L'Ajuntament de Vila-real ha constatat la millora en els terminis de valoració de les sol·licituds de dependència gràcies al pla de xoc implantat en l'últim any en el departament de Serveis Socials per a una organització dels serveis centrats en la persona i com primer referent per a l'accés de la ciutadania al sistema públic d'atenció social. Una reorganització que ha tingut un impacte especialment positiu en el Servei de Promoció i Autonomia Personal, encarregat de tramitar les sol·licituds de la dependència, i que en l'actualitat ha aconseguit estar al dia en la tramitació de les peticions.
Segons la memòria anual de la Regidoria de Serveis Socials que dirigix l'edil Antonio Marín, des de juliol de 2023 fins a març de 2024 s'han realitzat 383 valoracions i s'ha atés presencialment 1.056 persones. Marín subratlla que "les dades actuals reflectixen una important millora en la tramitació dels expedients iniciats en el municipi" i l'evidència és que "les sol·licituds es graven i es realitza la valoració dins dels tres mesos de termini màxim establit en el procediment de reconeixement de grau, per la qual cosa s'ha aconseguit acabar amb la llista d'espera que fa poc més d'un any se situava en al voltant de 300 casos pendents de valorar". Amb estes dades, en l'actualitat, un total de 1.206 persones estan en el sistema d'atenció i promoció de l'autonomia personal a Vila-real.
"En la Regidoria de Serveis Socials, i seguint la línia marcada per l'equip de govern per a avançar cap a una Vila-real cada dia més inclusiva, la nostra prioritat són sempre les persones", remarca el regidor de l'àrea. "En els últims anys, la falta de personal i altres qüestions d'organització en el departament de Serveis Socials havien impactat en diferents àmbits de l'atenció social, de manera especial en la tramitació d'expedients de la dependència, per això hem redoblat esforços per a revertir esta situació", explica Antonio Marín. L'edil agraïx el treball del personal de l'àrea de Serveis Socials, "sense els quals no seria possible que poguérem garantir el benestar i fomentar l'autonomia personal de les persones que ho necessiten, i que tenen este dret reconegut a través de la llei de dependència".
Marín ha recordat a més que en el procediment de sol·licitud i reconeixement de la dependència concorren tant l'administració local com l'autonòmica, perquè la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge és la responsable de validar la sol·licitud registrada a través dels Serveis Socials municipals, que també s'encarreguen de la valoració. El procediment continua després en l'administració autonòmica, que dictamina el grau de dependència i finalment emet la resolució del Programa Individualitzat d'Atenció (PIA). Per tant, "perquè els serveis i prestacions del sistema arriben a la ciutadania en els terminis i condicions establits en la llei, és necessari no sols que es gestione amb celeritat la tramitació que depén de l'administració local, sinó que també és imprescindible que l'entitat autonòmica resolga dins del termini i en la forma corresponent", incidix Marín.
Referent a això, el regidor de Serveis Socials lamenta que en l'actualitat "existixen retards per part de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge que s'han incrementat des del mes de gener i que dificulten la possibilitat d'avançar". Des de l'Ajuntament de Vila-real s'ha requerit en diverses ocasions a la Conselleria per a accelerar la seua part del procediment i que el consistori puga així avançar en les valoracions i en la resolució del PIA (Programa Individualitzat d'Atenció).