La Diputació i l'Ajuntament de Vinaròs inverteixen 50.000 euros en l'última fase d'excavacions en el poblat iber del Puig de la Misericòrdia

Guardar

yacimiento misericordia vinaros
yacimiento misericordia vinaros
El Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló ha iniciat la dècima i, en principi, (si no apareixen troballes d'importància imprevistos), fase definitiva del programa d'excavacions arqueològiques al Puig de la Misericòrdia de Vinaròs, que es desenvoluparà durant els mesos de setembre i octubre. Es tracta d'una actuació conjunta de la Diputació i l'Ajuntament de Vinaròs, pressupostada en 50.000 euros, dels quals la institució provincial aporta 40.000 euros i el consistori 10.000 euros. Des que en 2013 començaren aquestes campanyes d'excavacions, la Diputació ha invertit al voltant de 100.000 euros en aquest projecte de recuperació.Una vegada finalitzades les excavacions en el jaciment serà necessari escometre el projecte de consolidació i conservació, objectiu per al qual l'Ajuntament de la localitat ha decidit tramitar la pertinent sol·licitud d'una subvenció davant la Generalitat Valenciana. Aquest projecte ha sigut redactat per tècnics de la pròpia Diputació de Castelló.Així s'ha posat de manifest en el transcurs de la visita que el president de la Diputació, José Martí, la diputada responsable del Servei Provincial d'arqueologia, Ruth Sanz, l'alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, i el regidor de Patrimoni, Marc Albella, han realitzat al Puig de la Misericòrdia.José Martí, en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació, ha reivindicat la gran labor que desenvolupa el Servei Provincial d'Arqueologia a les comarques de Castelló, i no ha dubtat a l'hora de titllar els treballs al Puig com «la joia de la corona que ens permet mirar als nostres orígens». El president s'ha referit «al ric patrimoni cultural amb el qual compta la nostra província», que segons ha explicat, «la Diputació de Castelló vol posar en valor».

Jaciment per a tots

Tal com ha explicat el cap del Servei d'Arqueologia de la Diputació, Arturo Oliver, «el del Puig, per la seua singularitat, és un dels principals jaciments de la cultura ibèrica, al no ser el poblat tipus, sinó una residència aristocràtica en la qual vivia el cap del territori». L'arqueòleg ha afegit que, una vegada superada la fase d'excavacions, «el que es necessita és posar el jaciment no sols a la disposició dels investigadors, sinó del conjunt de la societat, fent-lo accessible i visitable».

Patrimoni de Vinaròs

Per part seua, l'alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, ha agraït «la col·laboració del Diputació de Castelló per a posar en valor el poc patrimoni que ens queda als vinarocens». Segons ha expressat, «és una fortuna comptar amb el suport de la Diputació Provincial per a consolidar el poblat ibèric de la nostra ermita».
Destacats