Més de 20 activitats acadèmiques i divulgatives descobreixen la figura del Papa Luna

Aquest cap de setmana se celebren diverses ponències al Castell de Peníscola amb motiu de l’Any Papa Luna

Guardar

papa luna charlas
papa luna charlas
Una de les figures més destacades de la història i identitat castellonenca i aragonesa complirà el pròxim 23 de maig el 600 aniversari de la seua mort. Es tracta del Papa Luna i, davant la importància del seu paper en la segona meitat del segle XIV en l'àmbit eclesiàstic, polític i social, la Diputació de Castelló ha organitzat més de 20 activitats acadèmiques i divulgatives emmarcades l'any del Papa Luna.Aquest cap de setmana es realitzaran la majoria de xarrades i conferències al Castell de Peníscola, organitzades per la Diputació i els ajuntaments de Peníscola i Illueca. El mateix president de la institució provincial, José Martí, va assenyalar en la presentació de tota la programació que és necessari restituir la imatge de Benet XIII, "perquè l'església encara ho considera l'antipapa".Milers de visitants acudeixen cada any a Peníscola a contemplar la bellesa de la seua fortalesa, però per a moltes persones és un misteri el valor que tenia el Papa. Així, aquestes jornades són una gran oportunitat per a descobrir i aprofundir en aquesta figura tan important de la Corona d'Aragó.

Programa de les jornades acadèmiques

Les jornades divulgatives es desenvoluparan durant el mes d'abril, amb un acte d'obertura aquest divendres 21 a les 18.00 hores, encara que les ponències començaran el dissabte dia 22. Totes elles tindran lloc en el saló gòtic del Castell de Peníscola.

22 d'abril

  • 10.00 h: 'Legitimitat i reivindicació teològica i canònica del Papa Benet XIII' a càrrec de Josep Alanyà Roig
  • 11.30 h: 'La Salamanca que va contemplar el Cardenal Pedro Martínez de Luna i la seua petjada universitària', a càrrec José Luis Marcello
  • 12.30 h: 'La biblioteca de Peníscola en 1429: dispersió i oblit del patrimoni bibliogràfic del Papa Luna' a càrrec de Maria José Bádenas Població i Vicent Gil Vicent
  • 17.00 h: 'Petjades del Papat. Conservació de l'orfebreria del Maestrat', a càrrec de Gabriel Piró Mascarell
  • 18.00 h: 'La influència del Papa Luna en el Compromís de Casp' a càrrec de Germán Navarro Espinach
  • 19.00 h: 'Aportacions de la ciència i l'antropologia forense després de 20 anys del robatori del crani de Benet XIII' a càrrec de Salvador Baena Pinilla

23 d'abril

  • 09.30 h: '2023, any Papa Luna, significació, a càrrec de Joan Bautista Simó Castillo
  • 11.00 h: 'Terres de Morella, de la Tinença i del Maestrat: la construcció de paisatge cultural' a càrrec d'Antoni Josep i Pitarch
  • 12.00 h: 'Un esmorzar amb el Papa: queviures, delicatessen i convidats a la taula de Benet XIII' a càrrec de Maria Antonia Alsina Alsina
  • 13.00 h: Taller didàctic 'La cuina en temps del Papa Luna', prèvia inscripció a través del correu electrònic jornadespapaluna@gmail.com.
D'altra banda, les activitats de divulgació es prolongaran fins al mes de desembre de la següent manera:
  • 15 d'abril a les 22.30 hores a l'interior del castell, visita teatralitzada nocturna 'María de Castella i el secret del Papa Luna' a càrrec d'Àgape Teatre.
  • 20, 21 i 28 de maig a les 11.00, 12.30 i 16.00 hores en el saló gòtic, activitat lúdica per a tots els públics 'Històries encaixades de la seua santedat Benet XIII' a càrrec de Cebe Muntatges Teatrals. Aquesta activitat també es farà el dia 27 a les 11.00, 12.30 i 16.00 hores en el cos de guàrdia.
  • 20 de maig a les 19.00 hores en el saló gòtic, presentació del llibre 'Benet XIII, el Papa templer que va lluitar contra Roma' de Javier Mas, doctor en Història contemporània i acadèmic de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.
  • 7 d'octubre a les 11.00 i 13.00 hores en el saló gòtic, taller històric per a públic infantil 'La tiara màgica del Papa Luna" a càrrec del taller de Sali.
  • 14 d'octubre a les 11.00 i 13.00 hores en el saló gòtic, taller històric per a públic infantil 'Superpoderes per al Papa Luna' a càrrec del taller de Sali.
  • 21 d'octubre a les 11.00 i 13.00 hores en el saló gòtic, taller històric per a públic infantil 'El look del Papa Luna' a càrrec del taller de Sali.
  • 31 d'octubre a les 18.00 i 21.00 hores a l'interior del castell-capella templera, recreació històrica–Museu viu 'La mort del Papa Luna' a càrrec d'Aur-Art.
  • 4, 11, 18 i 25 de novembre a les 11.00 i 13.00 hores a l'interior del castell, visita teatralitzada per a tots els públics 'Visita guiada al castell de la seua santedat Benet XIII' a càrrec dels Navegants.
  • 27, 28, 29 i 30 de desembre a les 11.00, 13.00 i 16.00 hores en dependències pontifícies (biblioteca) taller històric 'El scriptorium del Papa Luna' a càrrec de Scemenis.
Destacats