La Diputació de Castelló lamenta que el Govern d'Espanya no invertisca en la recuperació de la Cartuja de Valldecrist d'Altura

Guardar

Cartuja de Valldecrist d'Altura
Cartuja de Valldecrist d'Altura

La Diputació Provincial de Castelló lamenta que el Govern d'Espanya no invertisca en la recuperació de la Cartuja de Valldecrist d'Altura.

La institució provincial va sol·licitar el passat exercici el 2% Cultural del Ministeri, però l'actuació per a la rehabilitació de l'Hospederia de la Cartuja per a Centre de Visitants del monestir no ha sigut inclosa entre les beneficiàries de la convocatòria.

“Lamentem que des del Govern d'Espanya no hagen atés la nostra sol·licitud per a la posada en valor d'este espai i des de la Diputació de Castelló anem a seguir alçant la veu per la protecció del nostre patrimoni”, ha expressat el diputat de Cultura, Alejandro Clausell.

I és que, com explica el diputat responsable de l'àrea de Cultura, “és necessari actuar en la rehabilitació de l'hospederia pel seu progressiu deteriorament”.

Així mateix, este espai de grans dimensions i amb menor importància arqueològica que la resta dels que es troben en el recinte monàstic, és idoni per a situar els servicis habituals d'un monument visitable.

Els documents històrics situen la fundació de la Cartuja de Valldecrist en l'any 1385 i va ser el 12 de gener de 2007 quan va ser declarada Bé d'Interés Cultural amb categoria de monument. Els successius projectes de consolidació i reconstrucció de l'espai arquitectònic, les investigacions i treballs especialitzats i l'activitat cultural entorn de la Cartoixa de Valldecrist s'ha anat succeint en l'última dècada mantenint-se viu l'interés del que és un dels monuments més importants del patrimoni historicoartístic valencià.

Des dels anys noranta i fins a la primera dècada del segle XXI s'han realitzat en el conjunt arquitectònic distintes actuacions, campanyes arqueològiques, consolidació i reconstrucció de distintes estructures i cobertes i la recuperació i neteja d'alguns espais. En 2019 es va dur a terme la redacció del Pla Director de la Cartuja de Valldecrist, ferramenta bàsica per a la gestió del procés de recuperació, rehabilitació i posada en valor d'este conjunt, sent respectuós amb els seus valors arquitectònics i artístics, atent a la rellevància de la seua història, però a més coherent amb totes les seues necessitats funcionals futures. La visibilitat i repercussió que ha aconseguit Valldecrist per la realització d'activitats culturals de primer ordre en les seues ruïnes i per la redacció del Pla Director fan que siga convenient i oportuna l'actuació en el conjunt arquitectònic per a dotar-lo de les condicions mínimes que precisen este tipus d'espais patrimonials per a la seua sostenibilitat econòmica, cultural i social.

Per tot això, la Diputació de Castelló va presentar a la convocatòria la rehabilitació i posada en valor de l'Hospederia de la Cartuja, el pressupost de la qual ascendix a 1,8 milions d'euros, dels quals, la Diputació de Castelló assumiria el 25% (quasi 458.000 euros) i el Ministeri el 75% (1,37 milions d'euros), repartit tot això en dos anualitats. Així mateix, el termini d'execució de l'obra s'estima en 24 mesos. “La nostra província té un patrimoni cultural molt valuós i impulsar la seua conservació és un dels compromisos de l'equip de govern provincial, per això no cessarem a reclamar esta ajuda”, ha subratllat el diputat provincial. I per a això, “és necessària l'ajuda de l'Estat, ja que malgrat que l'hospederia de la Cartoixa de Valldecrist està dins de les nostres prioritats, no tenim marge de maniobra per la situació sobrevinguda en el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa”, ha explicat el diputat provincial.

Referent a això, Alejandro Clausell ha recordat la despesa extraordinària que ha hagut d'assumir la institució provincial per a poder dotar d'aigua, llum i internet el santuari, una inversió no contemplada de manera inicial i que ascendix a 2 milions d'euros. “Esta mala planificació que hem heretat ens impedix poder actuar en altres obres d'una manera més àgil”, ha lamentat el diputat.

Cal recordar que la institució provincial ja va aprovar per ple el compromís de la Diputació perquè, com a propietària de l'Hospederia de la Cartuja de Valldecrist, una vegada finalitzen les obres de rehabilitació d'este espai per a centre de visitants, es destinarà dit immoble a l'ús públic i es garantirà tal destí durant almenys 50 anys.

Ajuda de la Generalitat

I, enfront de la no concessió d'esta ajuda per part del Govern Central, Alejandro Clausell ha agraït “la sensibilitat i compromís” de la Generalitat Valenciana en invertir 836.500 euros en la restauració de l'església major i construccions annexes; una inversió que es durà a terme en dos anualitats i amb un inici d'obres pròxim. “El Consell compartix el mateix objectiu que esta Diputació per preservar i protegir el nostre patrimoni, no sols pel seu valor cultural i històric, sinó també com a reclam turístic i element dinamitzador de l'activitat dels nostres pobles”, ha conclòs el diputat de Cultura.

Destacats