Tot sobre la Trobà d'Orpesa 2025, una fusió d'artesania, tradició i cultura

Multitud d'activitats elevaran el nivell de la Trobà, la festa més emblemàtica d'Orpesa

Guardar

Trobà d'Orpesa
Trobà d'Orpesa

Orpesa traurà lluentor a les seues tradicions i costums i posarà en valor l'artesania amb una de les seues festes més emblemàtiques: la Trobà 2025. Es tracta d'una fira d'oficis, costums i productes artesanals que l'any passat va acollir a 35.000 persones per a fer un veritable viatge cap al passat, i que enguany se celebrarà de l'1 al 4 de maig.

Així ho acaba de confirmar l'Ajuntament d'Orpesa, que ha assenyalat que esta XXIII edició serà fidel a les anteriors. I és que es presenta com una experiència autèntica que fusiona història viva, cultura, art i sabors amb multitud d'estands i animació als carrers del centre, per la qual cosa és un esdeveniment immersiu que posa en valor als avantpassats orpesins.

Organitzada per la Societat Orpesina de Cultura i el consistori, comptarà amb tota mena d'activitats per a les famílies durant tot el dia, de l'1 al 4 de maig, coincidint amb el pont de maig. "La Trobà representa l'essència d'Orpesa. És una fira que ha crescut juntament amb el nostre poble i que any rere any ens recorda qui som, d'on venim i cap a on anem. A través de les seues desfilades, dels seus tallers, dels seus sabors i els seus sons, recuperem les nostres tradicions i les compartim amb els qui ens visiten. Convidem a veïns i visitants al fet que se submergisquen en esta experiència única, que unix generacions i reforça els nostres llaços com a comunitat", assenyala l'alcaldessa, Araceli de Moya.

Programació

La Trobà d'Orpesa 2025 començarà el dijous 1 de maig, amb la inauguració oficial a les 11.00 hores, protagonitzada per les autoritats locals, les reines de les festes, les seues corts d'honor i els festers. L'obertura anirà acompanyada d'una animada cercavila amb la Unió Musical d’Orpesa i el tradicional llançament de carcasses anunciadores des de l'Ajuntament.

Trobà d'Orpesa
Trobà d'Orpesa

A continuació, a les 11.30, tindrà lloc el passeig de les oques del granger, que recorrerà el recinte firal. A les 13.00 hores se celebrarà una nova cercavila, esta vegada protagonitzat per la Colla de Dolçainers i Tabaleters L’Embolic d’Orpesa i l'Escola de Dolçaina i Tabal, aportant la força de la música tradicional valenciana.

Durant la vesprada, la festa continuarà amb la desfilada de l'Associació de Moros i Cristians de Peníscola, acompanyats novament per la Unió Musical d’Oropesa. Després d'una nova edició del passeig de les oques, es realitzarà la primera de diverses recreacions costumistes a càrrec de la companyia teatral Projecte Caravana, que escenificarà “Coses que passaven abans: la penjà de la carabassa”, una divertida i entranyable mirada a la vida rural d'antany. Més tard, l'Escola de Danses d’Orpesa prendrà els carrers amb les seues danses tradicionals, tancant la jornada amb la representació “El sereno, bona nit”, també de Projecte Caravana.

El divendres 2 de maig, a partir de les 11.00 hores, s'obrirà la segona jornada de la fira. Mitja hora més tard, se celebrarà el lliurament de premis a les millors casetes participants en esta XXIII edició. El ja habitual passeig de les oques tornarà a recórrer el recinte, seguit de l'acte d'homenatge als “Trobadors Il·lustres 2025”, una distinció que reconeix la implicació en la preservació de la cultura i les tradicions locals.

A la vesprada, es reprendrà la recreació costumista de “la penjà de la carabassa”, per a donar pas a l'esperada cercavila del Carnestoltes de Dames i Galants de Coures del municipi de Vilaboa (Pontevedra), una expressió festiva de Galícia també reconeguda com a Festa d'Interés Turístic de Galícia. A continuació, el grup local L’Antina oferirà una ronda musical amb un repertori de cançons populars i tradicionals, abans de donar pas a la clausura del dia amb la representació de “el sereno, bona nit”.

El dissabte 3 de maig començarà a les 11.00 hores amb una nova recreació costumista: “Les”, que recupera escenes quotidianes de les dones de la mar. A continuació, tindrà lloc una recreació del ritual agrícola “L’Eixida dels Llauradors a treballar els camps”, amb la participació de dolçainers i tabaleters de la colla L’Embolic. Simultàniament, a les 11.30, els més xicotets podran gaudir del teatre infantil “El bagul dels contes” (Projecte Caravana), mentres els adults podran participar en un nou tast de cervesa artesana.

La vesprada arrancarà amb una nova representació de “la penjà de la carabassa”, seguida per una recreació a gran escala de l'“eixida dels llauradors”, en la qual participaran autoritats, reines, dames, festers, associacions i veïns del municipi. Després d'una nova edició del passeig d'oques i el tast de cervesa, se celebrarà una emotiva cercavila de les comarques afectades per la DANA, acompanyades per la Unió Musical d’Oropesa. A continuació, se celebrarà l'acte homenatge de La Trobà als damnificats, amb la interpretació de l'Himne de la Comunitat Valenciana. La jornada conclourà amb un animat tardeo i una última representació de “el sereno, bona nit”.

El diumenge 4 de maig, última jornada de La Trobà, arrancarà a les 11.00 hores amb l'obertura del recinte i l'habitual passeig de les oques. Seguidament, tindrà lloc la desfilada de la Tortuga d'Ontinyent, seguit de la recreació teatral “els veneros de fum”. Al migdia, el públic podrà gaudir d'una gran paella monumental elaborada al carrer Maestro Federico Vidal, que serà repartida gratuïtament entre els assistents.

Durant el matí, també tindrà lloc la cercavila del Grup Alimara de València, que després representarà l'obra teatral “La Pasqua Florida”. Ja a la vesprada, s'oferirà l'última recreació costumista del cicle “Coses que passaven abans: la collita i el comiat”, seguida per l'últim passeig de les oques del granger. A les 19.00 hores, se celebrarà la desfilada del grup folklòric de Mahora (Albacete) i, finalment, a les 21.00 hores, tindrà lloc l'acte de clausura oficial de la fira, tancant quatre dies de tradició, convivència i celebració.

Destacats