Vila-real elabora un mapa sobre l'estat de l'asfalt en vies urbanes per a optimitzar i agilitzar el manteniment

Guardar

Presentació del mapa sobre la situació de l'asfaltatge a Vila-real
Presentació del mapa sobre la situació de l'asfaltatge a Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Serveis Públics, ha elaborat un mapa interactiu sobre l'estat de l'asfalt en vies urbanes, una eina que permetrà una gestió òptima del servei de manteniment així com prioritzar l'actuació en els punts que presenten una major deterioració. El regidor de Serveis Públics, Xus Madrigal, ha presentat el resultat de l'escaneig de les vies urbanes de la ciutat, que ha localitzat més de 5.500 punts en els quals es detecta algun tipus de deterioració, per a catalogar-los segons la seua tipologia i gravetat. El regidor, que ha estat acompanyat pel tècnic de vies públiques dels Serveis Públics de Vila-real, Luciano Santos, ha destacat que aquest servei de detecció automàtica de desperfectes en les calçades afectades és fruit del treball realitzat en col·laboració amb l'empresa adjudicatària del manteniment de l'asfalt en vies públiques, sense cost afegit per a l'Ajuntament.

Així, aquesta eina digital, que suposa un gran avanç a l'hora de planificar i optimitzar els treballs de manteniment, forma part del Pla municipal d’asfaltat, a través del contracte adjudicat l'any passat a l'empresa Becsa per import d'una mica més d'un milió d'euros, i que inclou la conservació tant de vies urbanes com rurals.

Tal com ha detallat el regidor de Serveis Públics, en el marc d'aquest contracte, en 2023 i 2024 s'han dut a terme actuacions d'asfaltat en vies urbanes com els carrers del Pinar, Ambaixador Mascarell, Sant Jaume, Vinatea, Senda Mundo, Carretera d'Onda i les glorietes de les avingudes Alemanya i Matilde Salvador, entre altres. A més, també s'han executat reparacions parcials en punts com les avingudes França, Itàlia, Alemanya, La Murà i Francesc Tàrrega.

En camins rurals, des de 2023 s'han fet treballs en vials com a Masia Palleter, Senda Pescadors, Molí Llop, Cabeçol i Bellot, a més de reparacions en altres camins del terme municipal. En aquest moment estan a punt de finalitzar els projectes de conservació del camí del Canal de la Cota 100 i el camí de la Ratlla amb el terme d'Onda.

L'edil ha destacat el treball conjunt amb l'empresa adjudicatària i ha subratllat que aquest mapa de l'asfaltat “ens permetrà agilitzar les actuacions i tindre un millor registre dels treballs a prioritzar”.

Per part seua, Luciano Santos ha detallat el funcionament d'aquest servei de detecció automàtica, que ha sigut desenvolupat per l'empresa Sotavia. Durant nou nits, un vehicle equipat amb dos escàners i que circula a una velocitat d'uns 50 km/h ha recorregut les vies urbanes asfaltades de Vila-real –el sistema no es pot utilitzar en vies empedrades ni amb formigó imprés. El procés d'escanejat s'ha realitzat durant la nit per a evitar molèsties de trànsit i també per a evitar que les zones d'ombra puguen alterar la detecció dels desperfectes. El sistema identifica els punts detectats i els classifica segons la seua tipologia (clivella, sot, elevació de l'asfalt, etc.) i la seua gravetat (lleus, intermedis i greus), a més de geolocalitzar-los a través de les coordenades GPS i l'adreça del carrer. Així mateix, també marca les dimensions del desperfecte localitzat.

Sobre la base d'aquest estudi, s'han registrat 5.543 punts amb alguna mena de defecte en les vies urbanes, dels quals el 52% són de gravetat intermèdia, el 24% lleus i el 24% greus, unes xifres que situen a Vila-real “en la mitjana de la majoria de ciutats que realitzen aquest tipus d'estudis”, segons ha remarcat el tècnic Luciano Santos.

Xus Madrigal ha remarcat que, des que es va dur a terme l'estudi, el mes d'abril, ja s'ha actuat en alguns d'aquests punts per a resoldre incidències i a partir d'ara “aquest mapa serà una eina molt útil per a prioritzar actuacions, per exemple els desperfectes en passos de vianants, així com per a una millor planificació dels successius contractes de manteniment de l'asfaltat”.

Destacats