssim Salvador

L'Ajuntament i la Fundació Gorriz-Beltrán celebren el 300 aniversari de l'Ermitorio amb una mostra d'art, fotografia i documents inèdits

Guardar

Inauguració de l'exposició de l'Ermita del Santísim Salvador a Onda
Inauguració de l'exposició de l'Ermita del Santísim Salvador a Onda

L'Ajuntament d'Onda, en col·laboració amb la Fundació Gorriz-Beltrán (Casa de Dalt), ha inaugurat una exposició especial amb motiu del 300 aniversari de l'ampliació de l'Ermitori del Santíssim Salvador. L'acte inaugural ha sigut presidit per l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, qui va estar acompanyada pel representant de la Fundació, Vicent García Edo.

Durant la inauguració, Ballester ha destacat la rellevància de la commemoració: "Esta exposició no solament celebra la història d'un lloc de culte venerat per generacions d'ondenses, sinó que també reforça el nostre compromís amb la preservació i promoció del nostre patrimoni cultural i espiritual". "L'Ermita del Santíssim Salvador és un símbol d'identitat i fe per al nostre poble, i és nostre haver d'honrar i conservar el seu llegat", ha afegit.

L'exposició commemorativa reunix una selecció d'obres d'art, testimoniatges gràfics i documents inèdits relacionats amb la figura del Santíssim Salvador. Estos materials il·lustren el profund respecte i devoció que el poble d'Onda ha mantingut cap al seu patró durant segles.

Des de la seua ampliació en 1724, l'ermitori del Santíssim Salvador ha sigut testimoni d'innombrables mostres de devoció i festivitat, acollint als ondenses en moments d'alegria i reflexió. L'exposició, que estarà oberta al públic durant les pròximes setmanes i que es podrà visitar també en el mateix Ermitori durant les festivitats, oferix als visitants una oportunitat única d'explorar la rica història i el patrimoni cultural d'Onda.

Així mateix, el consistori ha preparat un documental que recull cada any d'història de l'Ermitori perquè els ondenses puguen conéixer i recordar la rica herència cultural i els esdeveniments que emboliquen la devoció al Santíssim Salvador.

Ermita del Salvador

Situada a 4 quilòmetres d'Onda, sobre un xicotet pujol, l'Ermita del Salvador és un testimoniatge de fe i art. Construïda en 1724 sobre un edifici anterior, l'altar major va ser daurat en 1734 i en 1792 se li va afegir un preciós frontal de marbre jaspiat, obra mestra del picapedrer local Miguel March. El temple, d'estil dòric, alberga la venerada imatge del Salvador, una escultura de bellesa excepcional. El seu paviment de fins taulells, pintats a mà per Manuel Garcés, afig un toc d'elegància i tradició.

L'edifici administratiu ofreix comoditat i acolliment als visitants, decorats amb quadres d'artistes reconeguts com López, Gambeta, Maella i Oliet.

Destacats